Mereu s-a ştiut că Bălţiul este un punct strategic şi important, din punct de vedere al electoratului. Nu degeaba Marian Lupu, fiind încă în PCRM, a stat o lună la Bălţi în prima campanie electorală, ştia el ce ştia, dacă faci Bălţul să te voteze, socoate că ai acces în parlament. Datorită oamenilor lucizi la minte şi cunoscători de istorie, doar cca 70% din Bălţi au votat pentru comunişti (e puţin), din opoziţie PLDM luând cele mai multe voturi, în pofida faptului că Vadim Vacarciuc din PL este din Bălţi şi a făcut o treabă bună în ambele campanii, mai puţin în prima.
Cine a votat cu PL, PLDM şi AMN?
Cu PLDM au votat aproape toţi doctorii din Bălţi, profesorii, actorii de la Alecsandri şi cam atât. Cu liberalii au votat pensionarii proromâni, la fel profesorii de la Alecu Russo, tinerii veniţi de ceva ani de la sate domiciliaţi la Bălţi şi sportivii (mulţi la număr în localitate), mai bine spus generaţia lui Vacarciuc şi Guşan. Cu AMN au votat o anumită categorie de simpatizanţi ai ziarului Spros i Predlojenia, destul de citit în Bălţi, au votat agricultorii şi cei care au cât de cât o tangenţă cu agricultura. Restul, a votat masiv cu comuniştii, plus că s-a mai şi fraudat, lucru normal în alegeri. Un factor decisiv în furtul voturilor de la toate partidele mari, l-a avut Sergiu Banari, pentru ca care au votat lucrătorii din pieţe şi o mică categorie de pensionari, cca 5000 persoane, destul de normal pentru un independent, păcat că nici PL, nici PLDM, AMN nici atât nu a avut mintea să-l înhaţe pe Banari. În fine, a ieşit ce.a ieşit, comuniştii au câştigat devastator alegerile din aprilie, fraudat sau nefraudat, le-au câştigat. A urmat revoluţia din aprilie, apoi vara din nou o campanie, mult mai calmă de data aceasta şi până la urmă au venit liberalii şi democraţii la putere.
Pierderi masive în teritoriu
Lucru firesc, odată ajunşi la putere, toate partidele anticomuniste, cu excepţia PD, s-au încins prea mult în jocul ăsta politic, Chişinăul servind drept cazinou pentru acestea, iar teritoriile cum au fost pe vreama comilor aşa şi au rămas şi astăzi. Bălţiul spre exemplu cum a fost comunist şi rusificat aşa şi a rămas. Primarii comunişti, şefii comunişti de poliţie, marii businesmeni comunişti, toţi au rămas la locurile sale şi sunt foarte bucuroşi de noua guvernare, că e ocupată cu alte probleme, iar ăştia nu mai trebuie să se mai împartă cu Voronin, deci - rai. Partidele actualei guvernări nu mai lucrează asupra electoratului din teritoriu şi aceasta va duce la pierderea masivă a voturilor într-o eventuală campanie electorală. Dacă mâine ar fi alegerile anticipate cam aşa ar sta lucrurile AMN e clar, gata nu mai intră, PLDM şi PL intră cu mai puţini, PD ia mult mai mulţi, COMO intră cu mai puţini, Moldova Noastră nu intră că n-are electorat format, PSD, MAE, PNL şi compania continuă să viseze frumos. Deci viitorul politicii republicii este unul de centru-stânga. Bălţiul va vota masiv pentru comunişti şi pentru Lupu şi asta pentru că PL şi PLDM au făcut o mare prostie la repartizarea posturilor promise în Bălţi, pentru că cei pe care urmau să-i înlocuiască membrii "bravi" ai PLDM-ului de exemplu, sunt de fapt simpatizanţi PLDM şi PL. Adica se primeşte un terci una peste alta, o învălmăşală în mijlocul unui labirint. PLDM şi PL au pierdut Bălţiul. (Este la Corlăteni, unde trăiesc eu, un şofer de rutieră care în campaniile electorale mergea cu 180 la oră cu capul întors în urmă, în salon şi întrebţnd care-i comunist acolo, rupea pe oricine, a votat cu PLDM. Astăzi îi înjură, de ce, pentru că totul cum a fost exact exact exact aşa şi a rămas.)
Soluţia pentru PLDM, PL şi AMN
Un duş rece în primul rând, apoi repartizarea justă a anumitor reprezentanţi prin teritorii, trebuie de lucrat cu mintea moldoveanului, atât prin oraşe cât şi prin sate. La Bălţi de dus o politică dură împotriva ruşilor, că-s comunişti toţi acolo. Faceţi drumuri, faceţi ceva aşa ca să bată la ochi, da cît mai urgent, că la moldoveni le place când le dai cu praf în ochi. PL-ul să promoveze în primăria Bălţi persoane românofile şi cărturare. AMN, care are mai mult acces la mintea ţăranului, daţi-le ceva, măcar ceva din ce le-aţi promis, nu-i mai hrăniţi atât cu promisiuni.
Nu e de competenţa mea să propun soluţii celor mai mari şi mai experientaţi, dar asta e părerea mea în calitate de alegător. Iar din tot tărăboiul ăsta politic am înţeles multe, însă principalul ce am luat în cap este că trebuie de aliat cu cel ce-ţi propune/dă mai mult, am făcut 2 campanii doar din entuziasm, dar vine timpul cînd mintea se mai coace. (Dacă-i frig afară stai unde e mai cald)
Dragoş Galbur
6 comentarii:
Cert este ca şi electoratul comilor este devizat... nu se ştie care este puterea MU(uuu)în acest sens. Dar dacă nu se schimbă nimic până la vară, la urmăoarele alegeri anticipate (care sunt inevitabile!)iar comişii vor mai guverna cel puţin încă un deceniu...
Primul pas în lupta contra comunismului în care s-a antrenat AIE ar fi punerea la dubă a călăilor comunişti... începând cu Vladimir Nicolaevici, Mark Evghenevici şi Papuc...
Nu prea cred ca MU intr-un timp atit de scurt sa stringa un electorat solid. Uite peste 2-3 ani MU intr-adevar va reprezenta o forta, pina atunci la Balti e catastrofă, asa de multi comunist, mai mult chiar ca pina acum ! La ei au aderat si dezamagitii rusofoni care pina acum au votat cu fosta opozitie.
ruprica "Bilantul Politic cu dragos galbur " )))))))))))))))))))))))))))))))))
=)))))))))))))))))))))))))))))))
http://dexonline.ro/search.php?cuv=ruprica
Funcţia MU este să preia un număr mai mic de 5% (sau cît îi pragul acuma) de la comunişti, să nu intre în parlament. Astfel, să zicem, comuniştii pierd 5%, şi prin distribuţie vor recupera 1-2%, totuna sînt în pierdere.
Părerea mea - comuniştii îs terminaţi, au să aibă simbolic 20-30 de mandate, fără putere de decizie. Noua problemă a noastră va deveni guvernarea liberală, filo-europeană, tot anti-românească în esenţă.
Oricine are dreptul să propună idei!
Fă-le o favoare Dragoș și spunele ce trebuie să facă, dacă vor avea urechi vor auzi
Sorin Becciu.
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: