RM post-1991: Consolidarea limbii ruse

14 iulie 2012

Consolidarea statutului limbii ruse in Republica Moldova a inceput odata cu activitatea parlamentului din 2001.
 

La 26 aprilie 2001, legislativul a adoptat cu o majoritatea covarsitoare- data de partidul comunist si de o parte a Aliantei lui Braghis – o lege prin care s-a stabilit obligativitatea redactarii actelor oficiale si de identitate in „limba oficiala si in limba rusa”. Ministrul adjunct al Justitiei s-a opus in van initiativei parlamentului. El a incercat sa-i convinga pe deputati ca proiectul de lege contravine Constitutiei, care stipuleaza o singura limba oficiala, iar limba rusa este limba oficiala a altui stat.
 

Cateva saptamani mai tarziu, parlamentul a votat o lege a publicitatii care favoriza implicit limba rusa. Textul nu prevedea obligativitatea redactarii textului folosit in reclame si publicitate in limba oficiala, lasand optiunea la libertatea agentului comercial care isi promoveaza produsele si serviciile. Or, in Republica Moldova, marile afaceri sunt controlate de etnici rusi.
 

A urmat cea mai contraversata initiativa legislativa: o lege pentru protectia minoritatilor nationale, propusa in urma cu 6 ani si care pana la venirea partidului comunist la putere nu a reusit sa intruneasca sprijinul majoritatii parlamentare:

„Statul garanteaza dreptul tuturor minoritatilor etnice la educatie si formare in limba lor materna si dreptul la educatie prescolara, secundara si superioara in limbile moldoveneasca si rusa”.
 

De asemenea, legea prevedea ca denumirile strazilor si localitatilor vor fi scrise in lima oficiala si rusa, in timp ce in zonele ce au statut special de autonomie vor fi utilizate si alte limbi. Actul prevede obligativitatea studierii limbii, istoriei si literaturii „moldovenesti”.
 

Legea a fost criticata de opozitie pentru ca ridica neoficial limba rusa la statutul de a doua limba oficiala si pentru ca legea contine inadvertente.
 

In acelasi timp insa, guvernul a adoptat el insusi unele masuri in favoarea limbii ruse. In august, ministrul Educatiei, Ilie Vancea, a semnat doua ordine privind introducerea a doua ore obligatorii de limba rusa pe saptamana, in clasa a doua, la scoala primara, incepand din al doilea semestru (adica din ianuarie 2002).
 

La inceputul lui noiembrie (adica, inainte de parafarea Tratatului cu Rusia), Ministerul Educatiei din Republica Moldova a propus introducerea experimentala a unui test de limba rusa pentru elevii care termina gimnaziul. In decembrie, acelasi minister a decis studiul obligatoriu al limbii ruse in scoli, incepand cu toamna lui 2002, iar parlamentul de la Chisinau a ratificat documentul.


Sursa: Iulian Chifu, Basarabia sub ocupatie sovietica, ed. Politeia-SNSPA, 2004, Bucuresti


1 comentarii:

Szasz Sebes Paul spunea...

Jos cu limba rusa

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: