„Chişinăul a iniţiat procesul marii privatizări în folosul românilor. Şedinţa comună a guvernelor celor două ţări constituie primul pas în procesul de transferare a Moldovei sub conducere externă, efectuată din România, scrie ziarul "Nezavisimaia Gazeta".
"Guvernul Republicii Moldova a scos la mezat companii strategice, care adineaori erau intangibile: aeroporturi militare şi civile, reţele electrice, gazoducte, bănci şi companii aeriene. Experţii declară că prioritate li se va acorda investitorilor din România şi nu celor ruşi, cum se întâmpla de curând. Astfel, sfera de influenţă a Rusiei se va extinde doar până la Nistru, care cuprinde Transnistria prorusească. Pe malul celălalt al fluviului se află Moldova proeuropeană", scrie publicaţia din Rusia.
Preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, consideră că procesele din partea dreaptă a râului Nistru sunt ireversibile. «Unii experţi încearcă să convingă opinia publică că unirea celor două state româneşti este puţin probabilă. Însă realitatea este alta. Şi o dovadă al acestui fapt este şedinţa comună care va avea loc în iunie a guvernelor Moldovei şi României, organizarea unui forum economic de către partea română, precum şi interesul extrem manifestat de România faţă de procesul de privatizare a întrprinderilor cu capital de stat din Moldova», spune Tulgara.
Directorul Institutului problemelor de globalizare din Rusia, Mihail Deleaghin, care este considerat la Chişinău expert pentru Moldova, a declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta" că actualul proces de privatizare are drept scop venirea în Moldova a capitalului din România şi implicit a celui din Europa. Companiile din Moldova vor fi cumpărate, dar aşa cum s-a întâmplat în Europa de Est, activitatea acestora apoi va fi stopată, deoarece acestea vor face concurenţă firmelor similare din România şi Europa.
Deleaghin consideră că şedinţa comună a guvernelor celor două ţări, propusă de premierul Moldovei, Vlad Filat, „va constitui primul pas în procesul de transferare a Moldovei sub conducere externă, efectuată din România. Deciziile cu privire la Moldova de acum încolo vor fi luate la Bucureşti".
(Sursa: Realitatea.net)
Publicaţia „Nezavisimaia Gazeta” de la Moscova anunţă cu îngrijorare maximă că vor fi privatizate, în beneficiul românilor, mai multe întreprinderi din R. Moldova. Aşa-zisa ştire din presa rusă apasă pe butoane sensibile, fiecare dintre ele cu ţinte cât se poate de clare. Fiecare idee din acest articol constituie un semnal de alarmă şi este destinată să stârnească îngrijorare...
Înainte de toate, se afirmă că vor fi privatizate întreprinderi strategice şi că va fi acordată o preferinţă clară investitorilor români. Iniţial, am zâmbit: care investitori români? Cine din România ar putea face, în acest moment când criza financiară mai durează, o investiţie majoră în R. Moldova? Dincolo de acest fapt trist, presupunând că s-ar găsi totuşi cineva cu potenţă financiară, mă întreb: ar avea oare ipoteticul om de afaceri român curajul să îşi asume o investiţie peste Prut?.. Şi-apoi, nu în cele din urmă, de ce nu s-a arătat „Nezavisimaia Gazeta” îngrijorată de achiziţiile ruseşti din R. Moldova?
Răspunsul este de la sine înţeles: investiţiile de la Moscova sunt bune, cele de la Bucureşti sunt, probabil, fasciste. Punctul al doilea al articolului este constituit de proiectata şedinţă comună a echipelor guvernamentale de la Bucureşti şi Chişinău. Reprezentantul moldovenilor din Transnistria, Valeri Tulgara, este înspăimântat de perspectiva unei asemenea şedinţe: pentru el aceasta e un semnal cât se poate de clar că se pregăteşte unirea R. Moldova cu România. Ar fi trebuit să ştie că România şi Ungaria organizează de ani buni de zile şedinţe de guvern comune, dar nimeni nu se teme că s-ar putea ajunge la o unire. Şedinţele de guvern comune reprezintă o practică curentă în lumea occidentală - se pot detensiona situaţii mai încâlcite, se pot stabili proiecte comune. În niciun caz, nu se discută despre unire... Evident, ziariştii de la „Nezavisimaia Gazeta” cunosc foarte bine aceste lucruri, dar le place prea mult melodia anexionismului românesc pentru a o putea abandona.
În materialul din „Nezavisimaia Gazeta” se strecoară şi opinia unui expert de la Chişinău, Igor Boţan, care a încercat - dar în zadar, se pare - să calmeze spiritele inflamate de „pericolul românesc iminent”. Pentru aceasta, analistul a fost penalizat scurt: a primit doar două rânduri în articol, pe care aproape că le poţi trece cu vederea, sărind la bomba-bombelor - expertul rus Mihail Deleaghin avertizează că investitorii români care vor veni la Chişinău au de gând să cumpere respectivele întreprinderi pentru a le... închide, în ideea distrugerii concurenţei. Ţinta românilor? Industria vinicolă din R. Moldova, care se află pe primul loc între priorităţile românilor la capitolul „ce mai distrugem săptămâna aceasta”. După ce aruncă bomba distrugerii industriei vinicole din R. Moldova, expertul rus revine şi el la şedinţa guvernamentală comună. Deleaghin nu are niciun dubiu: această şedinţă înseamnă intrarea Chişinăului sub controlul Bucureştiului, iar deciziile privind R. Moldova se vor lua din acel moment în România. Scenariul descris de „Nezavisimaia Gazeta” este complet: dezastru economic plănuit în România, urmat de anexare prin şedinţa guvernamentală comună. R. Moldova este destinată dispariţiei, ne avertizează „Nezavisimaia Gazeta”, fără să menţioneze, desigur, capitalul şi trupele ruse din Transnistria. Acelea se găsesc pe bună dreptate acolo, pentru că - nu-i aşa? - Rusia se învecinează cu cine vrea...
George Damian
(Sursa: www.timpul.md)
1 comentarii:
EU propun sa facem unirea asta.. Numai ca sa le facem astora in ciuda..care mananca cacat aiurea despre noi.Hai sa le aratam cu cine au de-a face.. in plm noi lasam armele jos iar ei ne considera dusmani. Si cine-i curva....Daca tot se vb de asta
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: