Voronin: odihnă-n Turcia la nouă zile fără monopol politic.

9 august 2009
Dictatorul Iosif Stalin a fost un mare pasionat de istorie. Cunoştea la perfecţie istoria ruşilor. A fost un mare admirator al ţarului Ivan cel Groaznic. De mai multe ori sângerosul ţar se prefăcea că moare. În aşa fel afla cine din subalterni se bucura mai tare de „moartea” lui, se ridica şi le tăia capul.

Iosif Stalin a fost şocat de pierderile Armatei Roşii în iunie 1941. El s-a retras la vilă şi nu-şi putea reveni. A. Mikoian scria în memorii că Molotov, Malenkov, Voroşilov, Beria, Voznesenschii şi el, Mikoian, au decis să meargă la Stalin şi să propună crearea Comitetului de Stat pentru Apărare. Molotov a spus că Stalin nu se interesează de nimic, se află într-o stare mizerabilă, a pierdut iniţiativa. Atunci, revoltat, Voznesenschii a zis: „Veaceslav, ia tu iniţiativa, noi te vom urma!”, la care Molotov a replicat: „Nu, nu! Să conducă tovarăşul Stalin!”. Asta pentru că Molotov ştia şi el istoria. Mai ştia şi caracterul tovarăşului Stalin.

Uzurpatorul puterii în Statul Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost şocat de rezultatele slabe, obţinute de PCRM în alegerile din 29 iulie 2009. Şapte-opt zile uzurpatorul şi satrapii lui fideli au rămas pleoştiţi în vizuinile lor. Încet-încet, însă, au dat semne de viaţă. Mai mult încurajându-se pe ei înşişi, doi autori afirmă semeţ: „Partidul Comuniştilor este marele câştigător, fiind [...] şi partidul îndreptăţit să formeze guvernul şi să coopteze la guvernare pe cine doreşte”. Dragilor, PCRM-ul pe care-l veneraţi, dispune de 48 de mandate în Parlament, cu cinci mai puţin decât partidele declarate necomuniste [48:53, nu-i aşa?]. Problema, însă, e alta: cine va dori oare să se lase cooptat de o cihotcă de partid cum e cel bolşevic de la noi? Cine se va atinge de PCRM ediţia 2009 nu va scăpa de râia ruşinii în viitorul previzibil. Iată de ce nu speraţi în zadar!

Convinşi că s-au îmbărbătat suficient de bine, ziariştii de la „Moldova Suverană”, sperând că scriu doar „Adevărul din prima sursă” [aşa scrie redactorul şef, dl Ion Berlinschi în subsolul fiecărei pagini a cotidianului naţional independent „Moldova Suverană" - A.P.], au informat cititorii astfel: „Priviţi la NIT. Conversaţii cu Preşedintele [preşedintele cu literă mare; nu este clar al cui preşedinte? Al PCRM, al cui altcuiva?! - A.P.]. Vineri, 7 august, urmăriţi la postul de televiziune „NIT” programul „Conversaţii cu Preşedintele”. Cele mai stringente probleme din viaţa noastră, perspectivele şi căile de soluţionare a acestora. Din prima sursă. Întrebări directe - răspunsuri directe. În programul „Conversaţii cu Preşedintele” [ai naibii de linguşitori: preşedintele din nou cu literă mare!]. Vineri, 7 august, cu începere de la ora 20.00″[1].

Personal am luat-o de bune: azi, vineri, 7 august, începând cu ora 19:55, m-am aşezat în faţa micului ecran ca să-l aud pe preşedintele PCRM să-şi spună păsul. La ora indicată de dl Ion Berlinschi, la NIT au început ştirile. Bun, am zis, urmează după ştiri. N-a fost să fie: a urmat un concert de satiră şi umor, prezentat de artişti ruşi, inclusiv - Evghenii Petrosean. M-am gândit: e genial, Ion Berlinschi, nu în zădar e din Tănătarii Căuşenilor - ce importanţă are cine spune braşoave şi bancuri, ori Voronin, ori Petrosean, e tot acolo!

Dacă o luăm serios: domnule Ion Berlinschi, la voi ceva nu merge. Ori „şefu” s-a udat în ploaie, ori s-a îmbătat după cum ii obiceiul. Da ce, la urma urmei e om şi el, şi dacă tot e în concediu, ia mai duceţi-vă voi cu… cum ai scris mata acolo? „Cele mai stringente probleme din viaţa noastră, perspectivele şi căile de soluţionare a acestora… Din prima sursă… Întrebări directe - răspunsuri directe…” Las-o mai moale, bădie! Ii în cot lui Voronin-efendi de cele vrute de mata.

Păcat că nu vă ia cu el!


Anatol PETRENCU

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: