Comitetul Executiv al Găgăuziei, în conformitate cu ordinul Adunării Populare, a aprobat modelul diplomei de BAC de tip propriu care va fi decernat absolvenţilor autonomiei care au primit note negative la disciplina limba şi literatura română în luna iunie al anului curent, scrie gagauzia.md
Găgăuzia a aprobat diploma de bacalaureat de tip propriu
Comitetul Executiv al Găgăuziei, în conformitate cu ordinul Adunării Populare, a aprobat modelul diplomei de BAC de tip propriu care va fi decernat absolvenţilor autonomiei care au primit note negative la disciplina limba şi literatura română în luna iunie al anului curent, scrie gagauzia.md
Va sprijini Guvernul României prezentarea “moldovenistă” a Domnitorului român Ștefan cel Mare si Sfânt la Chișinău?
Comratul interzice accesul oficialilor de la Chişinău pe teritoriul autonomiei
Prima baterie de artilerie moldovenească
Prima baterie de artilerie moldovenească s-a incadrat cu soldati români moldoveni, veniti la Chisinau de pe front din regimentele de artilerie rusesti.
O parte din tunuri si material s-a luat din brigada 14 Artilerie, ce-si avea ganizoana la Chisinau pana la razboi; iar cea mai mare parte s-a adunat de pe drumuri, fiind abandonate de unitatile de artilerie rusesti – in dezertarea lor de pe frontul român.
La primirea ordinului de demobilizare a trupelor moldovenesti (15 mai 1918), aceasta baterie s-a incadrat in Regimentul 25 Artilerie românesc, care in acel timp isi avea garnizoana la Chisinau, suburbia Buiucani.
Jipa Rotaru
(Sursa: Anuarul Muzeului National de Istorie, 1992)
Românii din stânga Nistrului îşi cer dreptul la educaţie în limba maternă
Ambasadorilor ţărilor membre ale OSCE acreditaţi în R. Moldova,
Guvernului R. Moldova,
Biroului pentru Reintegrare
Domnilor ambasadori şi domnilor guvernanţi ai R. Moldova,
Asociaţia „Lumina” a pedagogilor transnistreni din R. Moldova, părinţii şi elevii şcolilor cu predare în limba română:
Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din or. Grigoriopol (director - Eleonora Cercavschi),
Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender (director - Maria Roibu),
Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa (director – Eugenia Halus),
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol (director - Ion Iovcev),
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari (director - Ion Popşoi),
Gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender (director - Maria Ungureanu),
gimnaziul din satul Corjova (director - Constantin Sucitu) şi
gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari (director - Nadejda Ghidirimschi),
Vă aduc sincere mulţumiri pentru invitaţia de a ne întâlni la Tiraspol şi pentru interesul Dumneavoastră faţă de problemele cu care ne confruntăm timp de peste 20 de ani. De când pe teritoriile moldoveneşti din stânga Nistrului au pus stăpânire forţele secesioniste transnistrene în frunte cu Igor Smirnov, aici a fost interzisă funcţionarea legislaţiei R. Moldova, inclusiv activitatea şcolilor naţionale în baza grafiei latine şi a Curriculumului Ministerului Educaţiei de la Chişinău, a fost interzis totul ce este naţional... Au supravieţuit numai aceste opt instituţii de învăţământ nominalizate mai sus.
Timp de 20 de ani am trecut prin mai multe încercări: terorizarea şi maltratarea pedagogilor, părinţilor şi copiilor care s-au opus fărădelegilor administraţiei de la Tiraspol, devastarea şi lichidarea şcolilor naţionale, arestarea pedagogilor şi părinţilor, destituirea nelegitimă din funcţii a profesorilor şi părinţilor, inclusiv interzicerea activităţii pedagogice în acest teritoriu a cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ nominalizate.
Deşi am sesizat autorităţile, comunitatea internaţională şi opinia publică despre aceste grave încălcări ale drepturilor omului şi având deja o Decizie de admisibilitate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, situaţia rămâne fără schimbare. Populaţia din această zonă, elevii, părinţii şi profesorii şcolilor noastre rămân fără garanţii, fără drepturi minime de viaţă şi activitate.
În martie 1992, Şcoala naţională nr.1 din or. Grigoriopol a fost înconjurată de oameni înarmaţi şi apoi devastată. În urma acestui atac, un număr impunător de elevi s-au transferat în şcoala rusă din acest oraş.
În septembrie 1994, Şcoala naţională nr.19 din or. Bender, actualmente Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, a fost şi ea atacată de către persoane înarmate, iar clădirea – sechestrată, cu toate bunurile care le deţinea. Rămaşi fără sediu, elevii şi părinţii îşi desfăşoară până în prezent activitatea didactică în trei clădiri arendate, aflate la distanţă mare una de alta.
În 1996, pentru încercarea de reîntoarcere a grafiei latine în Şcoala nr.1 din or. Grigoriopol au fost arestaţi şi ţinuţi timp de o săptămână în izolatorul ,,МГБ-ului” de la Tiraspol trei profesori ai acestei şcoli, inclusiv actualul director al Liceului Teoretic ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Eleonora Cercavschi. Cadrele didactice au fost impuse prin forţă să refuze grafia latină, iar şcoala a fost din nou devastată.
În 2002, elevii şi profesorii acestei şcoli au fost lipsiţi de sediu pentru nesupunere autorităţilor transnistrene, fiind intimidaţi şi înjosiţi, iar preşedintele Comitetului părintesc, Mihai Speian, a fost arestat şi ţinut în detenţie timp de 30 de zile.
Din 2002 şi până acum elevii şi profesorii şcolii respective (actualmente - Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt”) zilnic parcurg distanţa de 34 km (tur-retur) cu 4 autocare, activând în clădirea şcolii din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari (teritoriu administrat de R. Moldova), pentru a avea posibilitatea de a învăţa în limba maternă, fiind nevoiţi să circule prin posturile militarizate transnistrene, umiliţi şi înjuraţi zilnic.
Administraţia liceului şi părinţii au cerut de mai multe ori autorităţilor locale să permită activitatea liceului în or. Grigoriopol, dar până în prezent situaţia rămâne neschimbată. Părinţii sunt îngrijoraţi zilnic de situaţia copiilor lor, care circulă pe timp de noapte (iarna), învăţând în turul II şi deseori sunt reţinuţi la postul de control transnistrean de lângă satul Doroţcaia.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Dubăsari activează, din 1996, în satul Cocieri, raionul Dubăsari, într-o clădire necorespunzătoare pentru instruirea elevilor. Pedagogii şi elevii acestui liceu, pentru a ajunge la locul de instruire, sunt nevoiţi să parcurgă zilnic (tur-retur) 18 km.
În iunie 2004, autorităţile transnistrene au devastat liceele „Lucian Blaga” din or. Triraspol, „Alexandru cel Bun” din or. Bender, „Evrica” din or. Râbniţa şi Gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender. În urma acestui atac banditesc, timp de patru-cinci luni, instituţiile nu au activat. Au fost arestaţi şi ţinuţi în detenţie timp de şapte zile preşedintele Comitetului părinţesc al Liceului Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa, Alexei Catan, Nicolae Crijanovschi, Victor Sărăcuţă, Vasile Halus, Grigore Stratulat, precum şi pedagogul Andrei Tihovschi.
În urma acestui atac, Liceul Teoretic „Evrica” a fost lipsit de sediul care îl deţinea - o clădire cu patru săli de clasă. De asemenea, a fost interzisă finisarea construcţiei clădirii noi în or. Râbniţa, finanţată din bugetul de stat al R. Moldova. În prezent, liceul activează în clădirea unei grădiniţe de copii, care aparţine Uzinei Metalurgice din Râbniţa.
În fiecare an, la 1 septembrie - prima zi de şcoală şi 31 mai - ultima zi de şcoală, este atacat fără neruşinare de către structurile de forţă de la Tiraspol gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari, astfel sărbătoarea elevilor devenind un coşmar.
În urma acestor acţiuni de discriminare la care suntem expuşi, precum şi în urma promovării unor discursuri de ură pe toate căile posibile împotriva celor care studiază în aceste instituţii, în fiecare an scade numărul solicitanţilor de a face studii în instituţiile de învăţământ subordonate Chişinăului.
Dacă până în 1992 în aceste şcoli se înscriau sute de elevi, acum situaţia este alta:
Liceul din or. Râbniţa avea iniţial 870 elevi, astăzi aici studiază 250,
Liceul din or. Bender avea iniţial 2.018 elevi, astăzi - 730,
Liceul din or. Grigoriopol avea iniţial 820 elevi, astăzi - 176,
Liceul din or. Tiraspol avea iniţial 820 elevi, astăzi - 200,
Liceul din or. Dubăsari avea iniţial 620 elevi, astăzi - 481, gimnaziul din s. Corjova avea iniţial 350 elevi, astăzi - 89,
gimnaziul din s. Roghi avea iniţial 180 elevi, astăzi - 79.
Întrucât condiţiile de activitate ale grădiniţelor ruse sunt mai atractive (spaţiu, alimentare, căldură etc.), fiind impuşi de situaţiile indicate mai sus, mulţi părinţi moldoveni sunt nevoiţi să-şi dea copii la grădiniţele ruse. Asemenea condiţii sunt create special cu scopul de rusificare a copiilor moldoveni. Astfel, numărul de elevi în şcolile ruse creşte, iar în cele naţionale (chiar şi în cele cu grafie chirilică, subordonate Tiraspolului) scade, deşi populaţia majoritară în regiune este moldovenească (română).
Aceste acţiuni, bine gândite, nu sunt altceva decât un genocid cultural, care îi lipseşte pe copiii băştinaşilor de identitate culturală.
Nu insistăm pentru impunerea instruirii în limba română pentru întreaga populaţie din zonă, dar cine doreşte s-o facă - să aibă acest drept.
Posturile nelegitime de control ale administraţiei de la Tiraspol creează în permanenţă obstacole la transportarea produselor alimentare pentru hrana elevilor din aceste instituţii şi a altor bunuri materiale necesare pentru desfăşurarea eficientă a activităţii lor.
Părinţii care optează pentru înscrierea copiilor la liceele cu predare în limba română sunt intimidaţi la locul de muncă, iar profesorii şi elevii sunt dezavantajaţi la serviciile medicale, sociale etc.
De asemenea, elevii liceelor noastre, la finele absolvirii studiilor medii sau superioare sunt refuzaţi la angajare în câmpul muncii, iar acei tineri, care nu reuşesc admiterea la studii superioare la Chişinău, sunt forţat înrolaţi în „armata transnistreană”, unde sunt batjocoriţi şi înjosiţi.
Populaţia din regiune este obligată să-şi perfecteze „paşapoarte transnistrene”, fiind lipsită de orice drepturi de activitate, inclusiv la conducerea automobilului personal.
Considerăm că sunt lezate grav drepturile la educaţie în limba maternă, la libera circulaţie, la libertate şi siguranţă, la realizare profesională etc.
Inacţiunile autorităţilor constituţionale de la Chişinău, „tăcerea” organismelor internaţionale conduc în mod inevitabil la agravarea situaţiei instituţiilor de învăţământ cu studiere în limba română din stânga Nistrului. Astfel, este stimulată discriminarea unei largi categorii de persoane, precum şi rusificarea populaţiei băştinaşe prin propagarea masivă a limbii ruse.
Deşi în regiune sunt declarate oficial trei limbi de stat (rusă, moldovenească şi ucraineană), toate actele oficiale, comunicările sunt solicitate doar în limba rusă. Radioul şi televiziunea transnistreană difuzează numai în limba rusă, doar pe ici-colo câte o emisiune (10-15 minute) în limba băştinaşilor, dar foarte agramată. Populaţia moldovenească nu are posibilitate să procure literatură în limba maternă (ea nu se editează la Tiraspol), iar, ca marfă, literatura română, trecută prin „vama” transnistreană, este impozitată cu 300% din costul ei real.
Toate aceste încălcări flagrante ale drepturilor defavorizează mii de copii din regiunea transnistreană. Presiunile exercitate permanent creează impedimente asupra procesului de studii şi activităţii eficiente a instituţiilor noastre.
Ne întrebăm şi Vă întrebăm: în care ţară din cele peste 200 de pe mapamond se întâmplă asemenea atrocităţi faţă de copii? Vă răspundem - în R. Moldova, în teritoriul ocupat de către regimul separatist. Lideri ai acestui regim, cetăţeni ruşi ca I. Smirnov, V. Antiufeev şi alţii au declanşat o luptă inumană cu şcolile naţionale din partea stângă a Nistrului.
În acelaşi timp, regimul separatist are relaţii comerciale cu mai multe ţări din Uniunea Europeană. Finanţele obţinute din aceste afaceri sunt utilizate, probabil, şi pentru lupta cu copiii moldoveni (români) din Transnistria, pentru pedepsirea lor, încălcându-li-se grav drepturile legitime la educaţie şi la viaţă decentă.
În acest context, solicităm respectuos să Vă implicaţi activ în soluţionarea problemelor existente în vederea asigurării condiţiilor normale pentru studii a elevilor acestor instituţii şi, în general, a vieţii populaţiei din regiune.
O soluţie pentru ameliorarea situaţiei la capitolul asigurarea instituţiilor noastre cu spaţiu, pentru activitatea didactică şi un pas important în vederea reglementării diferendului transnistrean ar fi reîntoarcerea Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” în or. Dubăsari şi a Liceului Teoretic ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” în or. Grigoriopol (în clădirea Şcolii nr.1 sau în alt edificiu), restituirea clădirii sechestrate şi permiterea finisării edificiului nou al Liceului Teoretic ,,Evrica” din or. Râbniţa. Crearea condiţiilor optime pentru activitatea didactică în toate instituţiile nominalizate.
De asemenea, este strict necesară stoparea atacurilor psihologice asupra instituţiilor noastre de învăţământ din partea administraţiei de la Tiraspol, precum şi asupra tuturor cetăţenilor din zonă care au alte viziuni decât cele propagate de autorităţile separatiste.
Ar fi un gest nobil şi simbolic ca prima decizie comună a politicienilor de pe ambele maluri ale Nistrului să fie în favoarea copiilor. Aceasta ar demonstra adevărata preocupare pentru viitorul generaţiei tinere.
Primiţi, Vă rog, domnilor ambasadori, asigurarea distinselor noastre consideraţii.
Eleonora Cercavschi,
preşedinta Asociaţiei „Lumina” a pedagogilor transnistreni din R. Moldova
O medalie de aur şi cinci de argint pentru România la Olimpiada Internaţională de Matematică
Elevii romani medaliati sunt Octav Dragoi (aur) si Tudor Padurariu, Omer Cerrahoglu, Alexandru Andrei Milu, Radu Bumbacea si Marius Tiba - toti cinci cu medalie de argint. Octav Dragoi este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Tudor Padurariu este proaspat absolvent al Colegiului National "Grigore Moisil" din Onesti si a obtinut, in mai anul acesta, medalia de aur la Balcaniada de Matematica, desfasurata la Iasi. Omer Cerrahoglu este elev in clasa a X-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare. Alexandru Andrei Milu si Radu Bumbacea sunt elevi in clasa a XII-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti. Marius Tiba este proaspat absolvent al Liceului International de Informatica din Bucuresti.
Primele locuri in clasament au fost ocupate de China si Statele Unite ale Americii (cate 6 medalii de aur), Singapore, Rusia, Thailanda, Turcia, Coreea de Nord si Taiwan (Taiwan fiind la egalitate cu România, cu o medalie de aur si 5 de argint). La Olimpiada Internationala de Matematica au participat elevi din peste 100 de tari.
(Sursa: Romanian Global News)
Din amintirile ostaşilor basarabeni din armata română (anii 1941-1945)
In martie 1942, in componenta Bateriei a ajuns la Bug. Pana in toamna a pazit calea ferata. In septembrie, impreuna cu alte unitati militare ale Regimentului 40 Infanterie, s-a retras in tara, oprindu-se la Dobrogea. Dupa 23 august 1944 a luat parte la dezarmarea nemtilor pe cale ferata, ajungand pana la Targul Mures.
Ordinul de lasare la vatra Nr. 1176118 G. Odobescu l-a primit la 20 octombrie 1944, de la comandament. Cuponul de control CFR al ordinului nu a fost folosit, deoarece a mers pe jos pana acasa impreuna cu alti basarabeni. Mai mult mergeau noaptea, ziua ascunzandu-se.
Cu chiu cu vai ajungand la Prut, au trecut raul si indata au fost retinuti de doi barbati imbracati in civil. Dupa prima interogare au fost aruncati intr-un ocol, in care se mai gaseau vreo 30 basarabeni, care la fel luptase in armata romana si tineau calea spre casa.
Cu lacrimi in ochi si cu voce tremuratoare isi amintea:
«A doua zi am fost intrebati, cine are documente? Eu am prezentat ordinul de lasare la vatra. Alte documente nici nu aveam. Epoletii de caporal si medalia «Crudiada impotriva comunismului» le-am aruncat in apa Prutului. Dupa ce «imputernicitul sovietelor» adunase documentele, a exclamat cu rautate: «N-o sa mai aveti nevoie de hartoage romanesti» si le-a ars in centrul ocolului.
A mai trecut o zi si, despartindu-ne in doua tabere, ne-au comunicat, ca vom merge pe jos spre Chisinau. Dupa ce am parcurs cativa kilometri, am inteles ca am fost inselati. Mergand pe langa un lan de porumb, am reusit sa fug.
Vazandu-ma acasa, m-am bucurat, ca au trecut toate, dar am fost lasat in pace doar o zi. Autoritatile locale m-au arestat pentru cateva zile, ca element suspect. Numai cum nu m-au numit: si fascist, si tradator. Am fost eliberat numai atunci, cand de la gara, ultimul meu loc de munca, au primit caracteristica mea.
Ani la rand, cand colectivul ii felicita de 9 mai pe veteranii «Marelui Razboi pentru apararea patriei», ma gandeam: cand oare se va vorbi si despre noi, acei basarabeni, care am luptat pentru teritoriile rapite in anul1940? Probabil, ca acest timp a venit daca muzeul se intereseaza de noi», imi zice mos Grigore si imi intinde «Ordinul de lasare la vatra» si o fotografie din 1942.
Elena Postica
(Sursa: Anuarul Muzeului National de Istorie, Chisinau 1992)
Pericolul neocomunismului în Basarabia
Legalizarea drogurilor, pedofiliei, pederastiei, prostituției, libertinajului sexual, pornografiei; propagarea ateismului militant, a egalitarismului, feminismului, a relativismului cultural și moral – toate acestea servesc doar ca mecanism de inginerie socială a unor rețele de organizații neomarxiste din întreaga lume. Drept conținut ideologic al acestor brigăzi de atac servesc ideile așa-numitei "Școli de la Frankfurt", care a pus bazele neomarxismului, cunoscut în occident mai mult în calitate de "corectitudine politică".
La noi aceste instrumente trebuie și ele descoperite și prezentate opiniei publice: Institutul de Politici Publice (IPP), Gender-Doc, Amnesty International, CREDO, Societatea pentru Planificarea Familiei, Fundația Soros, CNTM, “Hyde Park” etc.
Printre persoanele care promovează agresiv această agendă în spațiul public trebuie să evidențiem: Oleg Brega, Arcadie Barbăroșie, Sergiu Ostaf, Dionisie Cenușă, Antonița Fonari and Co – dacă va fi nevoie, lista poate fi continuată.
Care este diferența dintre vechii și noii comuniști? Primii erau și mai sunt adepți ai "hard power", în timp ce noul val de comuniști sunt adepți ai "soft power" - reducerea și marginalizarea celor care gândsc altfel pe căi pașnice, în special prin război informațional și presiuni asupra guvernului.
Mai jos a se vedea o înregistrare de la o masă rotundă în cadrul căreia „se discută” despre reflectarea în mass-media a subiectelor religioase, precum și însăși prezenței religiei în spațiul public. Orice persoană care are tangență cu Biserica se poate convinge de “cultura generală” de care dau dovadă înfocații opozanți ai creștinismului. A se vedea cum sunt ignorate și călcate în picioare drepturile elementare la conștiința religioasă, la libera exprimare, la educație și elementarele norme morale și bunul simț omenesc. Acesta e abia începutul - în cazul în care acești indivizi nu vor primi plata cuvenită, consecințele pentru societatea noastră vor fi dezastruoase.
Să nu uităm că toate dictaturile sângeroase au început cu lozinci umaniste și cu doborârea crucilor de pe biserici.
Monumentul ”eroilor comsomolului leninist” transformat în ”Cioroilor comsomolului leninist”
Război bisericesc între România și Ucraina. Mitropolia Basarabiei în epicentrul acestui conflict
Молдовенизм взращивает ненависть и отвращение к Молдове
Comunitatea ungurilor de la Cioburciu
Insemnarile calatorilor unguri creeaza un tablou al situatiei de atunci a localitatii:
«In 20 martie, plecand din Palanca, am poposit pe malul Nistrului, in satul unguresc numit Cioburciu… Acesta e pe jumatate romanesc. Acesti (unguri – n.n.) vorbesc inca ungureste, pana in ziua de azi. Este sat de iobagi (supusi – n.n.) in posesiunea hanului, tinand de Casla Hanului. Mai sunt inca 30 de gospodarii, au multi copii si slugi: sunt oameni cu stare buna, se plang ca de vreo cativa ani n-au preot, fiind, de altfel, catolici. Se casatoresc, sporesc, se inmultesc intre ei fara preot, ba chiar se gasesc copii de 4-5 ani, ai unor asemenea casatoriti fara preot, care inca nu sunt botezati… Tin la religia lor, incat, desi se afla preot roman in satul lor, prefera sa-si ingroape copiii nebotezati, decat sa-i boteze un preot roman. Le-ar trebui un preot care sa stie ungureste, caci ei in afara de limba romaneasca si cea ungureasca nu cunosc alta».
Odata cu micsorarea numarului catolicilor, scadeau si legaturile lor cu lumea apuseana a ungurilor, ei integrandu-se tot mai mult in comunitatea lingvistica si spirituala a bastinasilor. Aceasta concluzie poate fi desprinsa din insemnarile preotului de origine ungara Stefan Lipai, care in anii 1706-1709 fusese paroh la Cioburciu:
«1706. Am sosit la locul dorit, anume la Cioburciu… Ati fost informat despre starea oamenilor de aici, dar ea e cu totul altfel decat ati fost informati: cand am ajuns la ei, nici n-au vrut macar sa vina la mine, doar o femeie, al carui copil de doi ani se lupta cu moartea, m-a rugat sa-l botez, ceea ce am si facut. Nici macar garda n-as fi gasit, daca nu venea cu mine la Iasi un om care are o fata acolo, caci acestia (catolicii de la Cioburciu – n.n.) toti sunt tot asa de rai, ca si tatarii si romanii (adica, reprezentantii altor confesiuni – n.n.). Dupa aceea am trimis sa-i cheme: vor sa ma tina sau nu? Nici nu mi-au trimis raspuns. Totusi… mai pot ramanea si voi pune suflet ca sa-i luminez. Mi-ar parea rau daca n-as putea sa raman din pricina rautatii lor. Ma despart de cartile mele multe si bune, chiar daca va trebui sa cersesc, pana voi avea un singur om care sa-mi asculte glasul, voi ramane acolo fara a tine seama de neomenia lor, nadajduind la Dumnezeu in noroc».
Dupa acea data, pe masura ce numarul ungurilor de la Cioburciu se micsora vertiginos, informatia despre ei e tot mai saraca. La 1747, episcopul catolic din Bacau mai mentioneaza Cioburciul printre parohiile din Moldova supuse lui. Iar pentru anul 1766 misionarul P. Zold adauga precum ca cei mai multi unguri de la Cioburciu inca isi pastrau limba – se spovedeau in limba ungara. Dar o parte din ei vorbeau deja numai romaneste. Acestia au ramas in continuare la Cioburciu, devenind romani cu nume de familii unguresti (Somoti, de exemplu).
Peste putin timp la Cioburciu nu se mai intalnesc persoane care sa se considere unguri.
23 iulie 1484: Baiazid începe lupta pentru Cetatea Albă
Cetatea Alba ocupa 9 ha. Configuratia ei a devenit complicata dupa efectuarea tuturor lucrarilor (ordonate de domnitorul Stefan cel Mare), marind cu mult eficacitatea artileriei utilizate. Din interior, peretii erau sprijiniti de un val inalt de pietre si pamant batatorit, avand grosime de 4-6 m. Partea de sus a valului servea ca teren de plasare si incarcare a tunurilor.
Cronicarul turc Sa’adeddin mentiona ca timp de mai multi ani au fost sapate santuri atat de adanci, incat era imposibil sa ajungi la fund. Asik-pasa-zade relata ca la saparea santului s-a lucrat timp de 30 de ani. Cetatea Alba era inzestrata cu armament divers.
Dupa venirea lui Stefan cel Mare la domnie, parcalab a fost numit unchiul sau Vlaicu (frate cu Oltea, mama domnitorului). Printre parcalabi numiti la Cetatea Alba a fost si Duma, varul lui Stefan cel Mare. Parcalabii Cetatii Albe faceau parte din sfatul domnesc, fiind in documentele timpului enumerati primii din lista parcalabilor.
La 23 iulie 1484 Cetatea Albaa fost impresurata de pe uscat si de pe mare de armata turca. De la 23 pana la 29 iulie otomanii au bombardat cetatea si au umplut santul cu pamant; de la 30 iulie pana la 4 august s-au dus lupte corp la corp; la 5 august s-au dus tratative, pe parcursul carora o parte a populatiei, parasind cetatea, a plecat in teritoriul ramas sub autoritatea Domului Moldovei, vestind ca cetatea a cazut; la 6-7 august luptele au continuat cu o inversunare si mai mare, pe parcurs fiind ucisi si cei «doi parcalabi vestiti ai cetatii». Asediul Cetatii Albe a durat 16 zile, lupte neintrerupte avand loc timp de 15 zile.
Baiazid al II-a «inconjura orasul de pe apa si uscat… Pregati arteleria si incepu a bate zidurile din mai multe parti in timp de mai multe zile, daramand din ziduri atat cat socotea ca oamenii vor putea intra destul de lesne. El porunci asaltul si coloanele sale intrara una dupa alta prin sparturile facute. Oamenii cei din nauntru isi facuse in ruinile zidurilor aparaturi foarte insemnate cu valuri si cu santuri foarte adanci, asa ca la intrarea turcilor prin ruptura indata se incaierara cu dansii si, impingandu-i inapoi cu mare virtute, se aparau cu sageti, securi, pari si pietre, luptandu-se cu atata inima, incat ranira si omorara un foarte mare numar de impresuratori, gonindu-i de multe ori afara.
Dar vrajmasii, avand ostire numeroasa, lesne se reinnoiau si, venind fara incetare cu puteri proaspete, nu dau loc de repaus la inconjurati. Baiazid, dorind sa scape cat va putea si oamenii, si locul hotari sa incerce daca nu va izbuti a-i aduce la supunere benevola». In caz contrar, «daca o vor face prin sila, vor da cetatea in prada si nu vor ierta nici varsta, nici sex si ca toti vor fi dati mortii».
Relatare de italianul Cambini in notele sale de calatorie
Pe data de 22/23 August 1484, este emis - primul document legislativ referitor la Cetatea Alba sub dominatia otomana (firmanul lui Baiazid al II-lea).
Dupa relatarea cronicarului venetian Malipiero, 2 000 de baieti din randurile populatiei crestine de la Cetatea Alba au completat randurile viitorilor ieniceri.
In 1485 Stefan cel Mare a incearcat sa recapete Cetatea Alba, insa a esuat. Administratia otomana s-a rafuit crunt cu citadinii mai activi care au sustinut din interior atacul domnitorului.
(Sursa: Ion Chirtoaga, Targuri si cetati din sud-estul Moldovei (secolul al XV-lea – inceputul secolului al XIX-lea), Editura «Prut International», Chisinau, 2004)
Nota:
http://www.cahuleanu.blogspot.com/2011/07/cetatea-alba-istorie-n-paragina.html
Autorităţile găgăuze vor să elimine examenul la limba română
Почему русским наплевать на Молдову?
ОПЕРАЦИЯ «СЕВЕР»
(о выселении активных участников секты иеговистов и членов их семей в 1951 г.)
Известно, что в 30-50 гг. во время сталинских беззаконий немало людей подверглись массовым репрессиям. Гонениям также подвергались и верующие, но до сих пор мы не располагаем точными сведениями об их количестве.
Мало публикаций, бедность источниковой базы не давали возможность это сделать. Работая в архиве МВД Молдовы, мы обнаружили документы о депортации иеговистов в 1951 году, когда за одну ночь было выселено более 700 семей. Эта операция получила название «СЕВЕР».
Активные участники иеговистов и члены их семей и раньше подвергались преследованиям, но эта операция была самой массовой, подготовлена и разработана очень тщательно.
Как же она проходила?
Постановлением Совета Министров СССР N667-399 ее от 3 марта 1951 намечались к высылке члены нелегальной секты иеговистов и их семей, проживавшие на территории Молдавии, Западной Украины. Белоруссии, республик Прибалтики. Причины их переселения объяснялись не принадлежностью к религиозной секте, а политическими мотивами: отказ от работы в колхозах и службы в Советской Армии, выступлениями против Советской власти. Согласно приказу МВД СССР N 00193 от 5 марта 1951 года иеговисты направлялись по решению Особых Совещаний в Иркутскую и Томскую области.
В соответствии с решением Совета Министров от 3/1II-1951 г. и приказа МГБ СССР от 5/Ш-51 г. N00193 в Молдавии было оформлено для выселения 700 семей, активных участников сект иеговистов, с общим числом 2.480 ч.
Для организации операции по выселению указанного контингента были проведены следующие мероприятия:
1. Сформированы в районах оперативные группы для проведения операции по выселению. Группы формировались в составе: начальник оперативной группы, 3 солдата, 2 активиста (представители райсполкома, совета депутатов трудящихся).
На эту группу были возложены следующие обязанности: поднять 2 семьи, довести до станции погрузки и сдать в эшелон.
Представители райисполкома после операции составляют списки оставшегося имушества подлежащего конфискации и обеспечивают его охрану.
В районах с наибольшей концентрацией выселяемых: Липканский, Единецкий, Брича некий, Рышканский и др. были назначены уполномоченные МГБ МССР из числа руководящего оперсостава министерства.
Подготовка этой операции велась очень тщательно и в большой секретности. В каждом районе был составлен план операции, в котором предусматривалось буквально все: концентрация оперсостава, войск и автотранспорта, связии с опергруппами, станцией погрузки, вплоть до расчета вагонов по станциям, мобилизацией автомашин, бензовозов и их те хосмотра.
Все это было уже разработано к 25 марта 1951 года.
26 марта 1951 года было проведено оперативное совещание с тщательных инструктажем по вопросам организации и проведения операции по выселению.
На время проводимой операции была усилена охрана границы на участке Единсцкого и Бельцкого погранотрядов, проведены мероприятия по линии погранохраны, способствующие задержанию в погранполосс лиц, которые пытались скрыться от выселения.
На период работы комиссии по описи имущества начальники горотделов, райотделении были обеспечены всем необходимым: опросные листы, справки, расписки.
«Для обеспечения бесперебойности связи и конспирации проводимых мероприятий на узлах связи было обеспечено дежурство офицерского состава и связистов в-к МГБ».
Операция началаесь в 4.00 1 апреля и закончилась к 20 ч. вечера. За это время было поднято и погружено в вагоны 723 с. с общим количеством членов семей 2.617 ч. В том числе: мужчин — 808 ч., женщин — 967 ч. детей до 15 лет — 842 ч.
Всего потребовалось властям 2 эшелона по 110 вагонов. Для прикрытия и охраны — 18.
По докладным, представленным в МГБ о ходе проведенной операции, видно, что в списки выселяемых семей внесены некоторые изменения.
Это происходило потому, что в некоторых районах отсутствстали люди, которые подлежали выселению. В одной из таких докладных по ТырноВскому и Атакскому району пишется:
«Принятыми мерами оперативного розыска из 9 челопек разыскано 7 человек, они были объединены с семьями и едины в эшелон».
Репрессивная машина не давала никому ускользнуть, так тщательно отлаженная, она практически не давала сбоев и если кому-то удавалось бежать, то их все равно находили. Взять такой пример. На ст. Дондюшаны должно было прибыть 269 семей, доставлено 260; семей 9 семей не доставили - Единецкий район; 1 семью — Атакский район и т. д. Было пропущено 46 семей, впоследствии выявлены и погружены.
В ночь с 1/IV на 2/IV-1951 эти семьи были отправлены к месту выселения, в неизвестность. Попытаемся разобратье почему были так жестоко наказаны эти люди, какую опастность они представляли для советского государства. Где возникла эта секта Иеговы? Что она проповедовала?
Секта «Свидетели Иеговы» возникла во II пол. XIX пекл в США. Ее основателем был Чарльз Руссель, который предвещал непосредственную близость прихода Христа и гибель всех, за исключением иеговистов, в последней войне Армагедона. Руководство секты строго централизовано. Центр находится в Бруклине. В Бессарабии секта иеговистов впервые появляется в 1921-25 гг. Ее основателями явились миссионеры из румынского филиала иеговистов. До 1940 года секта действовала относительно свободно и переходит в подполье после присоединения к СССР.
«Свидетели Иеговы» выступали против Советской власти, считая ее властью сатаны, которая погибнет в войне Армагедона и вес те, кто не верит в бога Иегову, будут уничтожены. Члены этой секты выступали против вступления в колхозы, службы в Советской Армии.
Если учесть, что в то время такая пропаганда подрывала устои Советской власти, то власть жестоко расправлялась с инакомыслием. Ведь деятельность этой секты носила ярко выраженный характер и, как считалось тогда, непосредственно направлялась агентами американского империализма.
Многие, кто осмелился выступить против Советской власти, был отправлен в тюрьмы, ссылки, лагеря, на поселения целыми семьями. Даже дети, и те стали врагами.
L. Pasikovskaia
(Anuarul Muzeului National de Istorie, 1992)
ПРИМЕЧАНИЕ:
1.Бугай Н. Ф. Выселение произвести по приказу Берия. Rivista de istorie a Moldovei, nr. Chisinau, 1991. P.49.
2.Материалы по выселению активных участников секты иеговистов и их семей. НАРМ, ф.19. оп.5. ед. xp.l. С.З.
3.Гажос В. Ф. Проникновение иеговизма в Молдавию и его распространение в 1929-41 гг. //Известия АН МССР. Серия общественных наук nr. 3. Кишинев. 1970, С.70.
РАСКУЛАЧИВАНИЕ 1949 ГОДА В МОЛДОВЕ
Но скупые сведения сбереглись. Сейчас много публикаций о репрессированных в газетах и журналах, но все они на уровне журналистики.
В этой статье я попытаюсь на основе документов, писем бывших репрессированных проанализиировать некоторые стороны депортации 1949 года, когда активно проводилась политика «ликвидации кулачества как класса».
Что же собой представляли кулацкие хозяйства в Правобережной Молдавии, действительно ли кулак был «мироедом?»
Дворы, которые использовали наемный труд, cоставляли 3,2 % от общего числа крестьянских хозяйств и обрабатывали 12,2 % всей земли.
Вопрос о необходимости раскулачивания обсуждался на II съезде КП (б) Молдавии. Задача была сформулирована предельно четко; «Настало время ударить по кулачеству!». Раскулачивание превратилось в средство коллективизации, становилось основным методом ускорения ее темпов.
6 апреля 1949 года Совет Министров СССР принял постановление о высылке из Молдавии семей “кулаков, бывших помещиков, крупных торговцев и пособников фашистских оккупантов”. Документ предусматривал депортацию 11.280 семей (40.850 человек). Было определено время операции: начало 6 июля 1949 2 часа 00 мин., окончание 7 июля 20 час.
Выселяемым разрешалось “брать с собой принадлежащие им ценности, деньги, одежду, обувь, посуду, мелкий ремесленный, селькохозяйственный инвентарь, запас продовольствия общим весом до 1500 кг на каждую семью”. Осуществление «операции» по выселению возлагалось на МГБ МССР во главе с Мордовцом.
(...) В итоге молдавская деревня лишилась самых преданных хлеборобов, тех, кто едва ли не с колыбели трудился на этой земле.
Из воспоминаний И.В.Бешети, ветерана педагогического, труда села Похорчень Орхейского р-на:
«В ночь на 6 июля 1949 года всех активистов села собрали в сельском совете, мол на собрание, на котором должен был присутствовать представитель из района. Лишь к часу ночи появился представитель — Наврилов, — который прочитал нам короткую лекцию. А когда хотели уходить домой, увидели у ворот две машины с солдатами. Офицер приказал нам сесть в машины и ехать к кулакам — деду Иону Страшнего и Трофиму Сандулеску. Я оторопел. Что за кулак дед Ион, у которого много детей, а другой еще беднее был. Деревянный домик, стены покрыты камышом. Видимо, у них был конфликт с кем-то из «недовольных» и таким образом, они стали кулаками».
Из воспоминаний В.М.Задорожного, бывшего работника Липканского райкома партии:
«В 1949 году была высылка. Нас собрали в пограничной комендатуре и держали до трех часо ночи, никуда не выпускали. Читали нам лекцию, а потом сказали, что будет высылка кулацких элементов. Одну семью, подняли, вторую. В третью заходим: на соломе спят голые ребятишки, не во что одеть. Я спрашиваю: «Это ошибка, неправильно, Что за кулаки, если спят на соломе? Сидят голые дети». Говорю: «Пойду позвоню начальнику МГБ, полковнику Омельченко». Говорю этому полковнику так, как есть. А он отвечает мне: «Ты чего там мудришь? Если не согласен, садись вместе к, ним в машину».
После проведенной операции стали поступать заявления о принятии в колхоз. В селах Калфа, Копанка, Киркаешты Бендерского района не было колхозов, а после проведенной oпeрации был создан крупный колхоз. В селе Скулянского района после выселения 28 «кулаков» сразу возник колхоз имени Шверника. В селе Воронка Дрокиевского района из 350 хозяйств подало заявление более 200 хозяйств.
Сегодня, читая эти торжественные рапорты, можно понять, почему после 6 июля 1949 года крестьяне вступали в колхоз целыми семьями, что помогло Советской власти объявить в 1950 году о том, что «колхозный строй» победил на всей территории Молдавии, где было коллективизировано 97,1% крестьянских хозяйств и 93% земельной площади.
Хочется отметить, что выселение 1949 года отличалось от выселения 20-х-30х годов тем, что власть уже не мелочилась, выселяла всех подряд.
“Воодушевленные” выселением “кулаков” многие жители сел и городов стали подавать заявления в органы МВД и МГБ МССР, указывая на многих лиц. которых, якобы, необходимо выселить дополнительно. Это явилось нарушением всех демократических норм. Власти решали все проблемы не в интересах людей, а в своих собственных целях.
Как же сложилась судьба раскулаченных, тех, которые проделали огромный путь и оказались в районах Сибири, Средней Азии. Урала? Что им довелось пережить? Яркое тому свидетельство — письма, воспоминания, архивные документы.
В местах размещения спецпосeлeнцeв люди оказались лишенными самых необходимых условий для обустройства жизни, быта. Местные власти не сумели обеспечить их жильем, продовольствием, стройматериалами, элементарным медицинским обслуживанием. Спецпоссление закладывалось, как правило, в совершенно необжитых местах, в глухой тайге, либо в болотистой местности, по существу, отрезанные бездорожьем от крупных населенных пунктов. Голод, болезни в период юселения унесли тысячи человеческих жизней.
К сожалению, исторические источники бедно освещают эту сторону. Истинную картину жизни переселенцев убедительно раскрывают свидетельства очевидцев, приводимые в письмах, направленных в адрес МВД Молдовы, Прокуратуру с просьбой о реабилитации.
Из воспоминаний Георге Мынзату, поселок Криулень:
“Мы с другими молдаванами попали в село Ахта Хринского сельсовета, Хринского района. Бурятской АССР. Жили в бараках: комната 5x6 на семью, независимо от количества членов семьи. Спали на полу. Отец спал всегда возле дверей, с топором под подушкой В бараке была маленькая печка. Мама, отец, 14-летняя Аникуца и 13-летний брат Ион ходили на работу, валили лес. Детей заставляли, особенно весной, когда начинается ледоход, сталкивать деревья в воду. Стоя по пояс в холодной воде. Ануца простыла, лежала в больнице, мама редко ее навещала, некому даже подать воды, так она там и умерла.
После смерти Сталина все вздохнули облегченно. Но все же страх был велик. Вернулись домой в 1957 году, но без отца и старшего брата — им не позволили. Мама горько плакала: «Без мужа сослали, без мужа возвращаюсь». Отец с братом вернулись в 1958 году. Он по-прежнему был хорошим хозяином. В год возвращения отцу было 54 года. Так что ко времени выхода на пенсию у него был шестилетний колхозный стаж. Ведь годы сибирской ссылки в трудовой стаж не засчитывали. До семидесяти лет он честно работал в колхозе. Но все время с болью спрашивал: «За что меня наказали? Возвратятся еще добрые времена. Господь велик и справедлив». Не дожил наш несчастный отец до этих дней, не услышал, что зря был наказан. Не увидел, не почувствовал, как возвращается былое. Нет, не годы сталинского террора. Боже упаси! А времена, когда крестьянин был настоящим крестьянином, хозяином земли.”
Но принудительная, изнурительная работа не могла быть средством «перевоспитания людей». Само время потребовало, чтобы люди были оправданы и возвратились домой. Но были и серьезные препятствия, мешающие этому возвращению. Гласность сняла гриф «совершенно секретно» с законодательных актов Президиума Верховного Совета СССР 1958 года и 1960 года, которые гласят: «Снять ограничения по спецпоселению и освободить из-под административного надзора органов МВД с а) пособников националистическому подполью и членов их семей; б) бывших кулаков и членов их семей в) членов семей бывших помещиков, фабрикантов, торговцев».
Но тут же пункт, который давал возможность местным властям чинить очередной суд над людьми:
«Возвращение указанных лиц к прежним местам жительства может допускаться только с разрешения исполнительных: комитетов областных Советов депутатов трудящихся или Совета Министров республик », — т. е. с разрешения тех органов, с территории которых производилось выселение.
И тут начинались мытарства. Из воспоминаний Г. Мунтяну, село Будэй Орхейского района:
«Мы вернулись домой в 1959 году. В Сибирь мы ехали бесплатно, а оттуда за свой счет. Но здесь нас встречали даже хуже, чем в Иркутске. Председателем сельсовета был Ф.Е.Теложер. Он ни в косм случае не хотел допустить нас в село. Идите туда, откуда пришли. Вы мне портите показатели по сельскому совету. У нас не было ни кола, ни двора. Помог председатель колхоза М.П.Казаку. В 1949 году он работал в Малаештском сельском совете. Это единственное село в районе, где не было ни одного высланного, там-то и выделили нам одну комнату в тракторной бригаде».
Разуверившись в справедливости, потеряв надежду на возвращение, многие спецпереселенцы, получив освобождение оседали в Казахстане, Сибири. И только спустя много времени, им удалось вернуться домой.
10 апрсля 1989 года Совет Министров МССР отменил постановление от 28 июня 1949 года «О выселении из МССР семей кулаков, крупных торговцев.» полностью реабилитировав тем самым указанные в документах категории граждан. А 24 мая 1989 года было принято постановление «О порядке возврата, имущества и возмещения ущерба гражданам, необоснованно высланным в 1949 году». Этот документ только первый этап к возврату компенсаций всем реабилитированным и их наследникам и предоставления им различных льгот. И идут письма, заявления в адрес Прокуратуры Молдовы, МВД с просьбой рассмотреть их дела, перечисляя все, что было конфисковано, забрано в одну ночь.
I. Rijova
(Anuarul Muzeului National de Istorie, 1992)
ПРИМЕЧАНИЯ:
1. Из Постановления Совета Министров «О выселении из МССР семей кулаков, бывших помещиков и крупных торговцев». Журнал «Политика», N 4, Москва, 1991. С.64.
2. Там же. С.64.
3. Журнал «Трибуна», N 5. Кишинев, 1990. С.31.
4. Газета «Молдова сочиалистэ», 10 октября 1988.
КОЛЛЕКТИВИЗАЦИЯ В СССР И ЕЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ДЛЯ АВТОНОМНОЙ МОЛДАВИИ
Состоявшийся в декабре 1927 г. XV съезд ВКП (б) взял купе на коллективизацию. Массовое колхозное движение развернулось в МАССР в 1930 г. Коллективизация должна была закончиться в 1932 г.
Речь в эти годы шла о полном подчинении интересов деревни интересам города. Каковы результаты сплошной коллективизации? Она уничтожила деревню. Была создана целостная система массированной перекачки финансовых, материальных, трудовых ресурсов из аграрного сектора в индустриальный. В 1931 г., а особенно в 1932-1933, обширные сельские районы были охвачены голодом. В Поволжье, на Украине, в МАССР люди умирали целыми семьями. Урожай 1931-1932 г.г. не грозил голодом, но хлеб «под метелку» изымался.
«За Истекшую неделю из Советской России импортировано более 99000 квартеров пшеницы, на всю выручку большевики закупили машины». Для промышленного оборудования требовалась валюта. Получить ее можно было лишь в обмен на хлеб. Вывоз хлеба за границу возрастал. В 1930 г. собрали 835 млн. ц. хлеба, экспорт составил — 48 млн. ц, в 1931 г. собрали 695 млн. ц. вывезли —51 млн. ц.
В годы сплошной коллективизации заготовки в коллективных хозяйствах проводились на основе контракционной системы, в результате которой колхозы должны были сдавать хлебозаготовительным органам от 1/4 до 1/3 своего урожая. В эти годы страшный голод стал трагедией для всего населения республики. Он причинил трудящимся неслыханные мучения.
Крайне тяжелым было положение - в Балтском и в Ананьевском районах. Здесь, как и в ряде соседних районов, имелись случаи вымирания целых семей. С января по 1 мая 1933 г. умерло от голода около 2 тысяч жителей Балтского района. (...)
Во время работы над сбором документов и материалов для статьи удалось встретиться с человеком, который в начале 30-х годов был старшим инспектором Наркомснаба СССР. Зовут его Харитонов С. М. С 1933 года он был райуполномоченным Комитета заготовок СНК СССР, а с 27 марта 1933 г. мобилизован на работу в качестве райуполкомзаг СНК в Ананьевский район. Сохранилась справка о его мобилизации и характеристика о работе т. Харитонова С. М. в с. Плоское по подготовке к весенней посевной кампании 1933 г.
В характеристике указывалось: «... т. Харитонов проявил себя на работе как выдержанный, стойкий большевик, как в работе по подготовке к севу и укреплению колхозов, а так же и в проведении других политических мероприятий». Комментарии излишни.
Хлебозаготовки проходили с огромными трудностями. Большинство хозяйств не могли выполнить эти планы. В 1932 г. Бирзульскии район выполнил план хлебозаготовок только на 12, 8%, а Каменский — на 5,25%. Установленные нормы государственных поставок были чрезвычайно обременительными для хозяйств. Они были рассчитаны на среднестатический уровень, а не на засушливые годы и уничтоженный коллективизацией крестьянский уклад жизни.
В условиях утвердившейся уже командно-административной системы Сталин и его ближайшее руководство приступили к коллективизации сельского хозяйства страны насильственными методами. Раскулачиванию порой подвергались не только действительно кулаки, но и часть середняков и даже бедняки. В МАССР в 1928 г. кулаками считались 2,9% сельского населения. Экспроприация кулачества началась в республике в январе 1930 г. В республике было раскулачено около 3 тысяч хозяйств, две тысячи из которых были высланы в отдатенные районы СССР.
Поборы, налоги, издевательства, высылки в Сибирь, казни и голод, голод, голод. Доведенные голодом до отчаяния, люди теряли над собой контроль. Многие спасались от голодной смерти, употребляя в пищу дохлых животных, даже своих близких и родных, что привело к возникновению страшного феномена-людоедства и трупоедства, другие же бросались в бегство, под пулями пограничников переходили Днестр.
Эти сведения тщательно скрывались под грифом «секретно». Но сейчас документы рассекречены и некоторые из них я привожу в своей работе. За период 1924-1932 г.г. перешло границу из СССР в Румынию 492 человека. Причем за шесть лет. с 1924 по 1931) г.г. перешло границу 39 человек, но. наминая с января 1932 года, поток беженцев значительно увеличился и уже каждый месяц границу переходили десятки человек.
Я приведу данные отделения полиции только одного города Четатя Албэ: в январе 1932 г. перешло Днестр 27 чело-пек, в феврале —16, в марте — 78, в апреле —90, в мае —72 .
В эти дни газета «Бессарабское слово» писала: «Жизнь в странах Советского Союза нестерпима. Это уже знают решительно все, но лучше всех это известно нам, жителям Бессарабии, вследствие непосредственной близости советского «рая». Текущая зима была исключительной. Живой человеческий поток из несчастных, гонимых, разоренных молдаван заливает приднестровскую полосу. Там люди дошли до предела отчаяния, их уже нечем устрашить: ведь все равно их ждет смерть и они питают судьбу, стараются проскочить сквозь пулеметный огонь чекистских заградительных отрядов. Советы гоняли эту психологию и приняли иную, прямо таки дьявольскую тактику распоряжению Совнаркома граждане молдавской национальности выселяются из Молдавской республики и на их места вселяются жители центра и коммунисты.
Как правило, беженцы отовсюду съезжались в Кишинев, где оказывались под покровительством Комитета содействия беженцам-молдаван из Заднсстровья, созданного 12 апреля 1921 года. Почетным председателем Комитета был избран архиепископ Гурий, а действительным председателем — Пантелеймон Халиппа. Поскольку люди прибывали почти без средств к существованию, первейшей заботой комитета было оказание им материальной помощи одеждой, обувью, обеспечение жильем, трудоустройство.
Драматическая, полная отчаяния ситуация, в которой очутилось население сел на восточном берегу Днестра, красноречиво описана в «Протесте заднестровских румын», направленном Лиге Нации и подписанной 634 беженцами:
«С некоторого времени, однако, Советы поняли, что их усилия по возвращению поколений румын, пропагандистов коммунизма, не дают ожидаемых плодов и что, напротив, молдаване не подходят для осуществления коммунистических доктрин, провозглашенных Сонетами. Тогда коммунистическое правительство республики распорядилось, чтобы молдаване были постепенно депортированы в Сибирь и район Архангельска, на север России, где их не ожидало ничего, кроме смерти. Около трех лет длились уже эти депортации, вначале отдельными случаями, a с некоторого времени компактными массами. Вce беженци, спасшиеся из Молдавской Республики, заявляют, что впоследнее время молдаване ежедневно погружаются в вагоны, и целые поезда отправляются в Сибирь, мужья отдельно от своих жен, а матери отдельно от своих детей».
С целью усиления системы охраны в Молдавскую Республику были направлены спецотряды агентов ГПУ, значительно увеличен контингент пограничников. Каждую ночь вдоль Днестра раздавались выстрелы, ежедневно погибали люди. Пулеметный огонь не могостановить отчаявшихся людей. С женами и детьми крестьяне бежали в Бессарабию.
Только за 1 квартал 1932 г. перешло Днестр около 1.300 семей в количестве почти 4,5 тысяч человек.
29 апреля 1932 г. газета «Бессарабское слово» опубликовали статью под названием «Меморий украинских писателей о расстрелах у Днестра». В ней есть такие строки: Союз украйняских журналистов и писателей отправил в секретариат Лиги Наций меморий о массовых расстрелах за днесгровских молдаван. В мемории сказано, что расстреливаются по большей части крестьяне, спасающиеся бегством в Румынию от преследуяваний коммунистов. В мемории на имя Лиги Наций украинская интеллигенция требует принять меры против Москвы в международном масштабе».
Cейчас начато выяснение причин и обстоятельств голода 1932-1933 г.г. Говорится о его невероятно тяжелых последствиеях, гибели многих людей. Известно, что долгие годы факты о голоде скрывались. Ни в печати, ни даже в ответственнмй документах о нем не говорилось ни слова. Более пятидесяти лет существовало это «белое пятно». Главным виновником голода был Сталин, который всячески скрывал причины и масштабы трагедии. Колхозы непомерными хлебозаготовками были экономически обескровлены. Во многих хозяйствах не осталось семян для весеннего сева, зерна для выдачи по трудоням. Голодная зима 1931/1932 г.г. сопровождалась массовыми выходами крестьян из колхозов. (...)
Колхозы создавались грубыми административно-командными методами. Районы соревновались между собой, стараясь перекрыть самые сжатые сроки коллективизации. Многие из крестьян, обьединненых в колхозы, не имели рабочего скота и инвентаря.
Непосредственным результатом коллективизации были голод, уменьшение поголовья скота, понижение урожайности, зерновых. Валовый сбор и урожайность зерновых еще долго отставали от уровня 1931 г. Так. в 1931 году валовый сбор зерновых культур в Бессарабии составлял 2008 тыс. тонн, в МССР после объединения в 1950 г. —1299 тыс. тонн, в 1953 г. —1406 тыс. тонн, в 1958 г. —2391 тыс.
Как известно, одновременно с массовой коллективизацией проводилась «ликвидация, кулачества как класса». Во многих районах отсутствовали четкие критерии того, кого считать кулаками. Раскулачивали за религиозность, за проявление недовольства действиями администрации. Все имущество кулаков реквизировалось и поступало на специальные склады. Раскулачивание сплошь и рядом носило характер не экспроприации основных средств производства, а конфискации всего имущества.
В истории мы должны искать корни нашей сегодняшней ситуации, и только она может дать нам некие гарантии от повторения ошибок.
O. Scipakina
(Anuarul Muzeului National de Istorie, 1992)
1. Газета «Бессарабское слово». 10 марта 1931 г.
2.Горинов М.М. Советская страна в конце 20-х — начале 30-х годов.// Вопросы истории, N1. Москва, 1990 г.
3. Бинюк В, Роман А. Голод в Автономной МССР — порождение сталинизма. Газета «Факел» от 5 июля 1991 г.
4. Газета «Социялистична Молдавия». 12 сентября, 1932 г.
5. Фонды НМИМ КП/20963/14
6. Газета « Социялистична Молдавия», 2 сентября, 1932 г.
7. История МССР Т. II, Кишинев, 1968 г. С.158.
8. Бинюк В., Роман А. Ук.соч.
9.НАРМ. Ф.680., 0.1.
10.Газета «Бессарабское слово», 10 марта, 1932 г.
11.Журнал «Cugеtul». N5-6, Кишинев, 1992. С.52.
12.Газета «Бессарабское слово», 13 марта, 1932 г.
13.НАРМ, Ф.680, 0.1.
Postul CSI ”MIR”: Toată Moldova vorbește limba română ! [video]
Compania interstatală de televiziune „MIR” a fost creată în 1992, prin acordul statelor CSI, având scopul de a reflecta cele mai importante evenimente politice, sociale și economice din spațiul postsovietic, formând, astfel, un spațiu informațional comun.
„MIR” emite doar în limba rusă, sediul și conducerea companiei fiind la Moscova. Postul de televiziune este finanțat din contribuțiile anuale de la bugetele statelor membre. Compania are filiale în 9 state, Moldova fiind unul din ele.
Comuniştii din RSSM se reprofilează în afacerişti
De-a lungul anilor, Partidul Comunist al RSSM primea dotaţii de milioane de ruble de la Moscova. La sfârşitul anilor 1980-începutul anilor 1990, partidele republicilor unionale sunt impuse să treacă la autogestiune. Acest lucru este imperios, întrucât PCUS pierde treptat pârghiile politice în guvernul sovietic şi bugetul partidului nu mai poate beneficia de dotaţii din partea statului.
În legătură cu aceasta, la 3 iulie 1991, Ion Guţu, secretar pe ideologie, tot el şi al doilea secretar al CC al PC din RSSM, trimite o scrisoare pe adresa CC al PCUS în care informează Moscova despre măsurile adoptate de Chişinău în această privinţă. Se constată că veniturile pe primele cinci luni ale anului 1991 ale PC din RSSM erau puţin peste 3 milioane de ruble, dintre care 90 la sută alcătuiau cotizaţiile plătite de comuniştii de rând, iar restul veniturilor – din activităţi economice.
În acelaşi timp, spre activităţile lucrative, aducătoare de venit, au fost investite 39 milioane ruble. Guţu propune majorarea acestei sume care ar permite PC din RSSM să desfăşoare numeroase activităţi pe fondul căderii autorităţii partidului în teritoriu.
Se constată, de asemenea, că în iulie 1991, majoritatea ziarelor PC din RSSM, atât republicane, cât şi raionale, nu mai sunt rentabile şi aduc pierderi enorme bugetului partidului.
Acelaşi document inedit de arhivă precizează că editura Universul, proprietate a partidului, intenţionează să lanseze publicaţii ne-ideologice, comerciale, care să aducă bani în bugetul PCM. Astfel se începe publicarea unui ziar de publicitate, numit „Reclama”.
Conform altui document inedit, conducerea PC din RSSM cere Moscovei o sumă de 450 mii ruble în vederea achitării spaţiului de emisie la televiziunea republicană şi radioul local, în condiţiile în care în Republica Moldova se pun bazele unui sistem pluralist. Toate formaţiunile politice sunt obligate de lege de acum încolo să achite bani pentru a avea acces la mass-media de stat.
În legătura cu trecerea la autogestiune locală şi minimizarea dependenţei financiare faţă de CC al PCUS care nu mai poate satisface necesităţile CC-urilor unionale, soluţia preconizată de conducerea comunistă de la Chişinău era aceea de a atrage sponsori privaţi care să susţină financiar ziarele Partidului Comunist din R. Moldova.
Nu se spune exact cine ar fi aceşti potenţiali mecenaţi, dar putem lesne presupune că e vorba de nomenclaturişti care, prin relaţiile privilegiate pe care le aveau în PCRM, şi-au lansat afaceri proprii. Acestora li se sugerează deci să nu uite datorită cui au devenit bogaţi şi li se cere ajutorul.
Este probată, astfel, ipoteza potrivit căreia odată cu pierderea puterii politice, funcţionarii comunişti se infiltrează în economie şi devin burghezi cu acte în regulă, cum ar spune Milovan Djilas, cel care, încă în anii 1950, a caracterizat elita de partid comunistă ca o nouă clasă, burgheză.
Aceşti sponsori vor contribui şi la revenirea în forţă a comuniştilor la guvernare zece ani mai târziu sub titulatura de PCRM, un partid care se legitimează deschis – conform statului, articolul 1, adoptat în 2008 – ca „succesor de drept şi moştenitor al ideilor şi tradiţiilor PC din RSSM”.
Igor Casu
(Sursa: EuropaLibera.org)