Nu destul că nu au scăpat de statutul de ocupanţi şi nici de rămăşiţele spirituale ruso-comuniste, acum şi mai nou, de la cuviţăit au trecut la hămăit. Recent Pseudo Liga Tineretului Rus din Moldova vine insistent cu o propunere de a introduce în şcoli Istoria Moldovei, ca vezi tu, îs moldoveni şi nu români ca să înveţe Istoria Românilor. Un gest aş zice eu jenant şi ridicol din partea ruşilor, se pare că li s-a ridicat democraţia în cap, au uitat unde se află şi cu al cui aer respiră. Formidabil şi închegat a fost răspunsul domnului profesor Anatol Petrencu, lider MAE:„Ei dacă trăiesc aici trebuie să înveţe limba şi istoria acestei ţări. Dacă nu le convine, să plece de aici în Rusia”. Eu aş mai adăuga, că mulţi basarabeni s-ar găsi ca să sponsorizeze biletul la tren. Ei să zică badaprosti că limba rusă e neoficial a 2-a limbă de stat, asta fără voia poporului nostru. Plus la toate eu aş propune să fie scoase din şcolile româneşti obiectele de predare a limbii şi literaturii ruse. Păi da nu-i logic? Ruşii sunt minoritate în Moldova, de altfel ca şi ucrainenii, păi hai ş-om studia toate culturile şi limbile minorităţilor, inadmisibil. Un lucru mă bucură şi mă consolează - în urma mea cresc generaţii de copii basarabeni orientaţi proromânesc, care sunt sigur niciodată nu vor permite rusificarea deplină a Basarabiei.
Liga Tineretului Rus (LTR) din R. Moldova va insistă pe lângă autorităţile statului să fie introdus în programul de învăţământ din ţara noastră a materiei „Istoria Moldovei”. În replică, Asociaţia Istoricilor condamnă poziţia LTR referitoare la cel fel de istoria trebuie studiată în şcoli. Preşedintele LTR, Igor Tuleanţev a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că organizaţia pe care o conduce este categoric împotriva propunerii de a studia în şcoli „aşa numita istorie a românilor”, deoarece în aşa fel se va ignora rolul minorităţilor naţionale din R. Moldova. „Această solicitare a noastră de a studia „Istoria Moldovei” este împărtăşită de tineretul rus din R. Moldova, adică reprezentanţi ai ţării noastre”, a spus Tuleanţev.
La rândul său, preşedintele Asociaţia Istoricilor din R. Moldova, Sergiu Mustaţă a condamnat poziţia LTR. „Asociaţia Istoricilor nu este împotriva discutării problemelor legate de istorie, dar am vrea ca în aceste discuţii să fie antrenaţi istorici profesionişti, inclusiv din Rusia. Nu vrem să discutăm problemele legate de istorie cu ingineri sau cu persoane afiliate politic”, a spus Mustaţă, citat de Infotag.
LTR, condusă de Igor Tuleanţev, a organizat o dezbatere cu privire la „cel fel de istorie trebuie predată în R. Moldova - istoria statului R. Moldova sau istoria românilor?”. „În cadrul acestei dezbateri, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Asociaţiei Istoricilor, organizatorii ne-au solicitat să ne pronunţăm ferm pentru care istorie optăm – cea a Moldovei sau cea a istoriei românilor”, a spus Musteaţă, precizând că aceştia au refuzat categoric să accepte variante de compromis pe marginea acestui subiect.
„Pentru a evita contradicţiile din societate, chiar organismele europene au propus ca obiectul să se numească Istoria, sarcina elaborării conţinuturilor manualelor revenind specialiştilor”, a spus Musteaţă. El a precizat că în cadrul dezbaterii au fost prezenţi membri ai comunităţii ruseşti locale, liderul Mişcării Ravnopravie, Valeri Klimenko, precum şi Maxim Mişcenko, deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Alexei Liubţov, preşedintele organizaţiei „Molodaia Gvardia” şi un membru al ambasadei Rusiei la Chişinău.
În opinia lui, implicarea persoanelor din cadrul ambasadei Ruse la Chişinău şi a celor din organele de conducere ale Rusiei în discuţii legate de istoria care trebuie studiată, poate fi calificată drept o ingerinţă în problemele interne ale ţării. „Solicităm autorităţilor locale să se autosesizeze şi să condamne implicarea Rusiei în problema studierii în şcoli a istoriei”, a spus Musteaţă.
Igor Caşu, conf. univ, a menţionat că în cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Federaţiei Ruse, pe un ton autoritar s-au pronunţat pentru studierea în şcoli a Istoriei Moldovei şi pentru excluderea din programa şcolară a subiectelor referitoare la holocaust, deportări şi tratarea URSS drept ţară de ocupaţie. „Nu admitem astfel de păreri din partea unor reprezentanţi ai Rusiei. Doar cetăţenii R. Moldova se pot pronunţa pe marginea acestor subiecte”, a spus Caşu.
sursa: jurnal.md
6 comentarii:
haaaaaaaaaaaaaa....le bate vodca în cap...cam prea multe cer ei,cu totul îsi permit prea multe...e timpul intr-adevăr să se reîntoarcă la patria mamă
sincer, personal sunt gata sa traiesc jumatate de an doar pe conserve, iar cu banii de buzunar sa le achit travel-ul ))
Fraza "POVESTIRI ISTORICE" rupe :DDD
Corneliu Zelea Codreanu ,era moldovean si roman,Stefan cel Mare era moldovean si roman,fara acesti oameni, nu aveam Garda de Fier si nu aveam Romania,moldovenii sant cei mai puternici si inteligenti,fara moldovenii care sant poporul nostru ,nu avem Garda de Fier a poporului roman si a tarii Romania,nu avem nimic,nu avem un popor roman ,nu avem o tara Romania,nu avem Romania.
Cum a zis si Dom' Bujor...Multe vor .. :)))
Salut
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: