Ministerul rus de Externe cataloghează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redobândirea integrităţii teritoriale a R. Moldova drept o exagerare propagandistică, care maschează iritarea faţă de eşecul spionului român prins la Moscova.
"A exagera tema 'ocupaţiei ruseşti' poate servi unei serii întregi de scopuri propagandistice, chiar şi aceluia de a pretinde că eşti apărătorul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Totodată, poţi să-şi manifeşti astfel iritarea faţă de situaţia jenantă a spionului român prins zilele trecute că strângea la Moscova informaţii secrete", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.
MAE rus a postat reacţia pe site-ul ministerului la secţiunea unde sunt transmise de obicei comunicatele de presă.
Joi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, în prezenţa premierului moldovean Vlad Filat, că integritatea teritorială a Moldovei este ameninţată prin ocuparea unei părţi a teritoriului său.
"România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a afirmat şeful statului român.
Purtătorului de cuvânt al MAE rus a răspuns că pe teritoriul Transnistriei este prezent Grupului Operaţional al Forţelor Ruse, care acţionează ca o misiune de menţinere a păcii. "El se află acolo în virtutea unui acord referitor la principiile unei reglementări paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei, semnat la 21 iunie 1992. Sarcina misiunii de menţinere a păcii este asigurarea stabilităţii regionale necesare rezolvării problemei", a spus Nesterenko, ca un răspuns adresat unui jurnalist rus care a vrut să afle reacţia ministerului cu privire la afirmaţiile lui Traian Băsescu.
"Cheia pentru a ajunge la aceasta este obţinerea de progrese în negocierile în formula 5 plus 2 (Rusia, Ucraina, OSCE negociatori, UE şi SUA observatori şi părţile implicate - n.r.), stabilită pentru a face posibile prin mijloace politice compromisul în legătură cu viitorul statut al Transnistriei şi garantarea lui", a subliniat oficialul rus.
Negocierile sunt însă blocate de mai bine de doi ani, iar Tiraspolul refuză reluarea lor, mai ales după instalarea la Chişinău a unei conduceri prooccidentale. Transnistria cere să fie tratată de pe poziţii de egalitate cu R. Moldova.
Nesterenko a mai spus, în răspunsul dat jurnalistului, că întrebarea privind scopul unor asemenea insinuări inamicale trebuie adresată, de fapt, "celor care le fac".
Tensiunea dintre România şi Rusia s-au adâncit simţitor săptămâna aceasta, după ce Moscova a anunţat luni că a reţinut în flagrant "un agent SIE sub acoperire diplomatică", Gabriel Grecu, secretar I la Ambasada României, care încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus. El a fost declarat persona non-grata şi i s-a dat termen de 48 de ore pentru a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse. În replică, autorităţile române au declarat, la rândul lor, un diplomat de la Ambasada rusă din Bucureşti, cu acelaşi rang ca Gabriel Grecu (secretar I), persona non-grata, acordându-i 48 de ore pentru a părăsi teritoriul românesc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: