Primul general parașutist al României a fost din județul Bălți

11 mai 2012

Grigore Bastan, general parasutist, parasutist
S-a nascut in Basarabia, la data de 23.01.1922 in satul  Coşcodeni, jud. Balti (actual raionul Singerei), intr-o familie cu 7 copii: Grigore, Tamara, Raisa, Eugenia, Anatol, Dumitru si Valentina. Fiind plecat la Tecuci la studii impreuna cu surorile sale Tamara si Raisa, Gres(cum ii ziceau fratii mai mici) n-a stiut nimic despre mama si fratii mai mici care au fost exilati in 1949 in Siberia. Soarta avea sa le suranda cu 15 ani mai tarziu, cand o ruda a facut tot posibilul ca scrisorile fratilor stabiliti deja in Romania, sa ajunga la mama Sofia, in adancurile Rusiei. Astfel mamei vaduve cu 7 copii i s-a oferit titlul de mama eroina si familia sa a fost eliberata de gulag-ul comunist.
A inceput parasutismul militar оn anul 1941 cu gradul de sergent. La insurectia naţionala din august 1944, a participat impreuna cu Batalionul de parasutisti la luptele grele date оn sectorul de Nord, Pipera, Baneasa, Tunari, Otopeni, impotriva trupelor hitleriste, pentru apararea capitalei, unde, prin fapte strălucite de arme s-au acoperit de glorie, fiind citat cu unitatea sa prin doua ordine de zi şi decorat cu cea mai inalta distinctie ce se putea acorda atunci gradului său: "Virtutea militara de razboi, clasa a II-a". Lui Bastan i se datoreaza si realizarea unui nou tip de parasuta si pentru ca nimeni nu avea incredere la acea vreme in valoare acesteia, el a sarit in brate cu propriul fiu, in varsta de 5 ani. Aceasta frumoasă realizare romaneasca, recunoscuta si brevetata cu brevetul de invenţii nr. 2458/41559/1960, a intrat în 1961 în dotarea armatei noastre. [Extras din "Vulturii cerului" de N. Pangica, p. 333-336].
In primavara lui 1957 a оncercat o noua experienta - care i-a reuşit - sarind dintr-un Junkers-52 calare pe o motocicleta de 500m3.
In august 1970 a sarit  de la 10.000 de metrii cu cadere libera de 7000 de metrii - record national nedoborat inca, astfel doborand recordul naţional de 7.100 metri. I s-a oferit titlul de maestru emerit al sportului la parasutism.
G. Bastan a realizat in 1970 un complet de parasute care este astazi echipamentul oficial al Sistemului National de Aparare. Ca inventator al parasutelor BG-7M si BG-3M si detinator de record national de parasutare, generalul Grigore Bastan a intrat in istorie.
Despre cauzele acestui neasteptat capat de drum se cunosc putine. Este confirmat faptul ca decesul a avut loc la Ministerul Apararii in cabinetul generalului Coman. Peste orice alte detalii, s-a tras o perdea de fum, familia nu a avut acces la aceste informatii, iar ceremonia a fost preluata in intregime de Ministerul Apararii.
La 20 august 1996, in semn de omagiu cu prilejul implinirii a 26 de ani de la stabilirea recordului national, in municipiul Buzau a fost dezvelit bustul generalului Bastan Grigore, amplasat pe strada care ii poarta numele - lucrare a arhitectului Nicolae Doicu.
In anul 1998, consiliul local ii ofera generalului Grigore Bastan, in semn de omagiu, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Buzau. Fundatia “General Grigore Bastan” exista pentru a onora si a face cunoscuta viata unui Mare Roman.      

Autor: Eduard Rotaru, Valentina Ungureanu
Sursa: www.basarabeni.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: