Mihai Ghimpu cere sprijin NATO pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria

13 noiembrie 2010


„Excelenţă,


În contextul discuţiilor actuale cu privire la revitalizarea „Tratatului privind forţele convenţionale din europa” şi pregătirile pentru Summit-ul OSCE de la astana, mă adresez Dumneavoastră în legătură cu un subiect de extremă importanţă pentru securitatea şi viitorul Republicii Moldova, şi anume cel al retragerii trupelor ruse de pe teritoriul statului nostru.

Deşi au trecut aproape 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi Federaţia Rusă s-a angajat atît pe plan bilateral, cît şi multilateral, de exemplu, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, să-şi retragă formaţiunile militare de pe teritoriul statului nostru, acestea continuă să se afle în raioanele de est ale republicii Moldova, violînd normele de drept internaţionale şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran şi independent Republica Moldova.

Trupele ruse pe teritoriul statului nostru nu sunt doar o sursă permanentă de pericol la adresa securităţii Republicii Moldova, dar şi de alimentare a separatismului transnistrean, dat fiind faptul că liderii separatişti de la Tiraspol văd în prezenţa trupelor ruse, dislocate în regiune, un suport moral, politic şi material al acţiunilor lor. În consecinţă, trupele ruse pe teritoriul Republicii Moldova subminează grav eforturile comunităţii internaţionale orientate spre reglementarea conflictului pe cale paşnică.

Ar fi regretabil ca, în cadrul discuţiilor purtate la Viena şi Bruxelles privind revitalizarea „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa”, să se încerce „salvarea” acestui document important pentru securitatea europeană trecîndu-se cu vederea neîndeplinirea de către Rusia a angajamentelor sale de la Istanbul cu privire la Republica Moldova. Revitalizarea tratatului amintit nu se poate face cu acest preţ şi Vă solicit sprijinul pentru a nu admite o asemenea nedreptate faţă de statul meu.

Ideea de a prezenta „principiul acceptului statului gazdă” drept o substituire în textul „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa” a angajamentelor luate de Federaţia Rusă la Istanbul în privinţa retragerii trupelor ruse din Republica Moldova, nu este convingătoare. Acest principiu nu este unul nou, el conţinîndu-se şi în textul „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa” adaptat. Mai mult, el se conţine şi în Codul de Conduită al OSCE privind aspectele politico-militare ale securităţii şi acest lucru nu a împiedicat Rusia să-şi menţină trupele ilegal în aşa zisa republică transnistreană.

La Istanbul Rusia s-a angajat să-şi retragă trupele într-o perioadă concretă de timp, pe cînd „principiul acceptului statului gazdă” nu presupune retragerea trupelor, ci aflarea lor în Transnistria cu acordul statului gazdă. În consecinţă, „principiul acceptului statului gazdă” poate deveni o pîrghie de şantaj în mîinile Federaţiei Ruse în relaţiile cu Republica Moldova. Federaţia Rusă va putea şantaja Republica Moldova în sensul că, dacă aceasta nu-şi dă acordul său pentru prezenţa militară rusă în Transnistria, atunci Rusia nu-i rămîne altceva de făcut, decît să recunoască Transnistria pentru a obţine „principiul acceptului statului gazdă” de la pretinsa „republică moldovenească nistreană”. Amintim că în prezent Moscova susţine că nu are nevoie de acordul Georgiei pentru a-şi menţine trupele în Abhazia şi Osetia de Sud, pentru că are acordul acestor două entităţi nerecunoscute.

În sfîrşit, Rusia va continua să susţină că dat fiind faptul că „principiul acceptului statului gazdă” se conţine într-un tratat, care se referă şa armamentele convenţionale, principiul amintit ni se referă la trupele ruse dislocate în Transnistria, pentru că acolo nu mai sunt arme convenţionale.

Îmi exprim speranţa că în cadrul negocierilor actuale privind regimul de control al armamentelor, poziţia Republicii Moldova privind prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul său – şi anume retragerea imediată, ordonată şi completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova – va fi auzită şi luată în seamă de către statele parte la „Tratatul privind forţele convenţionale din Europa”. Altfel, ratificarea acestui tratat, chiar şi „revitalizat”, va fi problematică.

Excelenţă,

Pornind de la cele menţionate mai sus, solicit susţinerea Dumneavoastră pentru cauza statului nostru, care doreşte să trăiască fără trupe străine pe teritoriul său în pace şi linişte. Sunt ferm convins că retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică şi va contribui, inclusiv, la consolidarea stabilităţii şi securităţii în regiune”.

1 comentarii:

Oleg spunea...

mentalitate de maldavan bolnav - înlocuirea unei armate de ocupaţie cu alta...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: