Valorile de căpătâi. Civilizaţiile.

16 noiembrie 2009
Oricare dintre noi, odată ajuns la maturitatea minţii, se conduce de un anumit set de valori (sau non-valori, ca în unele cazuri), prin prisma cărora îşi dirijează toate faptele, sentimentele, trăirile etc. În mod generalizat, fiecare popor are un set de valori binedefinit, de care se conduc oamenii ce-şi asumă responsabilitatea de a face parte din acest popor. Cu toate acestea, este prea generalizată clasificarea oamenilor după apartenenţa la o naţiune, fiindcă anumite popoare pot fi cuprinse într-un anumit set de valori, comun pentru aceste popoare. Aceste grupuri majore sunt civilizaţiile.

O civilizaţie reprezintă o umanitate totală, în sensul că ea oferă toate răspunsurile fundamentale de care are nevoie un om în timpul vieţii sale. Orice civilizaţie poate exista desinestătător, fără să aibă nevoie de interacţiune cu o alta dintre ele. Ba mai mult, civilizaţiile sunt incompatibile între ele, fiindcă fiecare afirmă un set de valori pe care-l consideră superior, absolut, şi totalmente atribuit oamenilor ce fac parte din acestă civilizaţie.

În prezent, în lume există 8 civilizaţii: chineză (budistă), hindusă, musulmană, iudaică, africană, latino-americană, euro-americană (apuseană) şi ortodoxă. Pe noi ne interesează în mod deosebit doar ultimele două, dat fiind faptul că există un curent în lumea „intelectuală” românească, ce spune că neamul românesc face parte din civilizaţia euro-americană.

Civilizaţie apuseană nu înseamnă catolică sau protestantă. Apariţia catolicismului, la sfârşitul mileniului I, a reprezentat momentul de formare a acestei civilizaţii, dar definirea valorilor sale de căpătâi deloc nu a luat sfârşit atunci. Câteva secole mai târziu, lumea vestică generează apariţia protestantismului. Acesta reneagă în totalitate catolicismul, şi se propune pe sine ca purtător al valorilor absolute. Încă peste un timp, Europa apuseană generează apariţia iluminismului, care, la rândul său, reneagă şi valorile catolicismului, şi ale protestantismului. În mod similar, civilizaţia vestică a generat apariţia comunismului şi a liberalismului. Dacă le punem pe toate într-un şir cronologic, observăm că fiecare curent nou, apărut în sânul civilizaţiei euro-americane, reprezintă o renegare şi o incompatibilitate totală a valorilor curentului care l-a precedat. Această renegare este o caracteristică de bază a civilizaţiei apusene, una care o distinge în mod absolut de celelalte civilizaţii, fiindcă toate au la temelie o continuitatea şi o tradiţie.

Neamul românesc a fost dintotdeauna caracterizat de statornicie şi neclintire în cele ale tradiţiei şi ale continuităţii. În acest sens este lesne de înţeles că civilizaţia apuseană nu are nici o legătură spirituală cu poporul român. Ba mai mult, ea este purtătoare unor valori cu totul incompatibile cu valorile tradiţionale româneşti. Neamul nostru face parte din civilizaţia ortodoxă de la însăşi formarea sa. Valorile acestei civilizaţii stau la temelia istoriei noastre, iar încercările de a schimba această stare a lucrurilor nu poate avea decât efecte distructive, pe care cu uşurinţă le putem vedea, pe zi ce trece tot mai evident, în societatea care ne înconjoară.

3 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Bravo Andrei... adevar spui si scrii ! tot respectu'

PS: Imaginea din articol imi da fiori... in sensul bun ))

Andrei Creacico spunea...

Mulţumesc! Încerc să dezvolt acest subiect în viitor

Andrei Cebotari spunea...

"Neamul nostru face parte din civilizaţia ortodoxă de la însăşi formarea sa."
Erau si indoieli oare???
Foarte bun articolul,mi-a placut foarte mult...Bravo!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: