Preşedintele Parlamentului de la Bratislava, Richard Sulik, crede că metodele Bruxellesului de ajutare a ţărilor în dificultate sunt demne de un regim socialist.
Căderea burselor şi spectrul unei noi recesiuni nu-i sperie pe liderii europeni, care se gândesc încă dacă vor convoca sau nu un summit în septembrie. Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a declarat pentru postul naţional de radio că, în primele zile ale lunii viitoare, va avea loc o reuniune extraordinară a zonei euro. Dar Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat pentru EurActiv că nu ştie nimic despre un astfel de summit şi că este posibil ca oficialul spaniol să se fi referit la o reuniune a miniştrilor de Finanţe.
Pe agenda preşedinţiei poloneze următorul summit al euroliderilor este programat la 3 octombrie, la Luxemburg, iar premierul finlandez, Jyrki Katainen, a precizat că alte reuniuni nu sunt necesare.
Divergenţe germane
Un purtător de cuvânt al ministrului german de Finanţe a negat că propunerea ministrului Economiei privind un consiliu de stabilitate – care să supravegheze politicile financiare ale statelor din zona euro – a fost discutată în cadrul coaliţiei de la Berlin. Philipp Rösler precizase că a informat-o pe Angela Merkel asupra acestei propuneri. Incidentul scoate încă o dată în evidenţă fricţiunile dintre ministrul liberal al Economiei şi creştin-democratul de la Finanţe.
„Uniunea Datoriei”
Preşedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a criticat dur ajutarea ţărilor aflate în dificultate, apreciind că acest lucru transformă UE într-o „uniune a datoriei”. Este „un drum drept către un socialism desăvârşit”, a declarat Sulik pentru agenţia TASR. „Parcă ar fi din nou Uniunea Sovietică. URSS avea 15 republici, UE va avea 27″, a mai spus preşedintele Parlamentului, nemulţumit şi de decizia Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni spaniole şi italiene.
El a spus că formaţiunea pe care o conduce, Partidul Libertate şi Solidaritate,
va face tot posibilul ca Parlamentul să nu voteze noua formă a Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară.
Revenirea la coroana slovacă
Sulik a mai spus că ţara sa, care a adoptat euro în 2009, ar trebui să se gândească la revenirea la coroana slovacă. Fost economist, Richard Sulik a explicat că Slovacia a crezut în promisiunile privind o monedă stabilă şi reguli solide. Acum, când regulile nu mai sunt aceleaşi pentru toată lumea, a sosit timpul ca Bratislava să nu mai creadă orbeşte în liderii europeni şi să pregătească un plan B pentru revenirea la moneda naţională.
Sursa: Adevărul
1 comentarii:
are dreptate deci a citit comentariile din romana privind moneda nationala si bancnota nationala singurul argument national
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: