La doi ani de la evenimentele din aprilie 2009 şi la aproape doi ani de la debarcarea comuniştilor de la putere, Serviciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS) şi Procuratura Generală (PG) continuă să meargă pe pista lansată de Voronin, precum că România ar fi implicată în evenimentele din primăvara anului 2009 de la Chişinău.
Mai mulţi tineri, foşti şi actuali membri ai unor organizaţii pro-româneşti din R. Moldova, susţin că ofiţeri SIS şi procurori fac presiuni asupra lor pentru a recunoaşte că «sunt agenţi sub acoperire, că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova şi că s-au întâlnit cu liderii AIE înainte de evenimentele din aprilie 2009». Procurorii nu neagă că ar fi audiat asemenea persoane, dar afirmă că nu au obligat pe nimeni să facă anumite declaraţii.
Imediat după «revolta» de la 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin, susţinut de Valeriu Gurbulea, procurorul general de atunci, şi de Artur Reşetnicov, directorul SIS, declara că evenimentele din aprilie 2009 au fost organizate şi susţinute de România. Ulterior, Voronin a decis chiar expulzarea a doi diplomaţi de la Ambasada României şi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români.
«Românismul» — o ideologie duşmană R. Moldova?
La doi ani de la acele declaraţii, lucrurile nu par să fi avansat prea mult în acţiunile anchetatorilor. Deşi după venirea AIE la guvernare SIS-ul a revenit Partidului Liberal, iar PG – PD-ului spre a fi gestionate, colaboratatorii acestor instituţii continuă să «investigheze» ideea că vinovaţi de evenimentele din aprilie ar fi membri ai organizaţiilor pro-româneşti de la Chişinău. Mai mulţi tineri, lideri ai acestor organizaţii, au fost chemaţi în ultima perioadă la PG pentru a oferi declaraţii în acest sens.
Victor Stamatov este membru fondator al Mişcării Naţional Creştine, fost membru al Forţei «Noua Dreaptă» şi participant activ în ultimii 7 ani la acţiunile pro-româneşti de la Chişinău. Pe 24 martie 2011, acesta a fost invitat la procuratură, «la o discuţie neoficială» despre evenimentele din aprilie 2009. «Timp de 4-5 ore, am fost supus unui interogatoriu NKVD-ist, ameninţat şi persecutat din cauza convingerilor naţionaliste şi apartenenţei etnice. În birou era procurorul Lilian Cociu şi alte 3 persoane. Acestea nu s-au prezentat, dar am înţeles că sunt colaboratori ai SIS. Am fost catalogat ca «duşman al poporului», deoarece m-am declarat în apărarea românismului. Îmi inoculau că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova, care nu are nimic în comun cu istoria şi realităţile ţării noastre», povesteşte tânărul.
Ofiţeri SIS: «De ce nu te-ai sinucis?»
Ulterior, discuţiile au ajuns şi la evenimentele din aprilie 2009. «Din start, ofiţerii SIS m-au întrebat de ce nu m-am sinucis pe data de 6 aprilie împreună cu toată lumea din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, deoarece, după logica lor, noi, scandând «mai bine mort decât comunist», trebuia să ne ţinem de cuvânt. Am recunoscut că eu sunt persoana care a adus bannerul alb şi că eu am început să scriu cu carioca «mai bine mort decât comunist». M-au întrebat la nesfârşit ce legătură am cu liderii AIE, dar şi cu Mark Tkaciuk. Insistau să-l denunţ pe Sergiu Laşcu, liderul Mişcării Naţional Creştine, şi să confirm că, de fapt, am primit indicaţii şi am fost instruit de el să organizez acţiunile violente din acea zi. Fiind un fals, am refuzat această colaborare.» La sfârşitul discuţiei «neoficiale», Victor spune că a fost anunţat că toate declaraţiile sale au fost făcute în cadrul unui dosar penal.
A fugit din R. Moldova
Peste două luni, adică pe 29 mai 2011, pe la 11.00, Lilian Cociu şi cei trei necunoscuţi au venit la locul de muncă al lui Victor Stamatov şi au efectuat o percheziţie. «Căutau materiale promotoare de «românism». Până şi buzunarele, cărţile de vizită de la lucru şi o icoană din portmoneu au fost controlate cu rigurozitate.» Ulterior, cei cinci au plecat acasă la Stamatov, unde a urmat o altă percheziţie. «Au insistat că sunt un colaborator al securităţii româneşti, antrenat de mişcările naziste şi legionare din România, că am legături cu liderii AIE şi cu Mark Tkaciuk. Pe lângă asta, mă obligau să recunosc implicarea României în evenimentele din aprilie şi să denunţ toţi apărătorii românismului, prezentându-i ca nazişti şi colaboratori ai serviciilor secrete străine. După ce am fost ameninţat cu puşcăria şi răfuiala fizică, am acceptat «colaborarea». Mi s-a spus deschis că, a doua zi, «respectându-mi promisiunile», va trebui să vin la Procuratură. Dimineaţa următoare, cu un tricou, un ceas pe mână şi ceva marunţiş în buzunar, am fugit din R. Moldova», a conchis Victor. Acesta se află acum peste hotare, decis să nu revină în R. Moldova în viitorul apropiat.
Tineri cu viziuni româneşti, sub «lupă»
Contactat de ZdG, Sergiu Laşcu, liderul «Mişcării Naţional Creştine», a confirmat cele spuse de Stamatov. “Şi alţi băieţi sunt chemaţi să depună declaraţii contra mea. Aceştia la fel sunt persecutaţi», spune Laşcu. «Atâta vreme cât la putere se va afla un partid neocomunist cum este PD-ul, care mai conduce şi Procuratura, vom avea astfel de acţiuni. Ce s-a schimbat la SIS? Doar şeful e altul, nu şi alţi angajaţi, care sunt pro-comunişti. Ce făcea Marian Lupu pe 7 aprilie?», se întreabă Laşcu. Acesta a fost condamnat la o amendă de 20 mii de lei «pentru participarea activă la dezordinile în masă din aprilie 2009». Sergiu spune că va ataca decizia în instanţele superioare.
Şi V. S., alt tânăr cu viziuni româneşti, a avut şi încă mai are mari probleme cu angajaţii SIS şi ai PG. Acesta a fost arestat în această iarnă, pe o perioadă de patru zile, fiind interogat continuu. Lui şi familiei sale le-au fost confiscate paşapoartele româneşti, interzicându-i-se să părăsească R. Moldova. Reţinerea sa a fost ţinută în secret de organele de anchetă.
Blogger-ul Dragoş Galbur susţine că cel puţin 7 tineri cu viziuni româneşti sunt încă sub presiunea SIS şi PG, fiind obligaţi să recunoască anumite lucruri.
Cociu nu face declaraţii, Pântea neagă acuzaţiile
ZdG a încercat să ia legătura cu Lilian Cociu, procurorul care l-a audiat pe Victor Stamatov. Corneliu Bratunov, superiorul lui Cociu, ne-a spus că acesta nu ar fi în drept să dea declaraţii pentru presă. Serviciul de presă al PG ne-a redirecţionat către Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general, responsabil de urmărirea penală în dosarele «7 aprilie».
«Nu cred că au fost obligaţi să facă anumite declaraţii. Cunosc că Stamatov a fost audiat de colaboratorii procuraturii, dar nu putem obliga pe nimeni să dea declaraţii false. De ce pe dvs. nu v-a solicitat nimeni să daţi declaraţii false? Nu e bine când se încearcă manipularea opiniei publice», crede Pântea.
«E imposibil ca un procuror să-i spună cuiva că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova. Fiecare om are dreptul la opinia sa», a mai spus Pântea pentru ZdG. El a precizat că procurorii verifică mai multe piste privind evenimentele din 7 aprilie. «Se verifică mai multe versiuni, inclusiv o eventuală legătură dintre rusul Eduard Baghirov, acuzat oficial de implicarea în evenimentele din aprilie 2009, Mişcarea Naţional Creştină sau Forţa ”Noua Dreaptă», a lăsat să se înţeleagă Pântea.
De ce se teme Tkaciuk?
Referitor la briefingul de presă organizat de Mark Tkaciuk, în care comunistul atenţiona că în următoarea perioadă se va încerca o discreditare a PCRM în legătură cu evenimentele din aprilie, Pântea a precizat: «De ce ar trebui să facă asemenea declaraţii? Poate îşi face griji? Îmi pun şi eu întrebarea. Poate cunoaşte ceva mai mult? Sigur că-l vom invita oficial, poate ne comunică ceea ce nu cunoaşte PG». Întrebat dacă PG mai investighează ipoteza potrivit căreia România ar fi implicată în vreun fel în evenimentele din aprilie 2009, Pântea a spus: «Fosta guvernare a investigat această ipoteză. La momentul de faţă, PG nu anchetează o linie fixă. Se lucrează cu persoane şi fapte concrete. Nu pornim de la interese geopolitice». Pântea a lăsat să se înţeleagă că procurorii investighează dacă, în cadrul organizaţiilor pro-româneşti din R. Moldova, activează persoane care au alte interese decât cele declarate oficial.
În actele intrate în posesia ZdG, apare numele unuia dintre cei trei colaboratori SIS care a participat, alături de Lilian Cociu, la audierea lui Stamatov. Acesta a semnat în procesul-verbal de percheziţie cu numele Alexandru Balan. Serviciul de Presă al SIS ne-a informat că în conformitate cu legislaţia R. Moldova datele despre angajaţii SIS sunt confidenţiale şi pentru a afla mai multe detalii despre dosarele din aprilie, să ne adresăm PG, pentru că SIS nu este organ de urmărire penală.
Victor MOŞNEAG
www.zdg.md
2 comentarii:
Tinerii basarabeni merita o strangere de mana si Steaua Romaniei,precum au primit patriotii Andrei Ivantoc,Ilie Ilascu si multi altii.
Puscasu Vlad Irimie,Cluj Napoca
poate dupa al 3 razboi mondial ne v-om uni cu Romania mama...Nu cred ca mai avem mult de asteptat :)
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: