De când eram eu mic, ţin minte un proverb caracteristic zonei de sud-est a Basarabiei: "..bă, da bun tare e salamul ăsta! Dar de unde ştii, ai mâncat?! Nuu! Dar mi-o spus badea că l-o văzut pe unul cum mânca la Akerman!"
Cam la fel vorbeşte şi doamna Anne-Marie Blajan despre ceea ce se întâmplă acuma în Republica Moldova în articolul său, publicat pe portalul electronic HotNews.ro . Adică, nu destul că singură nu ştie, dar expune părerile unor oameni care tot nu sunt prea competenţi în domeniu abordat de dumneaei, după cum se vede. Ori prietenii dumneaei "care lucrează acuma la Chişinău şi sunt mult mai în stare să ia pulsul de la faţa locului" obişnuiesc, probabil, să ia pulsul prin cafenele la discuţii intelectuale întrei ei, sau cel puţin privind la cei care se confruntă cu problemele abordate în articol, de undeva de sus, de pe poziţia unui cetăţean european şi nicidegând să se "coboare" pentru un moment, să se îmbrace mai simplu şi să meargă prin "instituţiile" statului român, acreditate în Republica Moldova să vadă cu ochi proprii pe concetăţenii lor cum se comportă cu basarabenii de rând, care sunt ca nişte "rude mai sărace de la ţară".
Dar să le iau şi eu pe rând, astfel cum a făcut-o doamna Anne-Marie Blajan.
Dumneaiei vorbeşte despre lipsa unu curent unionist în Republica Moldova, parcă învinuindu-ne pe noi de acest lucru. Mult stimată, prea delicată, cu nume de franţuzoiacă şi din micul Paris, doamnă! Vreau să vă adresez o întrebare. Oare e posibil ca un grup social, care a fost decimat, căruia i s-au luat toţi, până la unul, formatorii de opinie şi îndrumătorii, iar în locul acestora au fost aduşi alţii răi şi vicleni, care aveau misiunea clară de a prosti acel grup social şi de al dezaxa de la cursul firesc al evoluţiei sale, acest lucru continuându-se intens timp de 47 de ani (o întreagă generaţie), să mai fie capabil de reacţii clare, bine definite şi corect orientate?! V-au spus oare prietenii dumneavoastră, care (abea) acum sunt la Chişinău că la Chişinău timp de 47 de ani puteai fi arestat doar dacă cereai o cămaşă în limba română în magazin?! Iar dacă rosteai combinaţiile de litere: r-o-m-â-n , t-r-i-c-o-l-o-r puteai înfunda Siberia pentru totdeauna?!
Oare cum vă imaginaţi dumneavoastră că fiul ţăranului, născut în neştire (din cauza că Bucureştiul nu găsit fonduri timp de 22 de ani să construiască şcoli în Basarabia) să aibă conştiinţă naţională trează şi să fie capabil la consolidarea unui curent unionist puternic, dacă de de când a văzut lumina zilei lui i s-a băgat în cap că România este duşmanul nr. 1 . Iar România nimic nu a făcut pentru a diminua acest lucru. Necătând la toate acestea, Basarabia a dat naştere la nişte patrioţi adevăraţi: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Ilie Ilaşcu sunt printre cei mai cunoscuţi şi care îmi vin acuma în minte, fiind însă mult mai mulţi.
Intonaţia dumneavoastră de cetăţean european o recunosc în multe voci de aici, din România. De cele mai multe ori ea este percepută la oameni care nu prea miroase a cărturari şi eu mă consolez cu găndul că "prostului nu-i şade bine dacă nu e şi fudul" şi nu prea mă avânt în polemici cu ei. O singură dată doar am replicat, unei doamne din Cluj, care ne invinuia pe noi, basarabenii că vrem să venim în România, care este construită din impozitele plătite de ea o viaţă întreagă (nu avea 30 de ani doamna) şi cu sărăcia noastră să profităm de privilegiile de aici.
Replica mea a fost că dacă dumneaei şi părinţii dumneaei au plătit impozite în bani, ca să construiască România aşa cum este, buneii mei şi părinţii mei au plătit tribut de sânge ca voi să puteţi plăti liniştiţi impozite în bani, cu gândul că va veni o zi cănd vom reveni "acasă" şi trebuie să avem unde reveni.
Păi iată, mult stimată doamnă, curentul unionist în Republica Moldova există şi este foarte puternic. Pur şi simplu avem o temere că dacă venim aşa, coate rupte "în braţele frăţeşti" vom rămâne pentru vecie ţapul ispăşitor pentru toate relele şi nereuşitele care le va suporta România. Noi acest lucru nu vrem!
V-aţi revoltat de faptul că premierul Filat a fost să vadă cum funcţionează o instituţie a statului român. Tind să precizez că premierul nu a mers acolo să vadă cum sunt achitate salariile funţionarilor, dar să ia cunoştinţă de modul în care România îşi onorează obligaţiunile! ce şi le-a asumat anterior faţă de cetăţenii, drepturile cărora le reprezintă domnul Filat.
V-au vorbit prietenii dumneavostră despre modul în care funcţionează instituţiile diplomatice de la Chişinău? Dar nu e mare diferenţă cu Direcţia Cetăţenie de la Bucureşti, puteţi merge şi singură să vedeţi cum paznicii urlă că ei sunt legea acolo, la oameni - profesori, oameni de cultură şi ştiinţă, oameni bătrâni, care aşteaptă de ore în şir la coadă, ca să fie primiţi, în timp ce funcţionarii stau la balcon la o ţigară şi fumează super calmi. Oare chiar merităm, noi basarabenii, să fim trataţi ca cetăţeni de mâina a doua?
Ştiţi dumneavostră că la instituţiile diplomatice de la Chişinău nu se eliberează vize pentru oameni care au vize în paşaport de Marea Britanie, SUA şi alte locaţii, fără nici un fel de explicaţii?! Chiar dacă persoana în cauză roagă în genunchi să i se comunice cauza ca să înlăture inconvenienţa pentru că mama sa e la spital la Bucureşti?! Desigur, înţeleg că dumneavostră vorbiţi despre norme diplomatice care nu ar trebui încălcate, vorbiţi despre eticheta profesională care trebuie respectată. Însă vorbiţi orbecăind prin întuneric, necunoscând cu adevărat cum sunt încălcate aceleaşi etichete de oficialii Bucureştilor la instituţiile sus amintite şi nici pe departe nu ştiţi ce anume a făcut domnul Filat acolo. Dumneavoastră doar vreţi să vă impuneţi aerul de "cetăţean european"! Mă rog, există libertatea cuvântului în România, scrie Sergiu Braşoveanu.
Citind articolul dumeanvoastră mai departe, am impresia că aveţi ceva personal împotriva basarabenilor, ori frustrarea este evidentă! Tare va afectat faptul că presa de la Chişinău a scris despre faptul că oficialităţile moldovene şi-au manifestat acordul total asupra amplasării scutului antiracehtă pe teritoriul României. Şi cam de ce să nu scrie? S-a divulgat prin acesta vre-un secret de stat? S-au era un plan strategic al României de a crea impresia falsă că Moldova este împotriva scutului, astfel să fie trasă pe sfoară Moscova :D ? Nu s-a încălcat în acet caz nici un acord bilateral, oficialii răspunzând în măsura bunului simţ la întrebările jurnaliştilor.
Şi din nou revin la imaginea doamnei de la Bucureşti care se arată supărată pe rudele sărace de la ţară, care pretind un pic mai mult când le este greu. Iar doamna bucureşteană le răspunde cu un aer înţepat:facem şi noi "după propriile puteri", ce mai vreţi?!
Aici aş vrea să fac tangenţă cu problema cetăţeniilor acordate "ca rupte din carne şi cu sânge" de către România, basarabenilor. După o lungă şi anevoioasă cale pentru a REdobândi această cetăţenie, suntem impuşi să dăm jurământul de credinţă Patriei! Eu încă nu l-am dat, pentru că Patria, încă, nu a benevoit să-mi reacorde cetăţenia şi nu cunosc textul jurământului propriu-zis, dar numele acestui legământ vorbeşte foarte evident despre text, astfel, am şi eu o întrebare. Noi jurând credinţă Patriei, Patria jură că ne apără şi ne ocroteşte?! sau această monedă are doar o singură parte şi cu prima ocazie, Patria iarăşi se şterge pe mâini de noi?! Oare de ce trebuie să mai dau odată jurământul de credinţă, dacă buneii mei l-au dat în 1941, când fratele bunicii am fost împuşcat în propria curte, pentru că a refuzat să se înroleze în armata roşie şi să lupte împotriva ţării lui şi a fraţilor, când buneii mei au fost deportaţi în Kurgan (Kazahstan), ei nedorind să recuonască că nu sunt români dar sunt moldoveni, cum li se impunea?! Oare prin aceste fapte, nu am demostrat eu, prin strămoşii mei că sunt credincios Patriei?! Iar Patria, şi-a demonstrat credinţa faţă de mine?
Păi iată, stimată doamnă! Nu vă mai plângeţi că faceţi tot ce vă stă în puteri... pentru că aţi făcut mult, dar mult prea puţin decât va stat în puteri altădată, iar acum aveţi datoria istorică de a repara greşelile. Domnul Băsescu, se pare că a înţeles acest lucru, chiar dacă îl foloseşte ca capital electoral, totuşi este bravo că îl mai scutură de praf. Ar fi bine să vă mai spună la televizor niţel despre asta şi dumneavoastră, scrie în final Sergiu Braşoveanu.
Autor: Sergiu Braşoveanu
via hotenews.md
4 comentarii:
Ma conving pentru a cita oara :(
te incalzeste cu ceva ca si eu ca cetatean roman nascut si crescut in Romania am avut diverse discutii in contradictoriu la ambasada si la consulat la chisinau? datorita faptului ca prietena mea avea ceva probleme cand rahatu' ala de voro a bagat obligativitatea prezentarea pasaportului romanesc pentru persoanele cu dubla cetatenie care puteau intra in Ro cu C.I., te incalzeste cu ceva ca am fost nevoit sa ii atrag atentia de vre-o 2 ori la aia de la gisheu ca o bag in pi..a masi daca mai imi vorbeste pe tonul ala ? intr-adevar nesimtirea functionarilor romani este foarte mare dar nu iti fie frica ca nu numai in basarabia fac asa :) sa nu ii uitam pe baietii aia de la dinamo arestati in bulgaria si lasati fara bani si acte (retinute de politia bulgara) in strada..... iar la ambasada romana din Tunisia tatal meu care se dusese sa le ceara niste carti de citit imprumut a fost nevoit sa foloseasca unele cuvinte de genul injuraturilor cand la poarta ambasadei a spus sunt cetatean roman si doresc sa cer niste carti imprumut iar raspunsul a fos si ce daca esti cetatean roman ? asa ca nu fiti tristi parerea mea este ca trebuie incercat sa ii filmati cat mai multi si sa ii dati pe la ziarele romanesti sa vada contribuabilul ce jigodii plateste cu bani grei sa ne reprezinte drepturile in straintate(si aici nu ma refer la Basarabia).
Haaaaiiii frate.... sunt din Romania.... Bucuresti.... nu e asa mmai.... voi sunteti fratiinostrii.... problema...este conducerea.... noi nu putem face nimic... suntem in plasa clasei politice...
Bravo, sunt mandru de frati ca voi!!!
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: