Basarabia uitată - prețul reunificării

13 aprilie 2010
Iata ca am ajuns sa o vedem si pe asta: cativa arginti nenorociti, imprastiati si pe zece ani, pun la indoiala unitatea poporului roman in pragul de incertitudini al Globalizarii. Luni, ziarul bucurestean "Cotidianul" a publicat un "studiu" provocator despre costul re-unirii Romaniei cu Basarabia. Problema a fost pusa batjocoritor si injust, dat fiind ca cele vreo 25 miliarde de EURO care, cica, ar trebui pentru reconstruirea Basarabiei (pustiita, apropo, de cedarea ei la 28 iunie 1940) sunt, de facto, o suma foarte mica (vom arata mai jos) si nici nu pot fi pusi pe balanta sigurantei nationale a Romaniei. Atat de urias este rolul Basarabiei in acest sens. Nemtii nu au pus problema banilor cand s-au re-unificat. Pentru ca re-unificarea Germaniei la caderea imperiului comunist a transformat acest stat in una din cele mai mari forte etnice, geografice, demografice, militare, culturale si politice a Europei in pofida pierderilor financiare de moment, care oricum se vor recupera.

Cat costa, in acest sens, re-unirea Basarabiei (si a Bucovinei!!!), cu forma ei de scut strategic, dar si cu cele 4 milioane de romani foarte harnici si inteligenti? Dar cat costa ideile unificatoare si reformatoare pe care Basarabia si "scoala basarabeana" le-a dat Romaniei moderne? Cat costa ?epistola catre romani" a lui Al. Hajdau (care aseaza poporul roman la masa cea mare a culturilor lumii), mesianismul lui Alecu Russo (care a stat la baza Unirii Principatelor), reformele lui Mihail Kogalniceanu (care au transformat Principatele Unite in stat european), prinosul istoric si lingvistic, dar si arhivistic, al lui B. P. Hasdeu (fara de care limba si istoria romanilor mai ca era sa devina una migrationista), reformele lui Constantin Stere (votul universal, reforma agrara, unificarea partidelor politice si UNIREA ARDEALULUI, BUCOVINEI SI A BASARABIEI in 1918, dar, mai ales, anihilarea virusului bolsevic cu aceste reforme si uniri), primenirea la fata a statului roman modern, inceputa de alt mare basarabean, Paul Goma?

Cat costa faptul ca revolutia romana din decembrie 1989 a fost precedata de pilda fratelui basarabean, care, fara nici un fel de ajutor al serviciilor secrete straine sau romanesti, a alungat URSS din Basarabia cu manifestarile Marii Adunarii Nationale din anii 1989-1991 (milioane de basarabeni au scandat atunci ?UNIRE!", dar Romania politica s-a facut a nu auzi), care au culminat cu proclamarea limbii romane si a scrisului latin ca norme statale ale romanilor din Basarabia?

Dar cat costa la targul modern al razboaielor demografice pe care le duce si Rusia, si SUA, si China, si Italia, si Ucraina si toate statele mari si mici ale lumii, faptul ca romanii din Basarabia au o forta de regenerare de 3-4 ori mai mare ca in Romania? Nu stiu, oare, jurnalistii de la "Cotidianul" ca presedintii Rusiei si Ucrainei folosesc mai in toate discursurile lor sintagma "natiune-stat" fara sa puna accent pe costurile re-fondarii natiunilor lor, ravasite de comunism? Nu stiu ei ca Israelul a platit zeci de miliarde doar in razboiul recent din Liban, fiind vorba, metaforic vorbind, doar de cativa centimetri patrati de pamant sacru evreiesc?

Nu stiu domnii ziaristi ca transformarea celor peste 30 milioane de romani din lume in cetateni ai Romaniei ar pune mult mai sus pe harta Europei natiunea si statul roman? Nu stiu ei ca acest loc "mult mai sus" ar aduce economiei si culturii romanesti, devenita astfel monopolista pe "Portile Orientului", dividende de mii de miliarde de EURO, incomparabali cu cele 25 miliarde de mizerie si minciuna pe care i-au bagat iresponsabil in ziua de 2 octombrie 2006 in ochii cetateanului roman? Dar care sunt veniturile geopolitice ale re-unificarii? Calculele facute de experti euro-atlantici, dar si de rusi, arata ca e vorba de peste 250 miliarde dolari pe care Romania i-ar economisi in viitorii ani daca intareste cu Basarabia hotarul sau rasaritean, lecuind astfel buba arhetipala a nomadismului de tip est-vest? Nu cumva tocmai aceasta economie si acest venit urias ii tine pe rusi legati de Basarabia si Trasnistria?

( Foto: Actul Unirii Basarabiei cu tara, din 1918, stanga jos).

Nu cumva tocmai pretul urias geo-strategic al Basarabiei ii impune pe rusi sa investeasca milioane de EURO annual pentru a intretine in Basarabia si o armata bine dotata, si o massmedie rusa monopolista? Din care parte a hotarelor sale a fost atacat cel mai dur poporul roman pe parcursul istoriei? Raspunsul este univoc - dinspre rasarit. Amintim lectia turanicilor, slavilor, ungurilor, mongolilor, rusilor, sovieticilor fiindca istoria, chiar daca nu se repeta intocmai, nu schimba realitatile geografice ale nemarginirilor geografice euro-asiatice. Or, daca in ultimele sute de ani invadatorul rasaritean s-a multumit doar cu Basarabia, asta a insemnat ca a fost salvata si unirea politica a intregului popor roman, si unitatea lui etno-culturala. Si in 1812, si in 1940, si in 1991. Numai pentru asta, spune marele om de cultura Ion Ungureanu, Romania ar trebui sa inalte un monument Basarabiei pe care sa scrie "Basarabiei, de la Romania recunoscatoare".

Scenariul iugoslav era sa se intample (dupa evenimentele de la Targu-Mures) si in Romania daca Basarabia nu era cedata din nou, dupa re-unificarea Germaniei, la 27 august 1991, cand Bucurestiul, in loc sa ceara de la fosta URSS teritoriile luate cu forta unirii comunismului cu nazismul, s-a grabit sa recunoasca independenta republicii Moldova, creata de Rusia in pofida deciziei Senatului SUA din 28 iunie 1991, la care, de ce oare ?, jurnalistii de la "Cotidianul" nu fac nici o referinta? Iar acea decizie permitea guvernului american sa pledeze pentru "re-unificarea Basarabiei cu Romania"... Privita in context politico-istoric , re-unificarea este inca si mai profitabila, fiindca in noile conditii ale rupturilor dintre Est si Vest, Rasarit si Vest, crestini si musulmani, Globalizare si razboaie contra Globalizarii, dezvoltare si subdezvoltare, economie de coruptie si economie de droguri etc, etc rolul Basarabiei, ca scut al Romaniei, dar si al NATO si UE, va fi imens. Pentru a intelege acest rol este de ajuns sa privesti harta Europei si sa te dumiresti (sic!!!) ca scutul romanesc basarabeano-bucovinean ocupa jumatate din teritoriul de la Marea Neagra la Marea Baltica.

Comparata stiintific cu nenumaratele invazii ale trecutului, care, repetam, intotdeauna au venit peste spatiul geografic locuit de romani dinspre rasarit, problema re-unificarii Basarabiei cu Romania devine una suprema pentru fiintarea Romaniei. Asa 25 miliarde de EURO sunt un fleac pe langa posibilitatea distrugerii statului roman si scoaterii poporului roman din istorie anume prin distrugerea scutului romanesc al Basarabiei. Iar in zilele cand SUA construieste 1.100 de kilometri de zid la hotarul cu Mexicul, a pune problema re-unificarii asa cum o pune ziarul "Cotidianul" este atac direct la siguranta nationala a Romaniei. Daca politica s-ar face cu mintea jurnalistilor de la "Cotidianul" ar trebui lasate si Gurile Dunarii, si Maramuresul istoric, si toti Carpatii, si partea secetoasa a Dobrogei, si Apusenii, si judetele de mai sus de Brasov. Fiindca, adicatelea, ne costa intretinerea lor... Stiinta arheologiei demonstreaza irefutabil ca Basarabia este tinut de geneza a poporului roman.

Romanii din Basarabia au pastrat limba si traditiile romanesti chiar si in cele mai strasnice momente ale istoriei. Genocidul comunist din anii 1940-1952 (aproximativ un milion de victime din 3,2 milioane de cetateni cati a parasit fara nici un foc de arma Carol al II-lea in 1940) nu a distrus romanimea basarabeana. Mai mult, forta de regenerare naturala a restabilit milionul sacrificat de Stalin in mai putin de douazeci de ani fara ca statul roman sa investeasca macar un cent in asta. Iar actualmente numai cei plecati peste hotare trimit in Basarabia peste 1,5 miliarde EURO anual. Adevarata suma castigata de acesti oameni harnici este mult mai mare si ea se poate vedea in uriasele constructii imobiliare, adica sedentare si casnice (!!!) din zona Chisinaului.

Orice economist serios vede in acesti bani faptul ca romanii din Basarabia isi vor plati singurei re-unificarea. Doar sa se scoata hotarele de pe Prut, hotare pe care, asta chiar ar trebui s-o stie jurnalistii "Cotidianului", statul roman trebuia sa le darame in ziua cand URSS a disparut, Republica Moldova inca nu exista, iar un milion de romani din Basarabia construiau peste Prut acel miraculos "pod de flori" pe care, asa e mintea cotidiana, unii cetateni romani de la Bucuresti l-au si uitat. In fine, sa impartim 25 miliarde la 4 milioane (atatia romani sunt in Basarabia si Bucovina) si vom obtine infinitizimala suma de 6250 de EURO care ar trebui sa lecuiasca strasnica rana comunisto-nazista din 28 iunie 1940. Imprastiati pe 10 ani, cum se vaietau jurnalistii de la " Cotidianul", asta ar insemna cate 625 de EURO, bani pe care romanii din Basarabia si-i vor dona fara sa se scotoceasca prin buzunare in fondul re-unirii Basarabiei cu Romania. Dar daca impartim aceasta suma la tot prinosul de 30 milioane a poporului roman, la vectorul lui de devenire si peste o suta, si peste o mie de ani, chiar iti vine a rade de ridicola aritmetica geopolitica a ziarului bucurestean "Cotidianul" din ziua de 2 octombrie 2006.

ANDREI VARTIC

1 comentarii:

mircea spunea...

imi pare rau prietene tu bagi multe date eronate sau din burta .
nu ma iau de parte cu donatii miliarde etc. nici de 30 milioane romani ( ??!!!!!! unde , tu pui si bulgaria ?) ma iau de faptul care e FACTORUL PRICIPAL . in rm romanii nu mai sunt . ei au fost inlocuiti de altceva . pana si cei ce fac studii sau pleaca in vest sau obtin hartii de roman ( observ si io ca o fac din intrese nu spirit identitar ) tot polietnici raman . asa ca ceea ce vezi tu sunt vise ...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: