5 aprilie 2009 şi totuşi...

25 aprilie 2009
Potrivit unui comunicat al „Coaliţiei 2009”, campania electorală a fost marcată de multiple încălcări ale legislaţiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel puţin 41 de cazuri dovedite), presiuni şi influenţe asupra concurenţilor electorali (cel puţin 21 de cazuri dovedite) şi a alegătorilor (cel puţin 33 de cazuri dovedite).Posturile publice cu acoperire naţională „Moldova 1” şi „Radio Moldova” au favorizat preponderent partidul de guvernământ în buletinele de ştiri, care au fost transformate în instrumente de manipulare şi propagandă în beneficiul PCRM şi în detrimentul partidelor de opoziţie. Încălcări similare au fost înregistrate şi în cazul posturilor private NIT, N4, EU TV şi „Antena C”, limitând astfel posibilităţile tuturor concurenţilor electorali să îşi expună platformele şi punctele de vedere în diverse probleme. Astfel, putem concluziona că nu a fost asigurat pluralismul politic în timpul campaniei electorale.„Coaliţia 2009” mai semnalează continuarea campaniei electorale în afara perioadei legale. În ziua de 4 aprilie 2009 mai multe televiziuni au reluat emisiuni în cadrul cărora se făcea agitaţie electorală în favoarea sau defavoarea unor concurenţi electorali. De asemenea, Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES a favorizat PCRM în ziua alegerilor, când a difuzat ştiri despre cum au votat Vladimir Voronin, Marian Lupu şi Zinaida Greceanâi - primele trei persoane pe lista PCRM. În acelaşi timp, MOLDPRES nu a transmis nicio ştire despre votul celorlalţi concurenţi electorali.Potrivit datelor oficiale, preluate de CEC de la Serviciul de Grăniceri, 627.959 de moldoveni se află în mod constant peste hotare. Având în vedere faptul că numărul acestor cetăţeni constituie cel puţin 20% din totalul alegătorilor, „Coaliţia 2009” consideră că doar cele 33 de secţii deschise peste hotare au fost insuficiente pentru a le crea acestora condiţiile optime de exercitare a dreptului la vot.În regiunea transnistreană a R. Moldova aceste nereguli au fost mult mai grave. Pentru aproximativ 10% dintre alegătorii moldoveni (cei din această regiune) nu au fost asigurate condiţii minime pentru exercitarea dreptului la vot de către autorităţi. Alegătorii din regiune nu au fost informaţi de către autorităţile Republicii Moldova cu privire la secţiile de votare la care sunt arondaţi sau de faptul că se votează unde au reşedinţa, şi nu domiciliul. „Coaliţia 2009” atrage atenţia asupra faptului că genul de nereguli semnalate la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 este similar celor menţionate în rapoartele din 2005.

Au fost şi cazuri când mai multe persoane au votat de mai multe ori, cu mai multe fişe de însoţire. La secţia de votare amplasată în Şcoala generală nr. 35, str. Maria Drăgan, Anatolie Nanu a prezentat două fişe de însoţire ale aceluiaşi buletin. Pe una din fişe era trecută adresa str. Maria Drăgan 22/1, pe cealaltă str. Maria Drăgan 2/1. El a refuzat să prezinte ambele fişe observatorilor şi a votat în acea secţie pentru una din adrese.
Într-o altă secţie de votare din sectorul Ciocana din capitală, reprezentanţii PCRM au adus nouă cereri scrise la calculator de solicitare a urnei mobile. Unul din funcţionarii electorali a sunat la domiciliul persoanelor care ar fi scris aceste cereri, dar li s-a spus că ei nu au depus astfel de cereri. Mai mult, doi din aceşti cetăţeni deja votaseră în acea secţie. Chiar dacă membrii comisiei au decis că nu vor trimite urna mobilă la adresele celor nouă persoane imobilizate, la 19.15 un demnitar comunist s-a prezentat la secţie şi a ordonat şefului biroului să o trimită.
Veaceslav Ouş se află de patru ani în Japonia la studii. El a aflat de la mama sa că el şi tatăl său decedat au participat la recentele alegeri din 5 aprilie. Mama lui a fost foarte uimită când a văzut că pe lista de votare, în locul feciorului, cineva semnase. „Nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, menţionează Veaceslav. Mai mult, în acelaşi document, un alt votant „înregistrat” era Nikon Ouş, tatăl lui, care decedase cu o lună în urmă. „Când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia. A tăiat cu mâna ei numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Mai mult, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ouş. Anterior, presa de la Chişinău a scris că Ministerul Dezvoltării Informaţionale posedă o bază de date cu persoanele plecate peste hotare care ar putea fi folosită la alegeri.CEC a anunţat că, până duminică, reprezentanţii partidelor de opoziţie care au contestat alegerile pot verifica toate listele electorale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: