Astăzi îndrăgitul actor îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Mihai Volontir ne-a mărturisit că de ziua sa nu-şi doreşte decât sănătate. Omagiatul va da o petrecere alături de prietenii şi colegii de la teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălţi, pe scena căruia joacă de peste 50 de ani.
De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învăţător la școala rurală din satul Păpăuţi, Rezina. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora este numit directorul căminului cultural din satul Lipceni, r. Rezina.
Începând cu anul 1957 este actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.
A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă şi Vlad Ioviţă „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).
Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV „Țiganii” (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”. I s-au decernat Premiul Național al Federației Ruse (1980), Premiul Frații Vasiliev din Federaţia Rusă (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).
În anul 1990, în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva „blestemaților ocupanți ruși”.
sursa: jurnal.md
2 comentarii:
La mulți ani Române !
Un mare om, Bălțiul se mândrește cu D-stră Maestre !
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: