Sute de tineri din Basarabia au sărbătorit ziua națională a României pe străzile din Chișinău. Cei mai mulți dintre ei s-au aflat în primele rânduri la protestele din luna aprilie 2009, reprimate violent de către fosta putere comunistă. Manifestările s-au desfășurat pe o ninsoare năprasnică.
Grupurile de inițiativă intitulate sugestiv „Spirit Românesc" și „Deșteptarea" și-au chemat colegii de liceu și facultate pentru a marca și la Chișinău ziua Marii Uniri. La invitația celor două grupuri au răspuns pozitiv circa 300 de persoane care au participat împreună la un marș, o horă a unirii și la un concert inedit. Mesajul transmis de tineri se poate deduce lesne din ceea ce era scris pe bannerele afișate pe parcursul activităților: "Uniți în cuget și-n simțiri", "Cine uită nu merită", "Mai presus de orice, români!", "RE-Unire" și "Basarabia pământ românesc".
Liderul grupului „Deșteptarea", Anatol Ursu, a precizat că scopul manifestării este de a trezi la realitate și acea pătură a societății din Republica Moldova care este refractară la ideea regăsirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului în același stat. La cei 21 de ani ai săi, Ursu spune că „România și Republica Moldova sunt două state care au aceeași istorie, aceeași limbă, aceeași credință, iar cheia rezolvării situației este aplicarea modelului german de reunificare și în niciun caz calea violențelor de genul celor care se întâmplă acum în Coreea".
În timpul marșului, tinerii au scandat, la fel ca în aprilie 2009, sloganul "România nu uita, Basarabia e a ta". Mulți dintre ei ar fi vrut să fie prezenți în cetatea Marii Uniri, la Alba Iulia, însă condițiile grele de obținere a vizei de intrare pe teritoriul României i-au determinat să rămână de 1 decembrie la Chișinău. Pe o pânză mare însă li se putea citi regretul: "Cu trupul la Chișinău, cu sufletul la Alba Iulia". Mihai Iuzvac, reprezentatul "Spirit Românesc" este de părere că statul român ar trebui să fie mai serios în demersurile pe care le întreprinde în Republica Moldova: "Nu mai avem răbdare, oficialitățile statului român trebuie să renunțe la declarații demagogice și să treacă la fapte. Măcar pentru noi, cei care ne considerăm români, în acest colț de Românie".
Manifestanții au mai scandat "Rușine să vă fie" în dreptul Ministerului de Interne, perceput drept vinovat pentru morții și răniții din aprilie 2009. Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și unul din foștii directori ai SIS, serviciul de informații de peste Prut, Valeriu Pasat, au fost huiduiți la scenă deschisă. Ei au făcut anterior apeluri publice pentru ca sărbătoarea zilei de 1 Decembrie să nu fie autorizată de către primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Voronin declarase în cadrul unei conferințe de presă că "Ziua Naţională a României ar trebui să fie sărbătorită în România, nu în Republica Moldova.".
La manifestații nu a luat parte niciun politician din rândul partidelor de dreapta, care susțin apropierea de România într-o formă sau alta. În schimb, au participat 10 tineri din România, membri ai grupului Noii Golani. "Am venit aici pentru a sărbători alături de frații noștri o pagină de aur din istoria noastră. Românii, indiferent de unde ar fi ei, trebuie să fie solidari cu această generație inimoasă de la Chișinău" spune Mădălin Focșa, venit din București.
Concertul de final nu a beneficiat de vreo finanțare, astfel că tinerii au improvizat, cântand în stil karaoke melodii patriotice, împreună cu publicul care a rezistat orelor de manifestații desfășurate pe o ninsoare abundentă:
Pentru Romanian Global News, George Simion
1 comentarii:
http://www.youtube.com/watch?v=pDke9P3dvZs
Poftim video de calitate de la Chisinau 1 decembrie 2010 !
Bravo baieti
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: