În perioada 7-9 octombrie la Universitatea de Stat din Chisinau a avu loc conferinţa ştiinţifică „Societatea românească între frontiere imperiale" organizată de Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, scrie Timpul, peluat de Romanian bal News.
În cadrul coferinţei au fost dezbatere două probleme-cheie: una legată de studiul imperiilor, iar a doua va conţine dezbateri referitoare la anul 1940 în destinul colectiv al românilor.
Decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a USM, Igor Şarov, a spus că în cadrul atelierului studiilor imperiale au fost invitaţi istorici din R. Moldova, România, diverse universităţi prestigioase din Europa, care vor a lua în dezbatere probleme legate de raportul centru şi periferie în istoria românilor. „Suntem într-o relaţie extraordinară cu Universitatea din Oradea deja pe parcursul a doi ani. Am lansat în luna iunie un centru de studii pe care îl lansăm mâine şi la Chişinău".
Viceprim-ministrul Ion Negrei a declarat că simpozionul ştiinţific, la care sunt întruniţi istorici de o parte şi de alta a Prutului, este un prilej de a „dezbate unele segmente din istoria noastră naţională , mai ales cele care frământă societatea basarabeană". „În cadrul unei secţiuni a simpozionului vor fi discutate consecinţele anului 1940 pentru Basarabia, eveniment care a determinat soarta populaţiei R. Moldova şi şi-a lăsat amprenta pe destinul acesteia. "
„Re-anexarea Basarabiei în istoriografia rusă postsovietică: interpretări noi", „Anii 1940-1941 reflectaţi în fondurile Arhivei Naţionale a R. Moldova", „Anul 1940 şi problema Basarabiei", „Radiografia unui eşec. România şi cedarea Basarabiei" - sunt doar unele teme care au fost abordate în cadrul conferinţei de istoricii de la Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Istorie"George Bariţiu", Cluj-Napoca, Arhivele Naţionale ale României şi R. Moldova, Universitatea „Al. Ioan Cuza", Iaşi, ş.a.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: