Părinţi, educatori şi manageri de grădiniţe cu limba rusă de instruire au solicitat Ministerului Educaţiei ca în curricula educaţiei preşcolare să fie introduse activităţi de învăţare a limbii române, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, părinţii şi-au motivat solicitarea prin dorinţa de integrare a copiilor în mediul educativ prin limba română. Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a subliniat importanţa cunoaşterii de către copii a limbii române. Pentru a învăţa temeinic limba română, copiii ar trebui să fie ghidaţi de către un educator, care, prin didactici specifice vârstei, ar realiza instruirea la cota maximă a calităţii, consideră ministrul.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a specificat că un program-pilot de studiere a limbii române în grădiniţe ar corela perfect cu proiectul-pilot de instruire multilingvă în şcoli şi cel similar din grădiniţele din Găgăuzia. „Pentru eficienţă, proiectul respectiv ar trebui implementat gradual", a menţionat viceministrul educaţiei.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău a informat că, de cinci ani, în mai multe grădiniţe din capitală se practică instruirea multilingvă. „În unele grupe, copiii sunt antrenaţi în activităţile de învăţare a limbii române, în altele – activează doi educatori, unul vorbitor de limba română, altul de rusă. Această decizie a fost luată la solicitarea insistentă a unor părinţi", a menţionat şefa direcţiei.
Urmare a discuţiilor, s-a decis că va fi instituit un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Direcţiei educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, directori de grădiniţe, părinţi, care vor elabora un concept de predare a limbii române în grădiniţele alolingve şi un mecanism fiabil de implementare a acestuia.
1 comentarii:
Nebuni maldavenii nostri cistie. Cu rusii au dat-o gata. Iau fortat, pur si simplu, sa ciripeasca na normalinom, celovecescom, iaziche. Aferim, urmeaza chinezii? Apoi pinguinii imperiali din Antarctida. Evreii locali sunt exonerati; de regula, astia cunosc limba terilor unde muncesc. Gagauzii stau la rand.etc. etc...
Pentru inceput, d-na Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, ar putea recomanda tuturor ohotnicilor limbii de stat/sezut/culcat/ridicat/inclinat/aplecat/suflecat... manualul de Istorie, cl.a IV-a, a carui semnatara este. Acolo se face carte, adica oleaca de istorie: sa vezi si sa nu crezi. Citeste: http://juriscult.wordpress.com/2011/03/17/un-manual-de-istorie-debusolata/
Mihai D./Chisinau
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: