Persoane neangajate în câmpul muncii sunt obligate de autorităţi să achite poliţe de asigurare medicală pentru ultimii câţiva ani, chiar dacă acestea nu au apelat în acest răstimp la servicii medicale de stat gratuite.
În satul Ustia, raionul Dubăsari, 23 de persoane au fost acţionate în instanţa de judecată pentru neachitarea poliţelor de asigurare medicală pentru ultimii trei ani. Oamenii nu sunt angajaţi în câmpul muncii şi nu sunt asiguraţi din contul statului, dar au în posesie cote de pământ. Respectiv, aceştia fac parte din categoria de persoane care urmează să se asigure în mod individual. Suma solicitată de la fiecare ţăran depăşeşte 8000 de lei. Aceştia spun că, chiar dacă şi-ar vinde roada, în mare parte porumb, nu ar acumula suma solicitată.
Tractorist cu patentă
Simion Savin din satul Ustia, raionul Dubăsari, ne spune că în ultimii trei ani a avut mai multe probleme de sănătate, dar, nefiind asigurat, a achitat integral serviciile medicale. În toamna anului curent, a aflat că datorează Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) 8255 de lei, pe motiv că ar fi deţinător de patentă. Bărbatul ne spune că problemele au început să-l urmărească după ce fiica din Italia i-a trimis bani din care şi-a permis să-şi cumpere un tractor şi acela uzat. Familia are în posesie un hectar de pământ. În una din zile, fiind în câmp, s-au apropiat de el reprezentanţii poliţiei rutiere care i-au solicitat să prezinte patenta de întreprinzător, pe motiv că ar putea oferi servicii cu tractorul şi altor familii contra cost. Neavând documentul, bărbatul a fost sancţionat cu o amendă de circa 300 de lei şi avertizat că, dacă nu-şi va perfecta patenta, va fi sancţionat şi mai dur. În săptămânile următoare, acesta şi-a făcut patentă, valabilă pentru o lună de zile – de la 23 aprilie până la 22 mai 2010, atât cât să-şi lucreze pământul. La scurt timp, s-a pomenit deja cu executorul judecătoresc la poartă. Acesta i-a cerut să achite, conform unei ordonanţe judecătoreşti, suma de 2663 de lei în contul CNAM, plata pentru poliţa de asigurare pentru anul 2010. „Înainte de aceasta, am fost bolnav şi am achitat toate serviciile medicale din banii mei. Nu înţeleg de ce mă obligă să plătesc această poliţă?!”, se revoltă agricultorul.
Să cumpere poliţa pentru ultimii trei ani
Savin şi ceilalţi 22 de deţinători de terenuri care au primit solicitări similare au contestat ordonanţele judecătoreşti la Judecătoria raionului Dubăsari. Toate cele 23 de ordonanţe au fost anulate. La scurt timp, reprezentantul CNAM, Ştefan Cimbir, director al Agenţiei Teritoriale din Bender, cu sediul în s. Varniţa, a depus o cerere de chemare în judecată în care îi solicită ţăranului deja suma de 8255 de lei, plata pentru poliţa medicală pentru trei ani – din 2008 până în 2010, la care se adaugă penalităţile. „Ordonanţele judecătoreşti în cazul lui Savin şi al celorlalţi aflaţi în situaţii similare au fost anulate, dar reprezentantul CNAM s-a adresat în instanţă şi în acest caz urmează să fie luată o decizie judecătorească”, ne-a spus preşedintele Judecătoriei raionului Dubăsari, Veaceslav Suciu.
Solicitat de JURNAL, Ştefan Cimbir a menţionat că şi asupra deţinătorilor de terenuri se răsfrânge legislaţia privind asigurarea medicală obligatorie. La întrebarea de ce abia acum li se cere persoanelor să achite poliţele de asigurare pentru anii 2008 şi 2009, Cimbir motivează că Agenţia pe care o conduce şi-a început activitatea în raionul Dubăsari abia în 2009.
Venitul din roadă pentru plata poliţei şi a impozitelor
Simion Savin s-a adresat la Ministerul Justiţiei, Guvern şi la Mircea Buga, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. În toate cazurile, a fost sfătuit să recurgă la serviciile unui avocat. „Dacă mi s-ar fi spus să achit în fiecare an această sumă, aş fi plătit. Reiese că tot ce câştigăm de la cote va fi achitat sub formă de impozite şi pentru poliţa de asigurare. Din ce să trăieşti atunci şi cum să-ţi întreţii familia?”, se întreabă revoltat agricultorul decis să meargă până la capăt în a-şi căuta dreptatea.
Solicitat de JURNAL, Mircea Buga, directorul CNAM, a declarat că, începând cu 2004, fiecare persoană este obligată prin lege să achite primele de asigurare, fie în formă procentuală de la salarii, fie în mod individual. „Proprietarii de terenuri agricole, deţinătorii de patente sau alte categorii neangajate de cetăţeni trebuie să achite prima de asigurare până la 31 martie a fiecărui an. În cazul deţinătorilor de terenuri agricole, se aplică anumite reduceri, în acest an în mărime de 75 la sută din prima de asigurare, adică în loc de 2248 de lei, aceştia urmau să achite până la 31 martie suma de 619 lei. Pentru deţinătorii de patente au fost prevăzute reduceri de până la 50 la sută. După 1 aprilie, survin efectele Legii, pentru neachitarea primei care prevede sancţiuni”, a spus Buga, precizând că Codul Civil permite solicitarea achitării atât a primelor de asigurare pentru anul în curs, cât şi cel mult pentru doi ani precedenţi.
Potrivit directorului CNAM, anual, sunt înregistrate zeci de mii de persoane sancţionate. „Decizia în privinţa cetăţenilor din raionul Dubăsari o ia instanţa de judecată, nu CNAM. Respectiv, instanţa e cea care urmează să ţină cont de circumstanţele atenuante, cum ar fi situaţia grea din familie sau lipsa locurilor de muncă”, a mai spus funcţionarul.
Svetlana Corobceanu
sursa: ziar.jurnal.md
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: