CEC: Pentru prima dată în istoria Moldovei, partidele contestă metoda de repartizare a mandatelor

9 august 2009

În premieră pentru istoria Moldovei, formaţiunile politice contestă metoda după care sunt repartizate mandatele de deputat, metodă care, potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, funcţionează în ţara noastră deja 15 ani. Declaraţia a fost făcută în contextul acţionării în judecată a Comisiei Electorale Centrale de către Alianţa "Moldova Noastră" şi Partidul Liberal, care nu sunt de acord cu numărul de mandate parlamentare obţinute în rezultatul anticipatelor, catalogând formula sociologică D‘Hondt, utilizată de CEC pentru repartizarea mandatelor, drept una incorectă.

Potrivit lui Ciocan, AMN şi PL încearcă să conteste legislaţia. "Remarcăm că cele două partide care au depus aceste demersuri, nu sunt de acord cu însuţi mecanismul, care este stipulat prin articolul 87 din Codul Electoral, adică vădit este contestarea legislaţiei", a precizat Ciocan.

"Noi considerăm că legea prevede expres, în articolul 87 al Codului electoral, cum ar trebui să fie repartizate voturile cetăţenilor la mandatele deputaţilor. Această procedură a fost integral respectată de CEC. Hotărârea noastră este absolut legală. Nu vedem nicio bază pentru anularea deciziei noastre", a specificat secretarul Comisiei Electorale Centrale. După examinarea demersurilor parvenite de la AMN şi PL, în care acestea au contestat metoda de repartizare a mandatelor utilizată de CEC, Curtea de Apel a luat decizia de a transmite acest demers la Curtea Supremă de Justiţie, motivând prin lipsa de abilităţi în examinarea unor astfel de chestiuni.
În practica internaţională de repartizare a mandatelor, metoda D‘Hondt este utilizată începând cu anul 1899. În Moldova această metodă a fost implementată în anul 1994. Din 47 de state membre al Consiliului Europei, 25 utilizează anume această metodă de repartizare a mandatelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: