25-26 septembrie – «mineriada» din 1991

26 septembrie 2011


S-au împlinit 20 ani de la evenimentele care au avut loc în Bucureşti, în perioada 25- 26 septembrie 1991, când minerii au protestat în faţa clădirii Guvernului cerând demisia primului ministru, pe atunci Petre Roman.

Negocieri aparent esuate intre liderul Vaii Jiului si Guvern duc la descinderea minerilor la Bucuresti. Gara Baneasa este inundata iarasi de "fetele negre". Miron Cozma le solicita jurnalistilor sa se aseze deoparte, pentru a vedea daca "exista infiltrati".

Se merge la Piata Victoriei. Dupa doua ore de asteptare, timp in care Cozma se afla in sediul Guvernului pentru "negocieri", o petarda bubuie. A fost momentul in care minerii au luat cu asalt Guvernul (26 septembrie). Au luat cu asalt si Televiziunea. Din sediul TRV s-a si tras.

Au făcut o vizită preşedintelui Ion Iliescu la Palatul Cotroceni pentru a-i cere demiterea premierului în schimbul liniştii din capitală.
Au avut loc discuţii cu uşile închise. Miron Cozma ameninţă ca dacă până la ora 12.00 nu este anunţată demisia premierului, el cheamă 4000 de sindicalişti din Pipera, acesta adăugând că probabil nimani nu doreşte un război civil. La ora 12.00, Alexandru Birlădeanu preşedintele Senatului, a anunţat la televiziunea publică demiterea Guvernului Roman. Două zile mai târziu Miron Cozma şi preşedintele ţării Ion Iliescu semnează un comunicat prin care încheie tragicul episod al acestei mineriade.

Urmare a nebuniei create, in care Bucurestii au devenit iarasi arena de groaza a gazelor lacrimogene, a ciocnirilor intre scutieri si ortaci, s-a rostogolit un singur "cap", cel al premierului de atunci, Petre Roman, despre care se stia ca se afla de mai multa vreme in conflict mocnit cu Ion Iliescu.

Au fost omorati, fara nici o motivatie reala, de proiectilele trase din sediul Guvernului studentul Andrei Frumusanu si Aurora Crainiceanu. Au fost trei zile si trei nopti de cosmar, perioada de timp in care si-a pierdut viata si sblocotenentul Nicolae Lazar de la jandarmi. Turela unui TAB a tras in caminul studentesc din zona. Comasate, trupele de paza ale Cotrocenilor au tras cu alice de vanatoare lovind in picioare si pe unii ziaristi.

Evenimentele de atunci au fost cercetate de Parchetul General, Sectia Parchetelor Militare si Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel. Anii care au urmat au dovedit bataia de joc de care a avut parte in instanta ancheta din dosarul "Frumusanu-Crainiceanu", prezentat in atentia CEDO, la Strasbourg. Dar, a avut loc si singura condamnare de care a avut parte Miron Cozma: 18 ani de inchisoare. In urma acestei sentinte data de judecatorul Stefan Mateescu de la Curtea Suprema, Cozma a fost arestat si incarcerat in 14 aprilie 1999.

Pe plan naţional, mineriada s-a dovedit a fi un dezastru. Oamenii îsi amintesc de mineri înarmaţi cu bâte, topoare, târnăcoape, lanţuri care ameninţau si loveau în toate direcţiile. Au lăsat în urma lor 455 de răniţi, dintre care 50 au necesitat spitalizare, şi 3 morţi din Bucureşti şi unul din oraşul Vulcan.
Pe plan internaţional, lucrurile nu au stat mai bine. Mineriada din 1991 avut aceleaşi efecte ca şi mineriada din iunie 1990: investitorii străini au refuzat să îşi dezvolte afacerile în România, țările europene nu mai doreau relaţii cu România.


Sursa: mineriada.net

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim pentru articol...

Anonim spunea...

Ion Iliescu numit şi IliciKGB peste Prut a fost instalat ca preşedinte de către Moscova prin LOVITURA DE STAT din decembrie 1989.
Moscova a trimis 50.000 de "TURIŞTI" KGB care au devenit aşa-zişii "TERORIŞTI".
Exact cum au făcut în 2009 în Kîrghîstan.
După înscăunare TRĂDĂTORUL iliciKGB-SLUGOIUL Călăilor OCUPANŢI Ruşi a trecut la executarea ORDINELOR de la Kremlin.

VÂNZĂTORUL iliciKGB A BLOCAT RE-UNIFICAREA DE LA ALBIŢA în 1990 şi 1991.
Apoi a menţinut Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA în genunchi în faţa Moscovei.



"mineriada" a însemnat KGB ÎN ACŢIUNE.

Din fericire primul PREŞEDINTE cu adevărat AL TUTUROR ROMÂNILOR Traian Băsescu prin ALIANŢA STRATEGICĂ cu America şi instalarea SCUTULUI ANTIRUSESC ANTIRACHETĂ i-a cârpit peste bot pe Ocupanţii Ruşi.

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE cu fiecare ADEVĂR spus curajos şi până la capăt de fiecare ROMÂN basarabean.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: