Spiritele politice de la Chisinau s-au incins inaintea celei de-a doua incercari de alegere a unui nou presedinte al Republicii Moldova care va avea loc luni 7 decembrie. Alianta pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare, mai are nevoie de voturile a opt deputati comunisti pentru a-l alege presedinte pe fostul comunist Marian Lupu. In cazul in care va esua si acest tur de scrutin, vor trebui organizate alegeri parlamentare anticipate sau va fi pusa in miscare solutia actualului presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, care a anuntat ca are in vedere modificarea Constitutiei. Deputatul comunist Vladimir Turcan pledeaza pentru alegerea presedintelui tarii la 7 decembrie, pentru a evita continuarea crizei politice din Republica Moldova, si a anuntat ca va incerca sa-si convinga si colegii de fractiune sa procedeze in acelasi mod, transmite Agerpres. Turcan a declarat presei ca la plenara Comitetului Central al Partidului Comunistilor, care urmeaza sa se desfasoare in zilele care vin, va pleda pentru depasirea situatiei de criza, aceasta insemnand votul in favoarea candidatului la functia de presedinte, care este Marian Lupu (foto). Turcan a spus ca nu a decis deocamdata cum va proceda in cazul in care PCRM va adopta o alta pozitie. De asemenea, Victor Stepaniuc, un alt deputat comunist despre care presa a scris ca ar face parte din grupul celor care opteaza pentru alegerea presedintelui, a declarat joi ca inca nu a luat nicio decizie in legatura cu modul in care va proceda pe 7 decembrie. In acelasi timp, alti deputati comunisti declara ca nu-l vor vota pe seful statului si resping posibilitatea ca in PCRM sa existe "tradatori".
Impotriva anticipatelor
Alegerile anticipate sunt unica posibilitate de depasire a crizei politice, a declarat deputatul Vadim Misin. Mai mult de jumatate din populatia Republicii Moldova este impotriva desfasurarii de alegeri anticipate, iar majoritatea covarsitoare a oamenilor opteaza pentru alegerea sefului statului prin vot direct, transmite Agerpres. In acelasi timp, nivelul de sprijin acordat partidelor politice ramane similar cu rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, arata rezultatele unui sondaj prezentat miercuri la Chisinau. Opiniile formulate de respondenti releva ca Partidul Comunistilor (PCRM) ramane formatiunea cu cel mai inalt rating. Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, PCRM ar obtine 33%, Partidul Democrat (PDM) - 14%, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 11%, Partidul Liberal (PL) - 10%, Alianta Moldova Noastra (AMN) - 2% (fata de pragul electoral de 5%), circa 11% - nu ar vota in general, si restul, 19%, sunt indecisi. Astfel, partidele componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) ar detine impreuna circa 35%, iar PCRM - 33%, potrivit sondajului "Stare de spirit si tendinte prognozabile pentru Republica Moldova", desfasurat la comanda IDIS "Viitorul".
Acest sondaj releva un trend usor ascendent pentru PCRM, PDM si PLDM, dar descendent pentru PL si AMN.
Ingrijorare la Kiev
Mentinerea Republicii Moldova ca stat independent este in interesul strategic al Ucrainei, a declarat ieri Serghei Tighipko, candidat in alegerile prezidentiale din Ucraina. Tighipko s-a referit la afirmatiile presedintelui interimar Mihai Ghimpu, care a spus cu ocazia Zilei Unirii, ca este roman. In opinia lui Tighipko, "realizarea proiectului Romania Mare reprezinta o amenintare directa la adresa Ucrainei, iar ucrainenii au obligatia sa se opuna".
sursa: ziua.net
Comuniştii moldoveni dau semne de trădare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
fac pariu ca-l voteaza pe 7 comunistii pe zaLupu )) nu mai au incotro, e prea mare pericolul de a nu intra apoi in parlamnet )) iar businessul nu asteapta 4 ani ))
de intrat vor intra chiar si dupa anticipate. unica diferenta va fi ca vor avea muuult mai putine mandate! am eu asa un 'feeling'! si tot in detrimentul lor va fi...
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: