Nicio instituţie românească nu participă astăzi la licitaţia manuscriselor scriitorului român, în valoare de 100.000 de euro. Ministerul Culturii îşi motivează absenţa prin lipsa de fonduri. Nici Academia Română sau Institutul Cultural Român nu vor participa.
Printre cele 82 de loturi scoase la licitaţie astăzi la Motelul Drouot Richelieu din Paris se numără caietele de manuscrise ale lui Emil Cioran - „Tragicul cotidian", „Adolescenta", „Jansenismul", „Pamflet şi pamfletar" sau „Schimbarea la faţă a României", dar şi cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor, o fotografie a lui Cioran, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, din 23 iunie 1932. Licitaţia are loc astăzi, de la ora 14.30, la Hotelul Drouot Richelieu din Paris. Lista de obiecte este scoasă la vânzare de casa „Binoche şi Giquello", valoarea totală fiind estimată la aproximativ 100.000 de euro.
Simion: „nu sunt manuscrise inedite"
Academicianul Eugen Simion spune că era treaba Ministerului Culturii să achiziţioneze aceste manuscrise. „Dar şi Institutul Cultural Român deţine fonduri substanţiale, ar fi putut să acţioneze în acest sens. La Academie, avem copii după aceste manuscrise licitate, dar ar fi fost bine să obţinem originalele", subliniază Eugen Simion. „Problema este că nu sunt bani, nici chiar pentru Cioran", precizează academicianul.
La licitaţie nu va participa nicio instituţie din România, deşi lucrările sunt de patromoniu. Reprezentanţi ai Ministerului Culturii au motivat că absenţa de la licitaţie nu se datorează „lipsei de interes", ci „lipsei de fonduri". Nici Institutul Cultural Român, nici Academia Română nu vor fi prezenţi la eveniment. Profesorul Eugen Simion spune că Academia Română a publicat o parte din manuscrisele licitate astăzi la Paris.
„Problema este că nu sunt bani, nici chiar pentru Cioran. Totuşi, manuscrisele licitate astăzi nu sunt inedite, o mare parte au fost deja publicate în româneşte sau le vom publica în continuare. În legătură cu această licitaţie de la Paris, nu cred că vor fi licitate manuscrisele câştigate în instanţă recent de Simone Baulez, ci cele rămase la un prieten apropiat lui Cioran", precizează academicianul.
Documente, de la un prieten
Specialiştii spun că manuscrisele licitate azi la Paris ar aparţine lui Constantin Tacou, prieten apropiat scriitorului, iniţiator al „Cahiers de L' Herne".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: