Primăria oraşului Ismail a respins, a treia oară consecutiv, cererea Asociaţiei "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa de-a închiria Casa de cultură "Taras Şevcenko" din localitate, în vederea organizării unui concert, în memoria compozitorului Gavriil Musicescu. Spectacolul omagial urma să aibă loc, cu ocazia celor 110 ani de la moartea reformatorului artei corale ortodoxe româneşti, originar din oraşul sud-basarabean de lângă Dunăre.
Timp de trei luni, asociaţia românilor din regiunea Odesa a fost împiedicată de autorităţile ucrainene să organizeze un concert susţinut de Corul academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iaşi, în chiar oraşul natal al ilustrului muzicolog român. Organizatorii îşi propuneau să desfăşoare un eveniment cultural inedit pentru Sudul Basarabiei, mai ales că primele studii Musicescu în Ismail le-a făcut şi, după absolvirea Conservatorului din Iaşi, a fost numit profesor de muzică la Ismail. Ulterior, a creat una din cele mai impunătoare formaţii corale din România - Corul Mitropolitan din vechea capitală a Moldovei. Să menţionăm că Musicescu a fost tatăl celebrei profesoare de pian Florica Musicescu şi bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu şi Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel).
Compozitorul Gavriil Muzicescu, “persona non grata post-mortem” la el acasă?
Asociaţia „Basarabia” a făcut trei demersuri succesive, pe lângă primarul oraşului Ismail, A. V. Abramcenko, pentru închirierea palatului culturii “Taras Şevcenko”. „Cu părere de rău, autorităţile orăşeneşti nu au binevoit să primească în oraşul natal al renumitului compozitor această manifestare culturală cu intrare liberă, funcţionarii conştienţi fiind că nu-l venerează cu nimic, cu excepţia numelui dat unei străzi încă din perioada sovietică. Dacă iniţial eram "sfătuiţi" să găsim alte locaţii în oraş, care nici nu există, ultimul răspuns al primăriei e cât se poate de simplu: alocarea sălii este imposibilă. Ne-am bucura ca memoria pământeanului nostru, Gavriil Musicescu, să fie păstrată şi în localitatea lui de baştină”, a declarat Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa.
Autorităţile din Ismail ori ignoră drepturile constituţionale ale minorităţilor naţionale la păstrarea, dezvoltarea şi popularizarea propriei culturi naţionale, ori renumitul compozitor este un fel de “persona non grata post-mortem” la el acasă, consideră Anatol Popescu. El susţine că autorităţile locale din Ismail încalcă Legea Ucrainei privind autoguvernarea locală (art.32), în ceea ce priveşte obligaţiile ce le revin de a susţine activităţile societăţilor naţional-culturale, a normelor constituţionale şi internaţionale. „În contextul proceselor de integrare europeană spre care tinde Ucraina, este inadmisibilă o asemenea atitudine în privinţa patrimoniului multicultural din Sudul Basarabiei”, a spus liderul românilor din regiunea Odesa.
Asociaţia „Basarabiei” solicită sprijinul guvernanţilor din Ucraina, România şi RM pentru buna desfăşurare a unei manifestări culturale dedicate creaţiei compozitorului Gavriil Musicescu, în sânul comunităţii locale din Ismail şi a celei româneşti din Sudul Basarabiei.
Angelina Olaru
1 comentarii:
inseamna ca ucrainenii isi merita soarta din Urmatorul filmulet http://moldpress.info/2013/05/eliberatorii-rusi-i-au-luat-la-pumni-pe-nationalistii-ucrainieni/
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: