România ocupă, în 2009, ultimul loc din Uniunea Europeană în clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, la egalitate cu Bulgaria şi Grecia, în contextul în care ţara noastră nu a înregistrat niciun progres faţă de anul precedent, comunică MEDIAFAX. România a ajuns în această situaţie după ce Bulgaria a crescut de la 3,6 în 2008 la 3,8 în 2009, iar Grecia a scăzut de la 4,7 la acelaşi 3,8. La nivel global, din cele 180 de ţări şi teritorii analizate, România se află pe locul 71, fiind depărţită de ţări precum Ghana, Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles.
În topul TI, România este urmată de Brazilia, Columbia, Peru sau Surinam, care au întrunit fiecare un punctaj de 3,7.
Reprezentanţii Transparency International România, care au lansat, marţi, clasamentul global din punct de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, au criticat stagnarea României susţinând că este pentru prima oară, din 2002, când în domeniul luptei anticorupţie nu s-a înregistrat niciun progres de la un an la altul.
“Transparency International România apreciază că această stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesivă a tuturor criteriilor de integritate şi la afectarea credibilităţii reformelor şi a României în general”, a declarat, în conferinţa de presă de lansare a raportului, Victor Alistar, directorul executiv al filialei române a organizaţiei.
În opinia TI-România, unul dintre pilonii cel mai grav afectaţi în ultimul an a fost cel judiciar, el având de suferit din pricina lipsei unei strategii coerente de reformare. Un alt pilon grav afectat a fost cel al utilizării resurselor publice, acesta având un impact special asupra percepţiei corupţiei în mediul de afaceri.
Indicele de percepţie a corupţiei, realizat de Transparency International, se bazează pe datele privind corupţia, obţinute din sondaje specializate făcute de instituţii independente.
El clasează ţările lumii în funcţie de gradul în care este percepută corupţia în rândul oficialilor şi politicienilor şi reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din fiecare ţară evaluată. Punctajele acordate sunt de la 1 la 10, unde nota maximă reprezintă corupţia percepută ca fiind cel mai puţin răspândită.
5 comentarii:
Si deci reiese ca nu mai are rost sa intri in UE pentru a te "moderniza". Coruptia a existat, exista si va exista atita timp cit vor exista si banii.
Salutare.Nu stiti daca cineva organizeaza vreo deplasare la Tiraspol cu ocazia meciului Steaua-Sheriff?
Scuze ca pun asta aici,dar in chat nu se salveaza.
Mircea, eu iti fac rost, pina pe 21 noiembrie sa-mi dai lista cu cite bilete doresti
Pai eu nu stiu cine mai vrea,eu as vrea sa stiu daca pleaca mai multi pentru a nu fi singur.
Mai organizeaza cineva,dar la tribuna a 14 sau 15,in spatele portii.Asa ca imi este interesant daca mai pleaca cineva,adica daca stiu eu este autocar sau ceva asemanator.
Mircea eu te inscriu dar ca mergi, doar ca sa fie precis !
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: