În urma consultărilor din 25 iunie 2010, Ministerele de externe ale Republicii Moldova şi Ucrainei au coordonat un comunicat de presă comun, care se difuzează astăzi simultan de ambele părţi şi constă în următoarele:
In perioada 24-25 iunie curent, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-ucrainene la nivel de experţi privind subiectul stabilirii pe teren a hotarelor sectorului de teren transmis în proprietatea Ucrainei, situat pe teritoriul Republicii Moldova. Consultările s-au desfăşurat la nivel de directori de departamente de drept international din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe ale ambelor state, cu antrenarea altor experţi.
Delegaţiile au constatat, că în conformitate cu punctul 1.1 a Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, semnat la Kiev la 18 august 1999 privind transmiterea în proprietate a Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren pe care îl traversează, şi regimul lor de exploatare, sectorul de teren de jure a fost transmis în proprietatea Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a acestuia, la 18 noiembrie 2001.
Părţile au coordonat proiectul Actului de stabilire pe teren a hotarelor terenului transmis în proprietate Ucrainei şi situat pe teritoriul Republicii Moldova, pe care trece autostrada Odesa – Reni în regiunea localităţii Palanca (Republica Moldova).În viitorul apropiat instituţiile competente ale Părţilor vor stabili şi vor determina pe teren hotarele terenului transmis.
Exploatarea si deservirea autostrazii si a tuturor constructiilor necesare pentru aceasta pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina. Republica Moldova îşi păstrează dreptul de a folosi fără plată sectorul de autostrada respectiv. De asemenea, pe sectorul transmis nu se va efectua nici un control de frontiera, vamal si alte tipuri de control effectuate la trecerea frontierei de stat. Locuitori satului Palanca îşi păstrează dreptul de a folosi neîngrădit terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, amplasat de cealalta parte a autostrazii respective.
www.gov.md
3 comentarii:
Unde-i demnitatea nationala de alta dată? Pentru ce-au murit în 92 părinții noștri ? Pentru ca cineva să vândă și Palanca? Catastrofal !
Vezi că ei se apără cu faptul mincinos c-ar fi făcut schimb de teritorii, da oricum e prostie, hai ș-om schimba Bălțiul pe Lvov? Numai săracii oameni din Palanca știu cât vor suferi ei acolo.
= cu 400 m cedat la Dunare pentru terminalul petrolier (care nici nu este a RM sau explotat de RM).
Basarabia care candva avea iesire la mare, acum isi cedeaza localitatile Ucrainei pentru metri de iesire la Dunare.
Ce poate fi mai absurd.
De cateva zile citeam istoria cetatii Palanca.
Cea mai trista veste.
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: