As aminti ca, in urma cu 110 ani, George Enescu oferea umanitatii una din cheile de bolta ale culturii universale: cele doua Rapsodii Romane. Oricum, genialul botosenean uimise pana la entuziasm presa si publicul Vienei, interpretand, la varsta de doar 12 ani, compozitii de Brahms si Mendelssohn- Bartholdy.
Cu 7 ani mai devreme, sustinuse primul sau concert si debutase in studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella. Dupa absolvirea Coservatorului din tara lui Strauss, mai adauga o nestemata a muzicii in capitala de pe malurile Senei, suita simfonica "Poema Romana."
De aceasta data in calitate de compozitor. Suita pentru orchestra (1903) si prima sa simfonie (1905) aveau sa contribuie la edificarea profilului unui muzician neasemuit. Din cariera-i colosala mai poate fi punctata prima auditie integrala in Romania, sub bagheta sa, a Simfoniei a IX-a a lui Beethoven.
Se intampla in anii Primului Razboi Mondial. Ei i se adauga in stralucire opera Oedip. O monumentala creatie dramatica si muzicala, careia i-a inchinat 10 ani din viata. Piesa a incantat pur si simplu auditorii de elita din multe tari ale lumii: Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite, Portugalia.
Printre admiratorii sai aflam nume de referinta, cum ar fi Regina Elisabeta a Romaniei (celebra Carmen Sylva), cea care l-a invitat adeseori la Peles pentru a-i savura maiestria muzicala si, fostul sau elev, Yehudi Menuhin.
Ultimul, un virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un cult si o vie afectiune pentru George Enescu, considerandu-l parintele sau spiritual. "Pentru mine, Enescu va ramane una din veritabilele minuni ale lumii. Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete", afirma renumitul muzician.
In salba de valori create de moldoveanul care a cucerit lumea se afla la loc de neuitare inspirata initiativa a concursului de compozitie ce ii poarta numele. In 1915 a avut loc prima editie. Compozitorul oferea castigatorilor, din venituri proprii, sume generoase de bani si sansa interpretarii pieselor in concerte.
Mai tarziu, Festivalul International "George Enescu" avea sa devina un eveniment al artei desavarsite, pe care l-au onorat muzicieni de faima mondiala. Dupa ce a delectat umanitatea concertand la Viena, Londra, Roma, Philadelphia, New York etc. marele nostru compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor a ales ca loc de retragere eterna, in 1955, o loja din Pere Lachaise (Paris).
Socot ca marelui George Enescu i se cuvine cel putin un scurt recviem imaginar din partea tuturor romanilor, la fiecare 19 august. Este o datorie de absoluta onoare.
sursa: ziare.com
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: