Nostalgia trecutului la summit-ul CSI de la Chişinău

18 octombrie 2009
Ziarista Irina Severin despre modul în care Rusia a impus ţărilor CSI să proclame 2010 drept anul veteranilor "Marelui Război pentru Apărarea Patriei"
Principalele evenimente din timpul summit-ului CSI de la Chişinău l-au avut în centru pe Dmitri Medvedev şi întrevederile bilaterale pe care liderul rus le-a acceptat sau le-a refuzat. Aceste întâlniri au împins pe planul al doilea deciziile formale adoptate la summit-ul de săptămâna trecută.
În ciuda aşteptărilor că depăşirea crizei economice prin eforturi comune va fi un obiectiv major, rezultatul cel mai important anunţat la final a fost semnarea unui document despre manifestările la 65 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Documentul convoacă un summit neoficial pe 10 mai 2010 la Moscova pentru a marca aniversarea, proclamă anul 2010 în CSI drept anul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cu sloganul, „Am învins împreună!”, şi obligă ţările din CSI să organizeze şi să finanţeze comemorări aniversare pe tot cuprinsul Comunităţii în lunile aprilie şi mai.
Moldova, care a deţinut preşedinţia rotativă a CSI anul acesta, a încercat cel puţin să schimbe formula „Marele Război pentru Apărarea Patriei” cu „Cel de-al Doilea Război Mondial”. Dar nu a reuşit, pomenindu-se sub intense presiuni diplomatice ruseşti. Textul final nu a fost pe placul multora la Chişinău, dar noul guvern a ales să ducă la capăt obligaţiile asumate de cel precedent şi să se poarte ca o gazdă conciliantă. Părţii ruse nu i-a scăpat însă din vedere faptul că preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care a participat la convorbirile şefilor de state din CSI, nu a semnat documentele finale, delegându-l în locul său pe vicepremierul cu probleme economice.
Cu toate acestea, Dmitri Medvedev s-a arătat mulţumit de rezultate. „Formulările nu au fost pe placul tuturor, dar aşa-i viaţa”, a comentat liderul rus.
Desigur, tema este controversată. Unele ţări consideră că au fost ocupate de Uniunea Sovietică, iar perioada postbelică a fost pentru ele o tragedie naţională, scrie Irina Severin. Eforturile de astăzi ale Moscovei să-şi impună viziunea proprie asupra istoriei recente a vecinilor săi sunt percepute ca insultătoare. Combinată cu politica Moscovei de a resuscita cultul pentru dictatorul sovietic Iosif Stalin, decizia de la summit-ul de la Chişinău arată că Rusia promovează nostalgia sovietică în calitate de ideologie care să consolideze CSI-ul şi să salveze organizaţia de la dezmembrare, crede Irina Severin.
Pentru ea, summit-ul de la Chişinău lasă multe întrebări fără răspuns. De ce se ţine Moscova cu atâta putere de trecutul sovietic şi simbolurile lui discutabile? Pentru că îi lipseşte o viziune clară asupra viitorului ori poate chiar încrederea că poate conduce CSI-ul înainte? Dacă este lipsă de viziune, oare nu provine ea din sistemul nedemocratic, închis din Rusia? Incapabilă să servească drept un exemplu atrăgător pentru alte ţări, este Moscova nevoită să se impună prin presiuni sau chiar şantaj? Este oare lipsa de încredere în propriile forţe ceea ce împiedică Moscova să ţină cont de opiniile altor membre ale CSI?
sursa: www.europalibera.org/
poza din corpul art:
www.news.kremlin.ru

Mă gândeam că nu prea s-a vehiculat prin presă acest aspect. Încă o dată ne convingem că Rusiei îi cam place mirosul de naftalină şi nu renunţă nici în ruptul capului la sintagme care scot în evidenţă politica sa expansionistă consolidată de secole. Aşadar, în primăvara ce va veni, volens nolens, vom sărbători "marea victorie" obţinută în urma "Marelui război" pentru "apărarea" unei patrii străine! Eu vă sugerez să vă faceţi rost din timp de bendiţe din alea de sărbătoare, adică Gheorghevscaia lentocica şi să va decoraţi maşinele şi braţele, căci dacă Ţarul a ordonat noi e musai să executăm!!!

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

sper ca mai mult niciodata sa nu aiba loc acest summit CSI la Chisinau...

Anonim spunea...

hm...depinde daca pana ne ajunge randul din nou sa gazduim acest "maret evniment" vom mai fi membri CSI! iar mentinerea statutului de membru al CSI depinde de noua guvernare,iar noua guvernare, sincer, nu s-a aratat foarte decisa de a iesi din CSI...ramane de vazut! e un subiect fierbinte cu multe taisuri :(

Dragoș Galbur spunea...

Şi totuşi niciodată n-am prea înţeles semnificaţa CSI-ului ăsta, e o rămăşiţă sovietică, ar trebui lichidată

Anonim spunea...

ideea in sine nu este rea. principiul de baza este colaborarea intre statele membre din punct de vedere economic,politic schimb de informatii etc. o initiativa de altfel buna, daca ar fi valorificata la modul serios. faza e ca acest principiu de colaborare este si a fost si cu siguranta va ramane doar pe hartie, caci CSI-ul precum este el in prezent numai de pricipiul colaborarii nu se ghideaza! in primul rand, intr-o astfel de organizatie este important ca toti membrii sa fie cu drepturi egale si la modul practic, nu doar teoretic! or, avand-o pe Rusia membra e IMPOSIBIL asa ceva! CSI-ul a fost din start o organizatie improvizata de aceea astazi se afla in stadie avansata de putrefactie!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: