De ce nu este arestat Voronin?

13 aprilie 2010

Autorul şi sponsorul moral al tuturor crimelor comise în ultimii zece ani este Voronin. Săptămâna de după Paşte a devenit săptămâna întrebărilor fără de răspuns. Pun întrebări cetăţenii simpli, pun întrebări ziariştii, pun întrebări politicienii şi, ceea ce e mai ciudat, pun întrebări şi acei care, de fapt, ar trebui să răspundă la ele. Senzaţia acută care nu te părăseşte în aceste zile e că societatea este manipulată; manipulată cu voie de cei implicaţi direct în evenimentele din 7 aprilie 2009 şi manipulată fără de voie de chiar presa de bună-credinţă, care încearcă să ajungă la rădăcina adevărului. În disputa „Ce a fost pe 7 aprilie?”, dacă urmărim cine şi cum discută, observăm o situaţie cam ciudată: televiziunile îi vânează cam pe aceiaşi actori politici şi ziarişti, analişti politici. Eu, de exemplu, pe unii nu-i mai pot asculta - nu vreau să pierd timpul cu ei pentru că ştiu ce o să spună. La fel de ciudat mi se pare şi faptul că de la discuţii lipsesc anume acei care ştiu ce ştiu şi ar putea să răspundă la toate întrebările presei şi ale politicienilor. Generalul Papuc nu apare în public, pentru că s-a îmbolnăvit… Se resimte, probabil, oboseala nopţilor nedormite, inclusiv a nopţii de pe 7 spre 8 aprilie 2009. La fel de subit s-a îmbolnăvit şi ex-comisarul capitalei, Gumeniţă - cică e vorba de o criză de hipertensiune. O fi, nu zic. Nu-s medic, dar s-ar putea ca hipertensiunea să i se tragă de la durerile de la încheietura picioarelor - am văzut cu câtă dăruire de sine şi dragoste faţă de drepturile omului lovea el în cadavrul din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi totuşi, marele absent la dezbaterile din presă este, desigur, fostul dictator Vladimir Voronin. După „baia” prin care a trecut la ultima sa apariţie la PRO TV acesta a dispărut. Aşa, din senin, a decis să meargă în concediu. Din câte am aflat, la parlament nu există, cum prevede legislaţia, cererea respectivă. Am scris „cum prevede legislaţia” şi m-a umflat râsul! - Voronin şi respectarea legii…

Bătrânul dictator este nu numai un mare mincinos şi demagog, dar şi un virtuoz în arta baterii de joc. Dacă vă amintiţi, în cei opt ani de dictatură, fostul preşedinte nu a participat niciodată la marcarea Sărbătorii naţionale „Limba noastră”. După ce guleia la „Ziua Republicii” (nu a Independenţei), urca în avion… Şi acum, plecarea lui la odihnă anume în această perioadă este încă un mesaj cinic, adresat societăţii moldovene: chipurile, mi-e într-un loc de 7 aprilie al vostru, de Boboc al vostru şi de toate comisiile voastre… Ajuns aici, constat că ceva nu e în ordine în vârful piramidei politice a RM. Există o lipsă dureroasă de sinceritate în tot ceea ce se spune şi se face. Mai există şi frica actualei administraţii faţă de capii fostului regim, frica ce-i paralizează voinţa politică. Toţi ştiu: în RM ultimilor ani răul a avut şi are feţe diferite, dar acelaşi, un singur nume - Voronin. Există zeci de motive pentru ca el să fie arestat (la prima etapă - arest la domiciliu). De ce nu i s-a aplicat interdicţia de a părăsi ţara? Este oare în folosul anchetei plecarea lui peste hotare? Oare nu cumva totul s-a făcut cu bună ştiinţă, pentru a-i permite dictatorului să plece peste hotare ca să-şi aranjeze… treburile financiare şi să şteargă unele urme?

…Toate discuţiile privind adevărul despre 7 aprilie sunt focuri de artificii, atâta timp cât dictatorul se plimbă liber prin Europa. Voronin trebuie prins, legat fedeleş, împachetat, adus la Chişinău şi băgat acolo unde a stat Mătăsaru. Conturile Familiei trebuie arestate. Să vedeţi atunci cum au să apară martorii şi mărturiile vor curge gârlă. Fiindcă, chiar şi odioşii Papuc sau Gumeniţă au fost, în definitiv, scule. Autorul şi sponsorul moral al tuturor crimelor comise în ultimii zece ani este Voronin.

Constantin Tanase

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: