Foto: Iulia Modiga.
Clubul Muzeului Ţăranului Român găzduieşte expoziţia de fotografie a Iuliei Modiga intitulată "Românii din vecinătatea imediată. Sudul Basarabiei (Bugeac)".
Zona în care în perioada interbelica erau 2-3 reviste literare de cea mai bună calitate şi despre care se vorbea ca despre o Nouă Californie, Bugeacul este astăzi un teritoriu încremenit în propria istorie.
Buceagul este "vegheat" încă de numeroasele statui ale lui Lenin şi ale ostaşului eliberator, o lume a deznădejdii, a deznaţionalizării, a dizlocării de populaţie, o lume în care cei ce trec pe acolo au impresia că aici au trăit odată şi români, tot mai putini astăzi şi tot mai trişti, mai săraci, mai izolaţi şi absorbiţi în marea slavă.
Situat în sudul Basarabiei, Bugeacul îşi trăieşte astăzi neputinţă: fiecare sat are măcar o stradă "Lenin", nu e greu să găsesti o staţie de autobuz care a sărbătorit recent un număr de ani de la "eliberare".
Copiii se iţesc de după gard şi în loc de bună ziua fac un semn cu mână, speriaţi că ochiul vigilent ar putea, de undeva, să-i observe iar din 18 scoli cu predare în limba română în Reni mai sunt astăzi 2-3.
Încât, putem spune că Iulia Modiga, asistent-cercetător la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti, face nu doar o incursiune într-un spaţiu românesc scos din timp şi din graniţele fireşti, ci ne redă, nouă tuturor, un fragment de veche istorie basarabă.
romania-actualitati.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: