Primul stalp de demarcare a granitei comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, care a fost pus la sfarsitul lunii ianuarie de catre ministri de externe ai ambelor state, poate insemna inceputul „dezghetului” conflictului transnistrean. Aceasta piatra de incercare a oficialilor de la Kiev si Chisinau poate intampina rezistenta reprezentantilor transnistreni, transmite Agentia InfoRusia.
Potrivit ziarului "Nezavisimaia Gazeta", problema in cauza a fost discutata pe 1 februarie de catre prim-ministri Iulia Timosenko si Vlad Filat. Partea ucraineana nu a dat detalii privind discutiile celor doi premieri, desi Vlad Filat a declarat la Kiev ca „Ucraina este un partener important si hotarator in problema reglementarii diferendului transnistrean”. Cei doi interlocutori au ajuns la concluzia ca formatul de negocieri 5 plus 2 este „optimal”.
Pe de alta parte, surse ale ziarului rus, sustin ca intelegerile aparente dintre Chisinau si Kiev in problema transnistreana pot fi „inselatoare”. Autoritatile ucrainene conditioneaza Chisinaul ca „vor sprijini demersurile acestora daca vor implimenta in practica prevederile unui Acord interstatal, semnat cu 10 ani in urma, privind demarcarea frontierei moldo-ucrainene, care prevede, in special, un schimb de teritorii dintre cele doua tari, lucru care nu a fost definitivat pana in prezent”, remarca "Nezavisimaia Gazeta". Potrivit publicatiei ruse, „acest lucru a servit drept motiv principal al vizitei premierului Filat la Kiev”.
Premierul moldovean a dat asigurari ca „toate problemele existente intre cele doua tari vor fi solutionate benefic”, subliniind ca noua conducere moldoveana isi doreste „un parteneriat strategic cu Ucraina”.
Politologii sunt de parerea ca indiferent cine va deveni noul presedinte al Ucrainei, acesta nu isi va schimba pozitia si va sustine, in continuare, unitatea teritoriala a R.Moldova, conchide ziarul "Nezavisimaia Gazeta".
Autor: InfoRusia
Sursa: inforusia.ro
via hotnews.md
Sursa: inforusia.ro
via hotnews.md
2 comentarii:
Dezghetul asta dureaza deja vreo 20 ani, vine frigul si ingheata din nou ((
Nici eu nu cred ca curind se va rezolva problema transnistreana, mai ales odata cu amplasarea scutului antiracheta in Romania, 100000 de ani nu cedeaza rusii transnistria !
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: