Moldova este dispusă să cedeze Ucrainei teritoriul din zona satului Palanca

16 noiembrie 2009
Publicaţia ucraineană „Zerkalo nedeli” afirmă că noua putere de la Chişinău examinează posibilitatea de a transmite în posesia Ucrainei teritoriul pe care se află segmentul de drum în apropierea satului moldovenesc Palanca.

Autorul articolului afirmă că noua putere de la Chişinău „este gata să transmită cu drept de folosinţă pământul de sub segmentul de autostradă Reni-Izmail din regiunea Palanca concomitent cu obţinerea de către Chişinău a teritoriului suplimentar în zona acvatică a portului Giurgiuleşti”.


Publicaţia precizează că această chestiune este una de principiu pentru autorităţile de la Kiev, care consideră că teritoriul respectiv aparţine de drept Ucrainei, iar chestiunea ce ţine de cedarea teritoriului din Palanca a fost discutat în cadrul recentei vizite la Chişinău a secretarului Consiliului de Securitate al Ucrainei, Raisa Bogatâriova, în cadrul întrevederii cu premierul Vladimir Filat şi cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

În cadrul conferinţei de presă de astăzi, premierul Vladimir Filat a evitat să se pronunţe asupra acestei chestiuni, menţionând că nu doreşte să comenteze nişte „speculaţii apărute în presă” ci doar luări de poziţie oficiale din partea autorităţilor ucrainene. "Nu am văzut ce a scris presa ucraineană. Vreau să vă spun doar că noi activăm în strictă conformitate cu interesul naţional al Republicii Moldova. Totodată, angajamentele pe care le are Republica Moldova în est sau în vest urmează să fie respectate. Pentru a dezbate anumite probleme vreau să venim cu probe şi cu fapte, dar nu cu emoţii şi abordări doar de a face senzaţii în presă. Nu vreau să comentez speculaţiile din presă", a declarat Filat.

Spre deosebire de premier, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, nu a negat această informaţie. El a afirmat, citat de aceeaşi sursă că, în prezent, grupuri de specialişti din Moldova şi Ucraina lucrează pentru a găsi o „soluţie de compromis” în soluţionarea problemei terenului de la Palanca, pe care ţara vecină îl cere în proprietate.

„Vă amintiţi că a fost transmis drumul la Palanca si acum se cere ca pământul de sub acest drum să treacă în proprietatea Ucrainei. Nu e o problemă simplă. Pământul e mai greu de transmis. Problema există şi să vedem soluţia pe care o găsim“, a declarat, luni, Mihai Ghimpu, într-o declaraţie de presă, accentuând că „noi suntem pentru relaţii bune cu Ucraina şi toate problemele pe care le avem trebuie să le găsim soluţia de compromis”.

Preşedintele a confirmat faptul că acest subiect a fost discutat cu Raisa Bogatâriova secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, în cadrul vizitei acesteia la Chişinău, la începutul lunii noiembrie. „A fost abordată această problemă de către doamna Secretar. Există această problemă şi am convenit că activează în continuare grupurile de experţi pe de o parte şi pe de altă parte mai avem noi probleme şi la Giurgiuleşti şi cu demarcarea graniţei, dar nimeni nu a spus că transmite, sau dă în proprietate, sau se vinde”, a declarat Mihai Ghimpu, menţionând că “lucrurile acestea se fac, după cum am spus, dacă lucrează experţii, de la grupul de experţi la un nivel mai sus şi se ajunge la un acord, care se semnează între state şi asta nu e o problemă simplă”.

Totodată, Mihai Ghimpu a subliniat că în calitatea sa de şef al statului va aştepta concluzia experţilor pentru a lua o decizie. „Eu ca spicher, ca preşedinte interimar, sunt obligat să văd ce spun specialiştii experţii care sunt punctele de vedere juridice a ambelor părţi, apoi să vedem”, a conchis Ghimpu.

Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Republica Moldova a fost transmis în exploatare şi sub jurisdicţie Ucrainei, conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999. Ucraina însă insistă asupra transmiterii inclusiv şi a teritoriului de sub această autostradă, în pofida faptului că în Acord se stipulează clar că “segmentul transmis este proprietate a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova”. Fragmentul de drum este parte a unei autostrăzi cu o lungime de 310 km, care leagă partea de Sud-Vest a regiunii Odesa cu restul Ucrainei.

După întrevederea de la Chişinău din 3-4 noiembrie cu secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, nici Preşedintele interimar Ghimpu şi nici Premierul Filat nu au comunicat nimic cu privire la discutarea acestei probleme în cadrul negocierilor. Potrivit Constituţiei, „teritoriul Republicii Moldova nu poate fi înstrăinat”.sursa:flux.md

16 comentarii:

Anonim spunea...

hmm... De pe flux?

Dragoș Galbur spunea...

De la flux si de la omega... dar informatie oricum este foarte interesanta si surprinzatoare.

Mircea spunea...

Da pe naiba sa la dam noi teritoriul nostru.Sa ne dea ei ce e a nostru de drept si pe urma mai vedem.
Daca se adevereste,noua guvernare incepe sa dezamageasca din ce in ce mai tare.In fiece zi cite ceva nou.Ba pe Crijanoschi sau cum lo chema,comisar sef al Chisinaului,ba asta,ba ca televiziunea tot in miinile comunsitilor sta.Sper sa se opreasca sirul aici,ca noi luptind pentru noi iam facut pe dinsii ministri,asa ca ar fi bine sa deie si ei o dovada de recunostinta si sa faca ceea ce promiteau.

Dragoș Galbur spunea...

si eu ma gindesc, la cit teritoriu avem noi in Ucraina ar fi haios rau de tot sa mai cedam si acum ceva... ne-au furat iesirea la mare, ne-au furat Bucovina si acum ce?! sa le mai cedam ceva?! nici-un metru !

Andrei Cebotari spunea...

nu trebuie de invinuit ucraineii in aceea ca "ne-au furat Bucovina"...ucrainenii nu ne-au contropit si nustiu ce....Ciuma sovietica a facut asta....Si ca un bucovinean traind acolo din cand in cand va spun ca undeva 80% din romanii din Bucovina nu-si doresc UNIRE!
Generatia noua de romani bucovineni viseaza la KIEV si nu la BUCURESTi...posibil cu timpul se vor destepta!
Ce priveste de bucata ceea de pamant:
nimic!!!!!
si asa avem o tzara "mare"!

Andrei Cebotari spunea...

apropos,cand am fost in KIEV in martie,am fost in cel mai vizitat restaurant din Kiev al carui patron este un basarabean si tot personalul este din Basarabia si Bucovina...
offff ce mamaliga acolo-i:D:D

Mircea spunea...

Ei si?Urmatoare dupa dinsii o sa visezi la Bucuresti.

Dragoș Galbur spunea...

nu conteaza Andrei daca ne-au cotropit sau nu ucrainenii pe noi, faza-i ca sunt obligati moral sa ne intoarca paminturile inapoi...

Andrei Cebotari spunea...

reese ca Basarabia este moral obligata sa se intoarca in componenta Romaniei Mari,dar asta nu se va intimpla repede...asta e si faza cu Bucovina si haholii!

Dragoș Galbur spunea...

Potrivit art.3 din Constituţie, “teritoriul Republicii Moldova este inalienabil“. De asemenea, potrivit art.127 (4) din Legea Supremă “bogăţiile de orice natură ale subsolului, spaţiul aerian, apele şi pădurile folosite în interes public, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, căile de comunicaţie, precum şi alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice“.

Dragoș Galbur spunea...

Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a confirmat faptul că acest subiect a fost discutat cu Raisa Bogatâriova, secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, în cadrul vizitei acesteia la Chişinău, la începutul lunii noiembrie. Însă, după întrevederea de la Chişinău din 3-4 noiembrie cu secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, nici Preşedintele interimar Ghimpu şi nici Premierul Filat nu au comunicat presei nimic despre discutarea acestei probleme în cadrul negocierilor.

TP spunea...

Segmentu asta nu stiu pe drept cui apartine, dar teritoriul cu Cetatea Alba, Chilia cu esirea la mare, sunt sanse de al intoarce? mereu ma framintat aceasta intrebare...

Petru S. spunea...

Ma intreb cu cat a fost vandut pamantul, ca sa fiu mai clar: care a fost pretul liberalilor?

Iurie Roşca spunea...

nu retrai Petrica, n-au luat mai mult ca noi...

Anonim spunea...

segmentul dat de autostrada l-a vandut tovarasul Lucinschi... mare patriot si asta....


serg_tud

Cruzzer spunea...

Salut la toti. Eu sunt din s.Palnca, mii frica sa nu se faca vrio prostie si sa ma trezesc peste noapte ucrainean. Bunicul meu este din Palanca nascut tot in Palanca cu certificat de nastere al "Regatului Roman", in anii 30 peste noapte iau facut rusi iau obligat sa invete limba rusa, si acum povestea se repeta. Drepturile Omului ??? :)) , ori legi si drepturi nu sunt ori noi oameni nu suntem.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: