În premieră pentru istoria Moldovei, formaţiunile politice contestă metoda după care sunt repartizate mandatele de deputat, metodă care, potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, funcţionează în ţara noastră deja 15 ani. Declaraţia a fost făcută în contextul acţionării în judecată a Comisiei Electorale Centrale de către Alianţa "Moldova Noastră" şi Partidul Liberal, care nu sunt de acord cu numărul de mandate parlamentare obţinute în rezultatul anticipatelor, catalogând formula sociologică D‘Hondt, utilizată de CEC pentru repartizarea mandatelor, drept una incorectă.
Potrivit lui Ciocan, AMN şi PL încearcă să conteste legislaţia. "Remarcăm că cele două partide care au depus aceste demersuri, nu sunt de acord cu însuţi mecanismul, care este stipulat prin articolul 87 din Codul Electoral, adică vădit este contestarea legislaţiei", a precizat Ciocan.
În practica internaţională de repartizare a mandatelor, metoda D‘Hondt este utilizată începând cu anul 1899. În Moldova această metodă a fost implementată în anul 1994. Din 47 de state membre al Consiliului Europei, 25 utilizează anume această metodă de repartizare a mandatelor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: