Holocaustul si crimele comunismului, tratate diferit - de ce?

26 decembrie 2010

Sase ministri de externe apartinand unor state din fostul lagar comunist au solicitat, recent, comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, sa puna sub semnul egalitatii genocidul practicat de regimurile totalitare comuniste cu Holocaustul.


Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, impreuna cu omologii sai din Cehia, Lituania, Letonia, Ungaria si Bulgaria au initiat un demers in acest sens, astfel incat persoanele care neaga atrocitatile comise de calaii comunisti sa raspunda in fata unei legi comunitare similare cu cea referitoare la Holocaust.

Dupa analizarea "scrisorii celor sase", Comisia Europeana a apreciat ca nu sunt indeplinite conditiile pentru legiferare cu privire la crimele atribuite comunistilor, dar problema trebuie pastrata in studiu. Acestea sunt cuvintele cuprinse in raportul trimis Parlamentului European si guvernelor celor 27 de state membre UE.

Purtatorul de cuvant pentru Justitie al forului continental, Matthew Newman, a motivat respingerea afirmand ca "regimurile comuniste nu au vizat minoritati entice".

Acest unghi de abordare este straniu. Rezulta ca exista doua tipuri de asasinare in masa. Nu conteaza efectul insumand multe milioane de vieti retezate, ci motivul declansarii lui.

Daca in Europa functioneaza identitatea de pareri, la sectiunea capital, de pilda, atunci aceeasi familie cu resedinta centrala la Bruxelles trebuie sa fie unita si in modul in care isi aminteste de trecut, dar mai cu seama, cum il trateaza. Acelasi Newman a declarat ca "acum nu exista un consens. Statele membre au abordari diferite".

Cei sase ministri semnatari ai documentului subscriu ideii ca genocidul comunist ar trebui tratat dupa aceleasi standarde ca si cel comis de regimul nazist, in special in acele tari in care exista legi privind negarea Holocaustului.

Detinatorul lituanian al portofoliului Externelor, A. Azubalis, a punctat mentionand: "toata lumea cunoaste crimele nazismului, dar numai o parte a Europei e constienta de crimele comunismului".

Cheia respingerii demersului poate sta in urmatorul comentariu apartinand lui Maximilian Marco Katz, directorul Centrului de Monitorizare si Combatere a Antisemitismului in Romania: "crimele comunismului trebuie recunoscute si victimele tratate cu toata atentia. Insa, aducerea la acelasi numitor comun a crimelor naziste si a celor comuniste ar avea ca rezultat aruncarea Holocaustului intr-un colt cat mai intunecat al istoriei, in special in fostele tari comuniste".

Ramane demn de stiut cat timp se va afla in studiul Uniunii Europene problema ridicata si care sunt statele ce o contesta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: