Preşedintele PCRM (Partidul Comuniştilor din R.Moldova), Vladimir Voronin, s-a declarat nemulţumit de afirmaţiile preşedintelui român Traian Băsescu despre trecerea Prutului şi a cerut ca acesta să fie condamnat public de UE, relatează PRO TV Chişinău, citată de Mediafax.
"Preşedintele unei ţări membre a UE a recunoscut ca fiind corecte acţiunile unui criminal de război şi ale unui călău nazist, (mareşalul Ion) Antonescu, prin a cărui participare nemijlocită au fost exterminaţi mai mult de 300.000 de oameni", a declarat Voronin.
Aceste declaraţii intervin după ce preşedintele Traian Băsescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»". El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.
"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.
Afirmaţiile preşedintelui român au generat şi nemulţumirea Ministerului rus de Externe, care le-a calificat drept "bravade neruşinate ce justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului".
Voronin a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri cu preşedintele UE Herman Van Rompuy, căruia i-a transmis, de asemenea, nemulţumirea sa faţă de demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, pe care o consideră o demonstraţie de forţă şi o "presiune fără precedent asupra întregului sistem judecătoresc".
"Acest lucru şi faptul că guvernarea a modificat procedura de votare au avut loc cu aprobare şi acord tacit din partea partenerilor noştri europeni", a acuzat liderul PCRM. El a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a cerut acestei guvernări să nu mai fie un "regim antipopular" care "flutură steagul UE ca pe o bâtă" şi a adăugat că nu îl mai consideră pe comisarul european Stefan Fule un partener de încredere pentru "că ia poziţia celor din AIE".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: