Literatura pentru copii este în ultimul timp poluată. Cărţile nu mai au substanţa de cândva, nu trezesc interesul copilului, constată Spriridon Vangheli. Scriitorul spune că literatura pentru copii ar trebui să fie „arma” care i-ar ţine departe de undele îndeletniciri mai puţin sănătoase, însă prea multe dintre titlurile care apar pe raft sunt superficiale şi nu trezesc interes.
„Apar cărţi care derutează copiii. Literatura pentru copii nu este o algebră, ea trebuie fie pe înţelese. Trebuie să aibă un mesaj cu subtext, ca azi copil, mâine-poimâne adult, să-şi aducă aminte şi să revină la această carte, să o citească copilului său”, a menţionat Spriridon Vangheli într-o discuţie cu reporterul IPN.
Solicitat să facă o paralelă între generaţii, Spiridon Vangheli a spus că acum copiii sunt mai dinamici ca odinioară. „Copiii acum nu au răbdarea pe care am avut-o noi cândva. Trebuie mereu ţinut în mişcare, trebuie să-i dai substanţă de gândire”, a remarcat scriitorul, adăugând că, fără educaţia cărţii, copilul devine leneş în gândire, dar şi în mişcare.
Scriitorul, care pe 14 iunie va împlini 81 de ani, mărturiseşte că ceea ce îl ajută să fie puternic este starea de copil, pe care nu a pierdut-o niciodată. „Când scrii pentru copii, neapărat trebuie să ai copilul în suflet mereu. Dacă a murit copilul din tine, du-te şi dă pixul la muzeu”, a spus Spiridon Vangheli.
Spiridon Vangheli s-a născut în 1932. A scris zeci de povestiri şi balade pentru copii, printre care: Isprăvile lui Guguţă, Guguţă-căpitan de corabie, Steaua lui Ciubotei, Băieţelul din coliba albastră, Guguţă şi prietenii săi. Împreuna cu Grigore Vieru, a scris şi un Abecedar. Este decorat cu Ordinul Republicii. A fost distins cu Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, dar şi cu Premiul Academiei Române „Ion Creangă”. În 1992 i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al Poporului din Republica Moldova.
sursa: IPN
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: