E nevoie de un adevărat proiect unionist la Chișinău

30 ianuarie 2012

Se schimbă guvernele la Bucureşti şi la Chişinău, se schimbă preşedinţii, premierii, miniştrii de Externe, se schimbă preşedinţii în Rusia, SUA, Germania ş.a.m.d., iar relaţiile dintre România şi R. Moldova rămân mereu aceleaşi: cordial de reci şi nesincere - din partea Chişinăului, desigur.
Chiar dacă, din când în când, liderii celor două state româneşti constată că aceste relaţii s-au încălzit ca niciodată, până la urmă ne convingem că presupusa creştere de temperatură a fost o iluzie.De 20 de ani trăim cu aceste iluzii termice în relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău.
Un cunoscut expert de la Bucureşti vorbea recent despre aceea că R. Moldova este o problemă prost gestionată de România şi că Bucureştiul nu a avut niciodată un proiect serios şi real vizavi de ţara din stânga Prutului, locuită de români. Chişinăul oficial, indiferent de cine a fost reprezentat - de Snegur şi Sangheli, Lucinschi şi Sturza, Voronin şi Tarlev ori Lupu şi Filat -, a fost întotdeauna, constant, reticent faţă de Bucureşti. Ne-am convins că nu contează dacă prim-ministrul de la Chişinău a absolvit economia la Moscova sau dreptul la Iaşi - oricine, la Chişinău, ajunge la conducerea statului devine… un pic antiromân. Orice încruntătură de sprânceană a unui lider de la Bucureşti e percepută de omologii de la Chişinău drept… amestec în trebuirile interne ale unui stat suveran. Această psihologie (stare de spirit) se transmite şi populaţiei. Astfel, tradiţionala românofobie a Chişinăului nu este moştenită genetic sută la sută, cum cred unii, ea e şi consecinţa politicii oficiale actuale a Chişinăului faţă de ţara de peste Prut. (Despre adevărata poziţie a liderilor moldoveni vizavi de România trebuie să judecăm nu după declaraţiile făcute la conferinţele de presă, ci după discuţiile care se poartă în saune…)
Ajunşi aici, trebuie să spunem şi partea cealaltă de adevăr: nici R. Moldova - şi cea oficială, şi cea neoficială, neromânofobă - nu a avut şi nu are un proiect în legătură cu România. Degeaba fac zgomot ruşii - nu există un proiect unionist la Chişinău; există „insuliţe unioniste”, „populate” de oameni sinceri, dar naivi, mioritici şi mereu înlăcrimaţi de „ţara mea de dor”, dar fără viziuni pragmatice şi proiecte realiste. Conducerile de la Chişinău şi coloana a cincea a Moscovei gestionează cu multă eficienţă această stare de lucruri şi, spre deosebire de România, are succese mai mari în opera de rusificare şi manipulare a basarabenilor. De 20 de ani, de la dispariţia URSS şi declararea independenţei R. Moldova, România a reuşit mai puţin în crearea unui „cordon sanitar” de securitate la frontiera ei de pe Prut decât Rusia, care nu are graniţe cu R. Moldova, dar a menţinut şi şi-a consolidat aici o poziţie mai puternică.
Frontul pe care Rusia a bătut-o măr pe România este cel informaţional. Nici după dispariţia URSS ruşii nu au plecat din Chişinău. În R. Moldova domină presa scrisă şi online rusească, şi televiziunile ruseşti. Un caz curios, curat moldovenesc: pretinsele investiţii româneşti pe frontul TV de la Chişinău s-au terminat… ruseşte - Jurnal TV s-a specializat în transmitea filmelor sonorizate în limba rusă, Publika TV se aseamănă până la confuzie cu NIT-ul rusesc şi comunist… Deşi coloana a cincea a Moscovei ţipă că România a „ocupat” R. Moldova şi o „românizează”, realitatea e alta - investiţiile româneşti pe această linie sunt simbolice şi ineficiente. Ca urmare, ruşii întotdeauna s-au simţit mai acasă la Chişinău, decât românii. Ambasadorii ruşi deschid cu piciorul uşile la Preşedinţie şi Guvern, spre deosebire de ambasadorii României, mai toţi filozofi şi bine educaţi, dar foarte timizi… O excepţie plăcută şi încurajatoare este, evident, actualul ambasador, Marius Lazurca - cel mai bun, cred, ambasador pe care l-a avut România la Chişinău în aceşti 20 de ani. Nu în zadar e atacat atât de urât de cele mai antiromâneşti forţe de la Chişinău.
Cred că singura bătălie pe care Bucureştiul a câştigat-o în războiul ei de peste trei sute de ani cu Rusia este cel din domeniul învăţământului. Investiţiile uriaşe ale statului român în acest domeniu dau roade, dar adevăratele „dimensiuni” ale acestora le vom vedea peste decenii. În rest, mai mult vorbe şi foc în paie ude… (Din cauze cunoscute numai lui Dumnezeu nu se construiesc poduri noi peste Prut, nu este sincronizată calea ferată la Ungheni, nu a mai putut fi organizată şedinţa comună a celor două guverne…) Şi totuşi, se învârte, vorba bătrânului Galilei. Lucrurile în relaţiile dintre cele două state româneşti pot evolua şi vor evolua spre mai bine. România nu-şi poate permite „luxul” de a avea la frontiera de Est o ţară duşmănoasă, controlată de ruşi. Iată de ce, cel mai neinspirat lucru pe care-l poate face azi România e să se „plictisească” de R. Moldova, să se lehămetuiască de moldoveni, să dea a pagubă din mână şi să ne lase în seama… Rusiei.
România e blestemată să nu scape de noi, moldovenii…

Constantin Tănase
sursa: www.timpul.md

4 comentarii:

State Of God spunea...

foarte bine punctat ! bravo :)

Anonim spunea...

Iată ce "A UITAT" vicleanul C.Tănase să spună.
Iată ce ascunde COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă despre Preşedintele Traian Băsescu,iată de ce LUPTA SA este "UITATĂ" de SLUGILE RUSIEI:

*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.

*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.


*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era “tocat” zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!

*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!


Iată de ce A ORDONAT Călăul OCUPANT RUS putinKGB slugoilor abjecţi ai COLOANEI a -5-a RUSE DE MANIPULARE ÎN MASĂ să declanşeze O NOUĂ LOVITURĂ DE STAT în Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA!!!!

Anonim spunea...

Peste Prut,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă îi "LUCREAZĂ" bine pe fraţii români.
Nouă ne spală creierele NIT-ORT-PRIME-PublikaTV ,peste Prut rusnacii au RealitateaTV("mama" Publika)şi Antena3.
Acolo 24 din 24 de ore se toarnă lături în capul Preşedintelui Băsescu.
Iar criza economica MONDIALĂ este folosită şi ea ca armă electorală împotriva lui Băsescu.
Şrim cu toţii ce face Rusia prin slugile ei în Georgia sau ce a făcut în Kîrghîstan
Călăii Ocupanţi Ruşi FINANŢEZĂ "OPOZIŢIILE" din ţările pe care vor să le ÎNROBEASCĂ.
Apoi dau lovituri de stat.
Aşa au făcut în Ţara Noastră Mamă în 1989 când şi-au instalat MARIONETA,pe Ion Iliescu,numit de aceea şi IliciKGB peste Prut.
Pentru asta s-au folosit de TRĂDĂTORI şi de zeci de mii de "turişti ruşi".
Acum Ocupanţii Ruşi încearcă să dea O NOUĂ lovitură de stat şi în Georgia şi în România.
Şi pentru că nu mai pot folosi "turişti ruşi" folosesc aşa zisa OPOZIŢIE.

Atacul RUSESC,ANTI-ROMÂNESC este condus prin AŞA-ZIŞII « REVOLUŢIONARI » inventaţi de iliciKGB(ion iliescu),sindicatele foştilor militari CU PENSII DE ZECI DE MILIOANE de lei,liderii sindicali CUMPĂRAŢI cu hoteluri făcute cadou de acelaşi iliciKGB şi cu bani de la televiziunile oligarhilor FINANŢAŢI DE RUŞI la Bucureşti.
Pe vremuri COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă folosea MINERII.
Acum au metode mai viclene.
An de an,lună de lună îl ameninţă pe Preşedintele Băsesci cu SUSPENDAREA.
Ruşii au reuşit să-l suspende în 2007 pe Băsescu.
Dar poporul prin referendum A RESPINS votul parlamentului.
Acum "OPOZIŢIA" finanţată de Ocupanţii Ruşi încearcă din nou.
Desigur nu au nici o şansă,
America e alături de România în lupta cu Călăii OCUPANŢI Ruşi.
Cea mai clară dovadă este instalarea SCUTULUI ANTIRACHETĂ ANTI-RUSESC în Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA.

Anonim spunea...

Să bage la cap SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI care încearcă să ne învenineze:

NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.
Nu MUMIA RSSM ci România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând :SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI?
Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania.
Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: