În Basarabia, se presupune că se fac eforturi pentru integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Să întrebăm persoanele cu handicap dacă simt schimbarea. Nu e greu să constatăm că aproape toate trotuarele din oraşe sunt "dotate" cu rampe pentru cărucioare, descoperim însă că trotuarele sunt impracticabile datorită măcinării asfaltului, deasemenea, constatăm existenţa rampelor pentru accesul în instituţii, dar atât de abrupte încât e nevoie de câţiva oameni să împingă căruciorul, pentru că persoanei din el îi este imposibil să le ridice singură, doar prin forţa braţelor, autobuzele şi microbuzele nu au spaţii prevăzute şi pentru cărucioare ce să mai vorbim de rampe speciale, semafoarele nu sunt dotate, decât pe alocuri, cu avertizoare sonore pentru persoane cu deficienţe de vedere, iar exemplele pot continua pentru că le avem la îndemână. Mă întreb dacă o persoană cu handicap locomotor mai are curajul să iasă din casă în astfel de condiţii.
Câte persoane cu deficienţe sau organizaţii ale acestor persoane sunt implicate în procesul decizional de adaptare a spaţiului public pentru respectarea dreptului la mişcare al tuturor membrilor unei comunităţi?
Se preocupă destul de mult comunităţile basarabene de integrarea persoanelor cu handicap?
Ziua de astăzi, 3 decembrie este Ziua Mondială a persoanelor cu Dizabilităţi,un eveniment destul de important care trece neobservat de oarecare autoritate din Basarabia. E dureros faptul că acestor persoane li se acordă o foarte mică atenţie căci sunt şi ei cetăţeni ai acestei ţări şi au aceleaşi drepturi ca şi noi.
2 comentarii:
Niciodata n-am sa uit cum la casa pentru handicapati din Orhei au votat 42 oameni cu handicap pentru PCRM la alegeri, neconstientizind ce fac.
trist....asa azi o propaganda in presa despre ziua asta ca tocmai nu stiam de unde sa citesc:)))
de neiertat faptul ca asa ceva e lipsit de atentie...
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: