Peste 50% din români cred că România şi Republica Moldova ar trebui să se unească. Doar 3% din basarabeni sunt de aceeaşi părere. Studiul „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” al Fundaţiei Soros arată că puţini români cunosc într-adevăr dorinţele şi priorităţile moldovenilor de peste Prut.
Ce înseamnă azi Republica Moldova pentru români? Care este primul cuvânt care vă vine în minte când vă gândiţi la Basarabia? Aproape jumătate din români (46%) nu ştiu să dea un răspuns clar la aceste întrebări simple, arată un studiu al Fundaţiei Soros publicat ieri. O posibilă explicaţie ar fi aceea că românii sunt derutaţi cu privire la identitatea Republicii Moldova ca stat şi a locuitorilor săi.
Nici prea interesaţi nu sunt de ceea ce se întâmplă peste Prut. Dovadă este faptul că sub 10% din cetăţeni au vizitat Republica Moldova, iar dintre aceştia cei mai mulţi au fost în interes de afaceri.
NOSTALGIA UNIRII
Cu toate acestea, majoritatea românilor au nostalgia unirii cu „fraţii din Basarabia”. Dealtfel, constată studiul, ideea unirii Moldovei cu România este o prezenţă constantă în mentalul colectiv românesc. Astfel, 50% din românii declară că România şi Republica Moldova ar trebui să se unească, iar 64% cred că acest lucru ar fi mai degrabă în folosul moldovenilor decât al românilor.
Studiul arată că românii au impresia că moldovenii îşi doresc foarte tare unirea. Liliana Popescu, una dintre autoarele cercetării, consideră că această poziţie s-ar putea traduce în felul următor: „Noi am vrea să ne unim cu voi, dar voi aveţi un interes mai mare decât noi şi atunci vouă v-ar reveni responsabilitatea cea mai mare pentru un eventual efort al unirii”. În stânga Prutului doar 3% îşi doresc unirea, procent chiar mai mic decât cel înregistrat în 1990.
Cercetarea relevă faptul că procente importante ale populaţiei din Moldova doresc de fapt independenţa republicii. 46% din români cred că alternativa la unirea în sens clasic e aderarea Moldovei la UE şi, implicit, regăsirea celor două ţări în spaţiul comun european. „Nucleul dur” al românilor care îşi doresc cel mai tare unirea este constituit mai degrabă din bărbaţi (55%) cu o medie de vârstă de 51 de ani, căsătoriţi şi cu nivel mediu de pregătire. Jumătate din români s-au declarat de acord că unirea trebuie să se producă în orice condiţii, chiar şi cu preţul scăderii nivelului de trai cu până la 25%.
LIMBĂ ŞI VALORI IDENTICE
Cât priveşte limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului, cercetarea arată că 74% din repondenţi consideră că limba moldovenească nu este una separată de cea română, în timp ce doar 13% cred contrariul. Puşi să identifice atributele negative, românii cred despre ei, ca şi despre moldoveni, că sunt dezbinaţi şi lipsiţi de încredere în forţele proprii. Pe locul trei se plasează ca defecte lenevia şi, respectiv, intoleranţa. ;
” Noi am vrea să ne unim cu voi, dar voi aveţi un interes mai mare. Cam aşa judecă românii.
”
Liliana Popescu
Unul dintre autorii studiului
” La Chişinău se întâmplă asta din cauza tendinţelor de educare politice şi istorice.
”
Octavian Ţâcu
Analist politic
UNA ESTE DORINŢA, ALTA REALITĂŢILE
La Chişinău problema unirii este depăşită, susţine istoricul şi analistul politic Octavian Ţâcu şi asta din cauza educaţiei şi culturii noastre politice. „Felul în care este educată populaţia din România reflectă modul în care îşi etalează ataşamentul faţă de Basarabia. Există un segment larg care încă trăieşte cu nostalgia readucerii Basarabiei”, explică Octavian Ţâcu.
ANTIROMÂNISMUL VINE DIN EDUCAŢIE
„Lucrul acesta nu se întâmplă la Chişinău pentru că aici tendinţele de educare politică şi istorică au fost altele, după ce s-a proiectat un antiromânism cronic”, mai spune acesta. „Există anumite forţe politice care văd acest proces realizabil din perspectiva facilitării integrării Moldovei în UE”, adaugă analistul.
Dar aceste formaţiuni care promovează unirea sunt mai radicale faţă de ceilalţi cetăţeni, îl completează sociologul Ion Jugău, directorul executiv al CBS-AXA. „Cam un milion de moldoveni migrează periodic în Rusia. Oamenii judecă cu ziua de astăzi. Ei migrează în Rusia pentru că nu cunosc limbile străine. Plus că business-ul nostru are legături istorice şi tradiţionale cu Estul. Una este ce doreşte un segment din populaţie şi alta este realitatea”.
64% din români cred că Unirea este un lucru ar fi mai degrabă în folosul moldovenilor decât al românilor.
2 comentarii:
Este un sondaj pe facebook "Doriti unirea Rep Moldova cu Romania?" numai sa aveti curiozitatea sa va uitati cine e impotriva .
Mitică zice:
Fundaţia Soros, a multi-milionarului evreu-maghiar Soros, este o organizaţie care de 20 de ani finanţează în România activităţi anti-româneşti. Intelectualii plătiţi de aceasta fundaţie au toţi o afecţiune speciala pentru Ungaria şi pentru drepturile maghiarilor din statele din jur, dar nu spun nimic, niciodată de drepturile minorităţilor din Ungaria, nici de acţiunile violente ale neo-fasciştilor maghiari.
Eu, unul acord o minimă credibilitate studiilor lor. Dacă România s-ar uni cu R.Moldova atunci nici maghiarii nici ruşii nu ar avea 5% din voturile alegătorilor şi nu ar putea intra în parlament prin formaţiuni politice etnice, asa cum este UDMR-ul astăzi in România, ceea ce il nemultumeste profund pe Soros personal. Prin unire, noul stat român ar fi un stat cu forţa internaţională a Poloniei. ;)
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: