Bisericile rupestre de pe Nistru, expuse la Viena
Alegeri locale în Ucraina. Ce crede liderul românilor de acolo deputatul Ion Popescu.
Provincia Basarabia si Municipiul Chisinau, 1941
Nr. 721
1941 August 7
DOMNULE GENERAL,
Am onoarea a Va prezenta, in cele ce urmeaza, o scurta dare de seama asupra situatiei aflata la venirea noastra in Basarabia, cum si asupra activitatii desfasurate in aceasta Provincie, in intervalul de timp dela 20 Iulie pana in prezent.
A. SITUATIA GASITA
Aproape toate centrele importante erau lipsite de populatie, care fie ca s'a retras odata cu trupele bolsevice, fie ca s'a refugiat in paduri si vii, din cauza ororilor savarsite de rusi.
Populatia Basarabiei la data de 1 Iunie 1940 se cifra la 2.164.402 suflete.
Am luat masuri pentru executarea unui recensamant al populatiei, lucrare care in prezent este in curs de intocmire.
Din rezultatele, neverificate inca, primite pana in prezent, se deduce ca numarul populatiei a scazut in mod simtitor, populatia oraselor in special, reducandu-se la jumatate.
Aceasta reducere a fost determinata de:
a) Refugierea populatiei romanesti, cu ocazia cedarii Basarabiei. (Circa 120.000, dupa datele ce ni s'au comunicat dela Bucuresti, aici neavand alte posibilitati de verificare).
b) Deportarea populatiei in timpul dominatiei sovietice.
c) Mobilizarea tineretului in armata sovietica si retragerea unui numar insemnat din populatia civila, in special evrei, cu ocaziunea plecarii trupelor sovietice.
d) Repatrierea germanilor din sudul Basarabiei, numarul carora se cifreaza la circa 110.000.
f) Disparitia unor locuitori.
Pentru aflarea numarului exact al evreilor ramasi in aceasta Provincie, am ordonat intocmirea unei statistici, care este in curs de executare.
In prezent evrei ramasi, sunt adunati in anumite centre si tinuti sub supraveghere.
In sate nu se mai gaseste in prezent nici un evreu.
Populatia oraselor si in prezent, in buna parte, este straina. Astfel in orasul Chilia din 15.000 locuitori, numai 3.400 sunt romani, restul straini. Cam aceeasi este situatia in orasele Ismail si Bolgrad.
Toate orasele din Basarabia au fost distruse in buna parte de bolsevici, cu ocaziunea retragerii. In special institutiile publice si cartierele comerciale si industriale au fost distruse in intregime.
Uzinele de apa si electricitate au fost distruse in tot locul.
Mai crunt a suferit in aceasta privinta, municipiul Chisinau, cum si orasele Balti, Tighina, Cetatea-Alba, Orhei, Cahul si Soroca. Comunicatia dintre diferitele centre, complect intrerupta din lipsa mijloacelor de locomotiune si a distrugerii, in parte, a cailor de comunicatie.
Liniile telefonice si telegrafice deasemenea distruse.
Populatia reintoarsa la camin si functionarii veniti dupa recucerirea teritoriului, expusi la infometare, din lipsa oricaror posibilitati de aprovizionare.
Spitalele, dispensarele, baile publice si famaciile nu mai functionau, populatia fiind astfel lipsita de orice asistenta medicala.
Intr'un cuvant, nici o urma de viata publica organizata. (…)
C. Gh. Voiculescu»
«RAPORT
asupra starii cladirilor din Municipiul Chisinau dupa retragearea armatelor URSS, intocmit pe baza constatarilor facute in zilele de 25-30 Iulie 1941 de catre Comisiunea tehnica numita de Domnul Ministru al Lucrarilor Publice si Comunicatiilor cu ordinul no. 3474 MONT/1941.
1) Aspectul general al orasului.
La plecarea din Chisinau a Armatelor URSS majoritatea cladirilor publice, multe cladiri particulare, precum si toate cladirile industriale si comerciale au fost distruse prin minare si incendiere, ramanand astazi din acele cladiri decat numai partea din ziduri uneori dislocate si slabite prin efectul exploziilor si incendiilor.
Zona orasului care a suferit cele mai mari distrugeri este, dupa cum se arata si in planul de situatie al orasului, anexat la prezentul raport, Str. Alexandru cel Bun (strada principala) unde era si centrul comercial, Str. Carol Smidt si Str. Stefan cel Mare, zona care prezinta in data cercetarii aspectul unor vaste ruine, pe alocuri inca fumegande.
Strazile si liniile de tramvai au suferit in general mai putine stricaciuni. Liniile telefonice si telegrafice, liniile de curent electric si conductele de apa sunt intrerupte ; materialul lor este utilizabil insa punerea in stare de functiune a exploatarilor respective se va face cu greutate din cauza distrugerii uzinelor, astfel orasul este lipsit de lumina eletrica si de apa. Mai ales din cauza distrugerii uzinei de apa, locuitorii orasului, sunt siliti sa se alimenteze cu apa numai din cateva fantani si izvoare existente la marginea orasului, cu totul insuficiente si prezentand pricol de contaminare.
In linii generale, se poate aprecia ca 40% din totalitatea cladirilor orasului si 100% din instalatiile industriale sunt complet distruse sau grav avariate prin minare sau incendiere.
Mentionam insa ca toate cladirile importante si monumentale ale orasului sunt acelea care au suferit cel mai mult, in general ramanand utilizabile numai cladirile marunte periferice de locuit. (…)
Prof. M. Hanganu
Prof. A. Simotta
Ing. Gh. Petrescu-Prahova
Ing. Constatntin Popovici »
Nota :
Denumirea actuala a strazilor : Str. Alexandru cel Bun – bd. Stefan cel Mare (in prezent); Str. Sefan cel Mare – str. Columna (in prezent); Str. Carol Smidt – str. Mitropolit Varlaam si str. Mitropolit Dosoftei (in prezent).
Românii de la Est de Bug, tezaurul pierdut al neamului românesc
În timp ce România sprijină Serbia să intre în UE, Belgradul lovește din nou în românii din Timoc
Voronin l-a decorat pe ucigaşul Annei Politkovskaia
Şeful killerilor din FSB
Unii experţi au susţinut că generalii Patruşev, Uşakov şi Lebedev ar fi primit înalte distincţii de stat pentru contribuţia lor la evacuarea muniţiilor din regiunea separatistă. Aberaţii. Asta e ca şi cum ai zice că spioana sexy de pe Facebook, Anna Chapman, arestată recent în SUA, alături de alţi zece agenţi ruşi, şi-a dat astfel aportul la modernizarea economiei înapoiate a ţării sale.
Alte instituţii media au arătat doar că Serghei Lebedev a fost director al Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, iar acum e preşedinte executiv al CSI, dar au trecut cu vederea faptul că Nicolai Patruşev, timp de opt ani de zile, a condus KGB-ul, rebotezat astăzi FSB. Despre Veaceslav Uşakov, în genere, nu s-a dat nicio informaţie mai de Doamne ajută, de parcă acesta ar fi un neică nimeni. Or, el este directorul-adjunct al FSB-ului. Şi mai curios însă este postul pe care l-a deţinut Uşakov la începutul deceniului, adică exact atunci când Voronin i-a agăţat de piept ordinul „Ştefan cel Mare". Dar să le luăm pe rând.
Mai întâi, trebuie spus că preşedintele comunist a decorat trei dintre cei mai temuţi conducători ai spionajului rus, persoane care fac parte din cercul restrâns al lui Vladimir Putin. Nikolai Patruşev este secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, iar din 2000 până în 2008 a fost directorul FSB. Serghei Lebedev a condus, din mai 2000 până în octombrie 2007, principalul serviciu de spionaj extern - SVR, această instituţie fiind responsabilă şi de lichidarea inamicilor Kremlinului din străinătate.
Sinistră este biografia maleficului personaj numit Veaceslav Uşakov. Spion sovietic în Afganistan prin anii nouăzeci, acesta l-a înlocuit pe Patruşev în a doua jumătate a deceniului trecut în funcţia de şef al FSB-ului din Karelia unde, în 2000, a fost acuzat de asasinarea unor influenţi oameni de afaceri din nord-vestul Rusiei. În loc să înfunde cu el puşcăria, Putin, care tocmai preluase puterea în ţară, l-a avansat, desemnându-l şef al Direcţiei de Coordonare a Informaţiei Operative (UKOI) în cadrul FSB. Îndărătul acestei denumiri halucinante, potrivit presei ruse şi occidentale, se ascundea cea mai lugubră structură a neo-KGB-ului care, în Rusia post-sovietică, se ocupă cu asasinarea persoanelor indezirabile din spaţiul fostei URSS.
Organizatorul tentativei de asasinat de la Tiraspol
Ziarul moscovit „Versia" scria în 2002 că Veaceslav Uşakov a condus grupul care avea misiunea să-i omoare la Tiraspol pe Igor Smirnov şi Grigori Marakuţa. Despre acest caz relatează şi cunoscuţii ziarişti ruşi Andrei Soldatov şi Irina Borogan în recenta lor carte „Noua nobilime rusă" în care demonstrează cu lux de amănunte că actualul FSB este mai periculos chiar decât fostul KGB.
Liderii separatişti urmau să fie lichidaţi deoarece, acum opt ani, Putin bătuse palma cu Voronin în vederea federalizării Republicii Moldova, iar administraţia de la Tiraspol se opunea acestor planuri, fiindcă dorea desprinderea definitivă de Republica Moldova. În cele din urmă, atentatul a eşuat deoarece Smirnov şi Marakuţa au fost salvaţi de lobby-ul transnistrean din cadrul serviciilor secrete ruse care a deconspirat urzelile lui Patruşev şi Uşakov. Totuşi, speriaţi de această tentativă de asasinat, căpeteniile separatiste au cedat, acceptând memorandumul Kozak.
Acum e clar de ce a fost decorat directorul FSB-ului şi responsabilul său cu lichidările şi execuţiile? Voronin a vrut astfel să le mulţumească killerului Uşakov, şefului nemijlocit al acestuia Patruşev, dar şi SVR-ului lui Lebedev care a pregătit terenul pentru complotul împotriva lui Smirnov.
Se pare că în a doua jumătate a deceniului trecut, UKOI-iul din cadrul FSB-ului a fost implicat în mai multe asasinate din Belarus unde l-a ajutat pe Aleksandr Lukaşenko să-şi ucidă adversarii politici. Aşa-zisele „escadroane ale morţii", despre care a scris în repetate rânduri şi presa rusă, şi cea occidentală, erau reprezentate de fapt de agenturile ruse, conduse de generalul Uşakov. Tot el s-a aflat în Abhazia când Moscova s-a căznit să-l instaleze în fruntea acestei republici separatiste pe cekistul în rezervă Hadjimba.
Cu pistolul-n mână şi cu ordinul „Ştefan cel Mare" pe piept
De altfel, Andrei Soldatov şi Irina Borogan mai dezvăluie un episod interesant din viaţa zbuciumată a generalului Veaceslav Uşakov. Într-un articol inserat la 6 octombrie 2008 în publicaţia „Novaia Gazeta", autorii demonstrau că una dintre persoanele suspectate de asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia, locotenent-colonelul FSB Pavel Reaguzov, era ofiţer al Direcţiei UKOI şi subaltern nemijlocit al generalului Uşakov. De unde şi concluzia că asasinatul a fost organizat şi executat de celebra structură a FSB-ului, specializată în omucideri la comandă. Deloc întâmplător, Reaguzov a fost ulterior achitat.
Mai e nevoie oare să vă spun acum că fostul preşedinte comunist şi PCRM-ul său reprezintă de fapt o filială moldovenească a agenturilor ruseşti în Republica Moldova. La un moment dat, ce-i drept, Voronin, cocoţat la o mare altitudine politică, a ameţit de pe urma puterii şi şi-a închipuit că poate acţiona şi fără stăpânii săi de la Moscova. Ca să-şi vină-n fire, Moscova i l-a arătat din când în când pe cavalerul ordinului „Ştefan cel Mare", generalul Veaceslav Uşakov, pe care Putin, iar apoi Medvedev îl includeau în suita lor ori de câte ori se întâlneau cu liderul comunist de la Chişinău.
În cazul în care PCRM revine la putere, ţara va fi condusă, de fapt, nu de generalul de carton Voronin, ci de adevăraţii generali Patruşev şi Lebedev. Iar generalul Uşakov, cu ordinul „Ştefan cel Mare" pe piept, va trebui să se ocupe, ca altădată în Belarus, doar de adversarii politici ai marionetei sale din Republica Moldova.
Comuniștii acuză România că a inundat Basarabia încercând să stârnească astfel ura față de UE
Declaraţiile lui Aleksandr Petkov, directorul Agenţiei de ştiri „Omega”, candidat PCRM la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, precum că la începutul lunii iulie digul de la Nemţeni ar fi fost spart intenţionat de către autorităţile R. Moldova pentru a proteja de inundaţii oraşul Galaţi din România, au stârnit uimirea şi indignarea cetăţenilor. Petkov se bazează pe „declaraţiile” câtorva locuitori din satele inundate, care afirmă că, atunci când s-a spart digul, au auzit o bubuitură. El face apoi trimitere la o declaraţie a lui Ion Lupu, directorul Agenţiei „Apele Moldovei”. Contactat de TIMPUL, Ion Lupu ne-a spus că informaţia este total denaturată, deoarece interviul a fost trucat, iar anumite fraze au fost scoase din context… Ieri, într-o conferinţă de presă, Vladimir Voronin a folosit aceleaşi „informaţii” difuzate de „Omega” pentru a relua atacurile la adresa României şi guvernării AIE şi a se răfui cu liderii Alianţei. Se pare că PCRM şi-a construit întreaga campanie electorală pe „digul de la Nemţeni” şi pe „provocarea intenţionată a inundaţiilor de către România”. Dincolo de normele deontologice pe care le încalcă grav „Omega”, am vrut să aflăm de la interlocutorii noştri care ar trebui să fie limitele acceptabile pentru candidaţii în alegeri care se dedau la tot felul de manipulări electorale?
„Nu e corect să se speculeze nenorocirea oamenilor”
„Prutul nicidecum nu putea influenţa nivelul apei în oraşul Galaţi”
„Unii încearcă să provoace sentimente de ură împotriva UE”
Nu este nimic nou în acest comportament al comuniştilor. Ei tot timpul au minţit, au manipulat. Aşa au procedat şi în campania electorală precedentă. Însă oamenii nu mai tolerează minciuna şi manipularea, populismul şi comportamentul iresponsabil. De această dată au mers prea departe, speculând nenorocirea oamenilor.
„Mass-media nu trebuie să accepte rolul de unealtă”
„Miza nu era de a informa, ci mai degrabă de a specula”
18 ani de la moartea Doinei si a lui Ion Aldea Teodorovici
MÂHNIRE. Cum să le spui că vameşii moldoveni nu primeau pe teritoriul ţării nişte români? Cum să le povesteşti Doinei şi lui Ion că România nu-şi putea deschide consulate la Cahul şi la Bălţi? Că fraţii din Basarabia sunt umiliţi şi jecmăniţi, pentru simplul fapt că au nevoie de o viză pentru a intra în România? Poate ar fi bine să nu ne audă povestind aşa ceva.
O nouă aberație: Dicționarul moldo-rus-ucrainean editat în Transnistria
Noua Dreaptă se retrage în pădure!
Comemorând moartea lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Noua Dreaptă vă invită să părăsiţi junglele de beton şi să vă retrageţi în tihna Codrilor sălbatici.
Împreună vom parcurge porţiunea de pădure dintre localităţile Bahmut şi Temeleuţi (raionul Călăraşi), prin rezervaţia “Plaiul Fagului”, cu popasuri, cântece, ruguri – toate în limita decenţei.
Seara vom participa la vecernie, în biserica din Temeleuţi, unde se va face un Parastas de pomenire a celor doi mari români. În aceeaşi zi revenim la Chişinău.
Cheltuielile sunt suportate de fiecare participant în parte – aproximativ 100 lei(transport, carne pentru frigărui, lumânări, etc).
Pentru a ne simţi cât se poate de comod, fiecare trebuie să se doteze ca un adevărat haiduc, cu îmbrăcăminte caldă, încălţăminte comodă şi impermeabilă, apă potabilă şi mâncare pentru o zi.
Pornirea: 30 octombrie, ora 8.00, cu trenul de la Gara feroviară din Chişinău.
Datele de contact:
Mob: 068147560, 079754966
E-mail: info@nouadreapta.md
Alexandru Moraru: „Victimele terorii comuniste din Basarabia: Rezistenţă ocupanţilor, Arestaţi, Întemniţaţi, Ucişi” (1944-1954)
Pentru a ajunge la adevăr trebuie să ne cunoaştem pe noi înşine, ori, tocmai acest lucru de mai mulţi ani îl face cunoscutul istoric, arhivist şi publicist Alexandru Moraru.
Istoricul Alexandru Moraru s-a născut la 30 noiembrie 1952 în pitoreasca localitate Jăvreni, raionul Criuleni. Dragostea pentru dreptate şi adevăr l-a caracterizat pe tot parcursul vieţii. Mai mult, din 2000 a lucrat în sistemul arhivistic al Republicii Moldova, ceea ce a înlesnit ca prin filiera minţii sale să treacă mai multe documente referitoare la soarta tragică a poporului român.
Tot lui Alexandru Moraru îi aparţin culegerile de documente: „Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia 1941-1944” (în colaborare cu prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu), Iaşi, Editura „Demiurg”, 2008; precum şi culegerea „Basarabia antisovietică”, Iaşi, Editura „Demiurg”, 2009.
Noua apariţie editorială o constutuie culegerea de documente intitulată „Victimele terorii comuniste din Basarabia: Rezistenţă ocupanţilor, Arestaţi, Întemniţaţi, Ucişi” (1944-1954), Volumul I a văzut lumina tiparului în anul curent, la Editura „Iulian” din Chişinău şi conţine 444 de pagini. Culegerea include 307 documente (plus un dosar-facsimil, adică în original), în marea lor majoritate inedite, selectate şi prelucrate de autor, ceea ce confirmă o dată în plus tenacitatea şi perseverenţa ce îl caracterizează.
Documentele incluse în Culegere au fost selectate de istoric din fondul arhivistic depozitat în Arhiva Naţională a Republicii Moldova, fiind întocmite de angajaţii procuraturii sau ai securităţii sovietice şi care erau scrise exclusiv în limba rusă.
Totalitatea documentelor prezentate de editor sunt delimitate în două categorii: conţinutul documentelor ce ţin de persoanele deportate în lagărele de muncă forţată în diferite regiuni ale URSS şi conţinutul unor documente ce reflectă situaţia tragică în care s-au pomenit cei rămaşi la baştină.
În prima parte a Culegerii (pag. 19-383), autorul prezintă 307 documente. Lecturarea acestora ne convinge o dată în plus asupra politicii de teroare şi lichidare a elementului autohton, dar şi a reprezentanţilor altor etnii care aveau viziuni diferite faţă de cele promovate de autorităţile sovietice de ocupaţie: ruşi (doc. 16, 45, 119 ş.a.), ucraineni (doc. 17, 18, 31, 33, 47 ş.a.), bieloruşi (doc. 58), evrei (doc. 64) etc. În acelaşi timp, sursele prezentate ne conving că maşinăria terorii era îndreptată şi asupra locuitorilor din Transnistria, cărora li s-au invocat diferite motive şi au fost judecaţi, iar ulterior transferaţi în lagăre de muncă forţată: fie că au fost primari în timpul administraţiei româneşti (doc. 34), fie că li se incrimina că promovau idei antisovietice (doc. 43, 51 ş.a.) sau că se opuneau predării cerealelor (doc. 41) etc.
Un număr mare de documente, prezente în Culegere, se referă la persoanele condamnate cărora li s-a invocat precum că ar fi colaborat cu autorităţile române, atât în perioada 1918-1940, cât şi în anii 1941-1944 (doc. 102-113, 125, 144-148 ş.a.).
Deosebit de valoroase sunt documentele al căror conţinut vine să ne confirme că băştinaşii nici pe departe nu s-au împăcat cu faptul că au fost pe nedrept victimele ocupaţiei sovietice, printre formele de rezistenţă fiind constituirea unor organizaţii antisovietice: Organizaţia Naţionalistă din Basarabia (doc. 82, 83), Sabia Dreptăţii (doc. 84), precum şi alte metode de rezistenţă (doc. 85, 124, 233, 276 ş.a.). Aceste documente deosebit de valoroase vor fi de un real folos la realizarea unor studii obiective ce ţin de trecutul nostru nu prea îndepărtat.
Un grup aparte de documente, incluse în prima parte a Culegerii, elucidează modalităţile terorii contra ţărănimii, manifestate inclusiv prin: desproprietărire şi colectivizare a agriculturii (doc. 180, 191, 190, 218, 227, 294 ş.a.). Studierea acestora va permite tuturor celor interesaţi de acest subiect să reliefeze veridic această pagină dramatică de istorie.
Distinsul istoric Alexandru Moraru nu a trecut cu vederea nici alte momente prin care le-a fost sortit să treacă basarabenilor: învinuiri precum că ar fi colaborat cu autorităţile române (doc. 102-113, 125, 144-148 ş.a.) sau că şi-au făcut serviciul militar în armata română (doc. 182) etc.
Cea de a doua parte a culegerii de documente „Victimele terorii comuniste din Basarabia: Rezistenţă ocupanţilor, Arestaţi, Întemniţaţi, Ucişi” (1944-1954) alcătuită de istoricul Alexandru Moraru ne prezintă mai multe documente care scot în evidenţă tragismul situaţiei în care s-au pomenit basarabenii rămaşi la baştină, fiind nevoiţi să supravieţuiască foametei organizate de autorităţile sovietice ocupante (pag. 393-440). Majoritatea documentelor prezentate tratează situaţia disperată a oamenilor şi se referă la multiplele cazuri de canibalism atestate.
Culegerea respectivă de documente va fi de un real folos tuturor celor interesaţi de istoria adevărată a acestui ţinut, istoricilor, politicienilor, studenţilor, oamenilor de bună-credinţă. Mulţi dintre contemporanii noştri îşi vor regăsi rudele, bunicii pedepsiţi absolut pe nedrept de ocupanţii sovietici.
Îl felicit pe istoricul şi consângeanul meu Alexandru Moraru pentru această excepţională apariţie şi îi doresc mult succes în realizările ulterioare.
Mariana ŢĂRANU,
doctor în ştiinţe istorice
(Sursa: Literatura si Arta, Nr. 43)
Nota: Blog, Alexandru Moraru, Secretele Istoriei (www.mazarini.wordpress.com).
Comuniştii vor să schimbe „tricolorul fascist”
Un articol de: Valentina Baciu pentru ziarul Timpul