Republica Moldova ar trebui să îşi creeze propriile simboluri legate de sărbătoarea de 9 mai. De această părere este doctorul în istorie Vlad Mischevca.
„După 66 de ani de la finalizarea celui de-al doilea război mondial, astăzi avem în mentalitate cu totul alte rămăşite decât cele naţionale. Mă refer aici la panglica Sfântului Gheorghe, care, din păcate, a fost preluată drept simbolistică proprie nouă", a menţionat istoricul la o sesiune ştiinţifică cu genericul „Basarabia în cel de-al doilea război mondial", transmite Info-Prim Neo.
Dacă Republica Moldova se consideră un stat suveran, nu are decât să-şi creeze propriul simbol, dar nicidecum să le preia de la ţările vecine, spune Vlad Mischevca. „Simbolistica oranj-negru, panglica Sfântului Gheorghe, reprezintă tradiţia şi istorismul armatei ţariste, iar ulterior şi al armatei sovietice", afirmă istoricul.
Pe data de 9 mai este sărbătorită victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial. Panglica bicoloră negru-oranj, ataşată decoraţiei „Crucea Sfântului Gheorghe", a apărut în timpul Rusiei ţariste, fiind un simbol al armatei ruse. La începutul perioadei sovietice aceasta a dispărut din spaţiul public pentru a fi reactivată în 1941. În 2005, activişti din Federaţia Rusă au iniţiat campania de distribuire a panglicii ca simbol al victoriei împotriva fascismului în cel de-al doilea război mondial. Practica a fost preluată de alte ţări, inclusiv de Republica Moldova.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: