Lista celor interzişi:
Grigore Vieru: poet român basarabean care a murit la 18 ianuarie 2009, a fost un promotor al unirii Moldovei cu România
Mihai Cimpoi: academician, critic, istoric literar, redactor literar şi eseist basarabean. "Comuniştii au plătit, în special, pseudocultura. Fel de fel de „caravele" sau alte asemenea kitsch-uri. Pe de altă parte, numai pentru a-şi face imagine, unor creatori renumiţi cu care, personal, nu am nimic de împărţit, le-au dat premii în valoare de un milion de lei. Şi asta pe fundalul unei sărăcii nemaipomenite în care trăiesc ceilalţi oameni de cultură!", declara acesta.
Aureliu Busuioc: scriitor, dramaturg şi ziarist. "Istoria a demonstrat mult mai bine decât aş putea s-o fac eu ce este comunismul şi cine sunt comuniştii. Bine, chiar atrăgător ambalată, doctrina comunistă a fost întotdeauna o momeală înghiţită cu uşurinţă de către omul de rând din păturile neavute, nu prea versate în ale culturii şi nici prea date cu ale gândirii", a declarat acesta.
Mihai Volontir: desemnat în 2000 cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldoveneşti. Spunea în 2008 despre Partidului Liberal Democrat din Moldova că "aceşti oameni vor schimba Moldova".
Ion Paulencu: artist al poporului şi solist al Operei Naţionale, "un artist nelipsit de la sărbătorile de suflet românesc".
Nicolae Botgros: artist, violonist şi dirijor moldovean de muzică populară. Prieten cu Ion Dolănescu, a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc în anul 2002. "Lucrează efectiv la consolidarea fundamentelor spirituale ale întregului neam românesc", a fost caracterizat acesta.
Voronin a fost un opozant al apropierii R. Moldova de România şi aprecia drept inacceptabile ideile de unire ale celor două ţări.
Până la venirea la putere a comuniştilor, în 2001, moldovenii serbau la 31 august "Limba noastră cea romană". Festivităţile erau deschise dimineaţa la Chişinău de catre oficiali prin depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile clasicilor literaturii române, amplasate în Gradina Publică ,,Ştefan cel Mare". În primii ani ai sărbătorii, la fiecare 31 august se dezvelea câte un bust pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Obiceiul a fost întrerupt în mandatul lui Voronin.
Moldova sărbătoreşte la 27 august, Ziua Independenţei, adică momentul din 1991 când Moldova s-a desprins de URSS şi a aderat la ONU. Vladimir Voronin a schimbat numele în "Ziua Republicii", serbând momentul din 1944 când Rusia a eliberat Basarabia, Ţinutul Herţei şi Bucovina de nord de forţele Axei (Germania, Italia, Japonia, România). Astfel că în fiecare an al preşedinţiei lui Voronin, Moldova a sărbătorit cu mare fast acest moment, despre care Voronin sublinia în declaraţiile publice că reprezintă "aniversarea eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă.
Sursa: Adevarul.ro
5 comentarii:
huuuuuuooooo satano ! să nu te mai văd ! gata, s-a închis Cricova pentru tine ! buhari nesoverşenoletnii !
cum zice tata-l meu:"nici in iad nu o sa-l primeasca"
POLONEZU'
cum zice polonezu: şi jitalan ))
Salut
Nu comunic
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: