Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți, dar la numai șase ani familia lui s-a mutat la Chișinău. Părinții lui sunt profesori: mama sa preda limba franceză, iar tatăl său, Ilie Ion Lupu preda matematică. Tatăl său a fost unul dintre autorii ideii revigorării partidului comunist, după lichidarea PCUS în anul 1991.
A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) din Chișinău (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova (unde 90% că a fost racolat de către KGB) și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de Doctor în economie în anul 1991.
La 24 mai 2001 este numit prin Hotărâre de Guvern în funcția de viceministru al economiei. Marian Lupu a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relații Economice Externe și Comerț din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003, este numit prin Decret al președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova.
La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deși nu este membru de partid. La 24 martie 2005 este ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 65 de voturi pentru (dintr-un număr de 101).
În urma refuzului Partidului Comuniștilor de a-l propune la funcția de președinte al Republicii Moldova, în anul 2009 a părăsit partidul și a devenit la scurt timp președintele Partidului Democrat din Moldova, formând ulterior Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).
Spre diferență de liderului Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, care suține necesitatea adaptării Constituției prevederilor Declarației de Independență a țării, unde se menționează că "limba oficială în Republica Moldova este limba română", poziție aprobată și de liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, Marian Lupu s-a pronunțat pentru rămânerea în Constituție a limbii moldovenești.
În timp ce era membru al Guvernului Tarlev, a declarat în fața presei că în clipele libere preferă să se odihnească, ascultând piesele lui Elton John și ale formației “Zdob și Zdub”.
În opinia sa, poziția proromânească a unei părți a elitei politice a Moldovei este formată de așteptările false, fapt care „sustrage politicienii și populația de la soluționarea problemelor cu adevărat serioase din Moldova”.
Marian Lupu a declarat în 2010 că: „Este o mândrie pentru Republica Moldova că soldații ei au defilat în Piața Roșie”
În mediile politice din Republica Moldova, Marian Lupu este perceput ca un tehnocrat de orientare prorusă care are ca deziderat politic funcția de președinte al Republicii Moldova. Cu toata apropierea personala, Partidul Comuniștilor nu a votat candidatura sa, preferând candidatura Zinaidei Greceanâi. Vladimir Voronin s-a manifestat împotriva oricărei formule în care Marian Lupu ar putea ajunge președinte.
Marian Lupu cunoaște limbile franceză, engleză și rusă. Este căsătorit cu o rusoaică și are doi copii care își fac studiile la liceul cu profil românesc Prometeu, din Chișinău, unul din ei chiar cântând în corul acestei instituții, cunoscut pentru cântecele patriotice proromânești.
PS: Cred că majoritatea bărbaților adevărați înțeleg că e greu ca atunci cînd îți iubești soția, să mergi împotriva voinței dânseia, astfel, când soția e rusoaică, atunci cum e posibil să accepți limba română ca limbă de stat.
PS: Cred că majoritatea bărbaților adevărați înțeleg că e greu ca atunci cînd îți iubești soția, să mergi împotriva voinței dânseia, astfel, când soția e rusoaică, atunci cum e posibil să accepți limba română ca limbă de stat.
1 comentarii:
nope, sotia nu e rusoaica xDD
surse sigure ;)
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: