În 1947 grupările de partizani anticomunişti se retrăgeau în munţi. Inamici ai sistemului, vânaţi de autorităţi şi iubiţi de românii simpli, partizanii au parte de un destin exemplar. Evenimentele din filmul lui Constantin Popescu sunt inspirate din realitate, acţiunea având loc pe durata unui întreg deceniu. Categoric unul dintre cele mai aşteptate debuturi din ultimii ani. Regizorul filmului, Constantin Popescu, a obţinut premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava. Juriul a apreciat arta regizorului „de a ilustra lupta pentru libertate într-o ţară asuprită”.
4 comentarii:
Din pacate, filmul nu reda adevarata viata a luptatorilor anticomunisti din Muntii Fagarasului. Fostii luptatori aveau un ridicat nivel interior de spiritualitate, pe cand in film nu este asa... De asemenea, ei nu isi permiteau sa iroseasca cartusele, cum le iroseau actorii din film. Totul era bine calculat si masurat.
Îți dau dreptate, dar, mă rog, arta cinematografiei, asta e.
mie mi-a placut, recomand...
Pentru cei care au studiat lupta armata anti-comunista din Romania este clar ca filmul nu este conform cu realitatea istorica. Multe episoade sunt inversate din punctul de vedere al cronologiei evenimentelor, se omite mentionarea apartenentei politice a luptatorilor etc. Totusi trebuie sa ne gandim ca daca s-ar fi spus ca protagonistii scenariului erau in majoritate legionari, acest film nu ar mai fi aparut niciodata. Oricum s-au pus multe piedici acestui film de catre stim noi cine. Cred ca este bine totusi ca a fost realizat si difuzat, in felul acesta vor afla mai multi romani ce s-a intamplat atunci. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Astept cu nerabdare celelalte doua filme din serie.
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: