10 moldoveni abandonaţi de Chişinău, dar “găzduiţi” de inchisorile Egiptului

29 septembrie 2010

Povestea celor 10 moldoveni de “gen” masculin, dupa cum ii catalogheaza Ministerul moldovean de Externe, arestati de politia egipteana sub acuzatia ca ar fi ucis un beduin, nu a produs rezonanta in mass-media locala, devenind un subiect derizoriu, iar de aceea neglijabil de presa si ca urmare si de catre autoritatile moldovenesti. De ce? Adeptii pedepsei capitale vor spune ca criminalii trebuie sa raspunda pentru faptele comise, chiar daca statul este obligat sa-si protejeze toti cetatenii aflati peste hotare, oferindu-le asistenta juridica si cea de ordin consular unde nu s-ar afla acestia. Paternalistii incorigibili, dezamagiti in capacitatile statului de a servi intereselor cetateanului, ar spune ca autoritatile oricum trebuie sa le vina in ajutor moldovenilor aflati dupa gratiile fostei colonii britanice. Alta categorie continua sa nu cunoasca nimic despre acest caz si despre impotenta diplomatiei moldovenesti de a gestiona o situatie de criza profilata la scara minora.


Intarzierea cu care Ministerul de Externe a intrat in contact cu oficialitatile egiptene socheaza, deoarece in joc este pusa siguranta celor 10 cetateni moldoveni de “gen” masculin, ale caror situatie este acoperita de mister, inclusiv din cauza imposibilitatii partii moldovene de a clarifica lucrurile intr-un termen acceptabil. Daca vom urmari scenariul reclamat de egipteni, atunci fixam faptul ca retinerea conationalilor banuiti de comiterea omorului a avut loc la 11 septembrie, in timp ce Ministerul de Externe a comunicat cu partea egipteana tocmai pe 27 septembrie, anuntand ca va delega un responsabil pe data de 28 septembrie.

Curios, dar nimeni nu a atentionat executivul asupra termenului de aproximativ 2 saptamani de care a avut nevoie dimplomatia noastra pentru a se lamuri cu omologii egipteni. Sesizam o ignoranta pe verticala, din care nu este exclusa nici societatea civila si nici organizatiile non-guvernamentale pentru apararea drepturilor omului, care au pastrat o tacere mormantala, in privinta acestui incident. Oare sa fie vorba de indiferenta de acasa fata de acesti moldoveni inspirata din banuiala ca ei ar fi cu veritabili criminali? Daca da, atunci semnalam inca o data nihilismul in sfera justitiei, lipsa de solidaritate in societate si iresponsabilitatea statului fata de cetatenii sai din afara frontierelor, ba mai mult discriminarea lor.

Indigneaza cel mai mult grandomania diplomatiei moldovenesti, care desi se maguleste in fata oglinzii ca ar avea relatii cordiale cu statul roman, nu a solicitat implicarea capabilitatilor lui diplomatice (Romania dispune de reprezentanta diplomatica permanenta in Republica Araba Egipt)[2], dar nici cea a altor parteneri europeni, pentru a clarifica mai repede starea lucrurilor, grabindu-se sa-i transporteze acasa pe moldovenii pretinsi “criminali” pentru a fi judecati de instantele nationale. Daca varianta data nu este posibila, atunci cel putin sa le asigura o aparare ca atare in judecata egipteana, supraveghind ca parametrii necesari pentru prevenirea incalcarii drepturilor celor 10 moldoveni pe perioada arestului sa fie respectati cu strictete.

Paradoxal, dar Guvernul si Ministerul de Externe se mobilizeaza cu repeziciune, atunci cand acasa trebuiesc aduse corpuri neinsufletite ale moldovenilor decedati pe autostrazile din Europa. Primul lucru ce ne vine in cap este ca s-ar putea ca guvernantii se implica intentionat in cazuri categoric tragice, care incadreaza si procese pre-funerare, pentru a-si arata moralitatea si solidaritatea cu moldovenii ale caror apropiati au decedat in timp ce se indraptau la munca in Europa. Daca acesta este scopul adevarat, atunci cei de la putere ar trebui sa trataze in mod egal si in tempouri identice si cetatenii aflati in viata si care intampina probleme grave in strainatate, chiar daca judecata va demonstra in eventualitate vinovatia celor 10.

Orice tergiversare sau amanare a solutinarii acestei probleme nu va insemna doar o “tradare a grupului de cetateni moldoveni”, dar si o dovada clara a incompetentei diplomatiei moldovenesti de a proteja si promova drepturile si interesele moldovenilor din strainatate, anticipand o potentiala criza in relatiile statului cu cetatenii sai, care din motive socio-economice cunoscute au ales viata de emigranti (semi)ilegali.

Referinte:

1. Discuţie telefonică între miniştrii de externe ai RM şi Egiptului, http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/482505/

2. Ambasada României în Republica Arabă Egipt, http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/482505/

autor: Dionis Cenușă

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: