Odată atins numărul de 3000, am inventariat lucrările, am stabilit ultimele detalii cu transportatorii şi am adus cărţile la autocar.
Treaba a fost mai mult decât antrenantă: coborât de la etajul 2 până la dubiţa din curte, încărcat în dubiţă, descărcat din dubiţă în autocar, ne-dormit la vamă, descărcat din autocar în altă dubiţă, descărcat din dubiţă, încărcat în minister la etajul 8, aranjat cărţile în seturi similare ca număr şi componenţă, coborât şi încărcat în 5 maşini diferite pentru cele 5 localităţi (Soroca x 2, Drochia, Anenii Noi, Glodeni), descărcat din maşini şi transportat în bibliotecile şcolare. La „Odiseea” asta de o săptămână au participat mai multe persoane, dintre care în mod constant doar câţiva membri ai LSB Bucureşti.
Cronologic, evenimentele s-au desfăşurat în felul următor:
Marţi seara – Dan porneşte la Chişinău cu un lot de vreo 1300 de cărţi şi un computer. Miercuri dimineaţa – Dan ajunge cu tot cu cărţi. Miercuri seara – eu pornesc la Chişinău cu un lot de vreo 1700 de cărţi. Joi dimineaţa – ajung acasă cu tot cu cărţi. Avem 3000 de cărţi la MTS din Chişinău. Joi seara – scriem comunicatul de presă şi anunţul privind conferinţa de presă. Vineri dimineaţa până la prânz – gruparea cărţilor în seturi. Weekend. Luni dimineaţa – conferinţa de presă comună dintre LSBR şi Ministerul Tineretului şi Sportului (aveţi mai jos comunicatul oficial). Participă Dan Nicu, Alina Sclifos, ministrul Ion Cebanu şi eu. Luni la prânz până la chindii – transportăm cărţile în cele 5 sate.
Eu am fost în Maximovca (Anenii Noi), împreună cu un jurist din cadrul MTS care a transportat cărţile cu propria sa maşină. Gestul şi bunăvoinţa lui trebuie apreciate, or volumul era mare, iar drumurile cunoscute şi tipice RMului rural. Tocmai prinsesem copiii în pauza cea mare, dintre schimburi. Păreau că se bucură. În orice caz, erau mai fericiţi decât aş fi fost eu şi colegii mei asachieni la vârsta lor. M-am convins încă odată că elevii din liceele orăşeneşti nu trebuie să primească nişte cărţi în plus până când şcolile din sate nu vor fi aduse la cel puţin acelaşi nivel cu cele dintâi.
Am semnat şi un protocol de colaborare cu Ministerul, în numele LSBR, care mă aştept să pună bazele unor acţiuni cel puţin la fel de utile ca aceasta dintâi.
Cam asta e povestea, pe foarte scurt. Impresiile sunt pozitive, iar speranţele – mari. Sper ca şi colegii mei să revină din vacanţă cât de curând şi să ne împărtăşească din experienţa lor.
Vom continua campania atât noi, cât şi colegii noştri din celelalte 11 oraşe LSBR-iste.
Le mulţumesc celor care au donat cărţile şi care ne-au sprijinit în demersul nostru.
Continuare pe blogul lui Tudor Cojocari
Primele 3000 de cărți românești au ajuns la elevii din Moldova
În acest început de săptămână am dus la bun sfârşit prima acţiune din cadrul campaniei iniţiate de Liga Studenţilor Basarabeni din România. Cei care au dat startul au fost colegii mei de la Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, împreună cu mine.Pe parcursul lunii decembrie şi ianuarie am reuşit să adunăm 3 mii de cărţi şi câteva computere.Am adus cărţile una câte una, iar uneori şi câte mai multe. Îmi ziceam câteodată că sunt prea multe pentru o singură donaţie. De obicei acest lucru se întâmpla când ne vedeam nevoiţi să le transportăm în spate, pe umeri sau în braţe, ele fiind multe, iar timpul-scurt. Noroc de imaginea cu elevii la care vor ajunge într-un final acestea pe care am avut-o în minte în acele momente, că de n-ar fi fost, nu ştim dacă am mai fi continuat cu acelaşi entuziasm.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Felicitari baieti pentru initiativa si atitudine !
Bravo baieti !
ma inchin in fata voastra si va cuprind strins!! Faceti un lucru mare!
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: