ROMÂNISMUL - mod de viaţă sau boală?

21 septembrie 2009
Fraţilor, astăzi am realizat că sunt grav bolnav. Din când în când mă doare, altedăţi îmi provoacă isterie, obsesie, iar cel mai des mă face să plâng. Da, am devenit paranoic şi obsedat faţă de propria-mi maladie. Această boală ce-mi scurmă sufletul şi întregul organism nu este alta decât - românismul, totul ce-i legat de termenul de românism, Romania Mare, Basarabia pământ românesc şi cele trei culori, albastru, galben, roş. Unde nu m-aş duce, ce n-aş face, ce discurs n-aş ţine, românismul mă cuprinde şi-mi afectează pozitiv întreaga gândire şi întreg cîmpul vizual. Merg pe drum ca un fraier, în loc să mă uit la fundurile apetisante ale fetiţelor basarabene, privirea-mi caută ca scaneru combinaţia şi juxtapunerea roş-gaben-abastru. Dacă privirea găseşte acel punct tricolor, poţi să-mi vorbeşti, să mă loveşti, să mă scuipi, să te pişi pe mine, că zâmbetul şi mândria românească nu-mi dispare de pe chip. Mă sperii zinic de gândurile şi expresiile româneşti, mă sperii de dezinteresul faţă de mediu, societate, e tragic, e alarmant, sunt bolnav, sunt prea român, am nevoie de ajutor, dezromanizaţi-mă. Vine o găgică 4x4 la mine să-mi spună ceva, poftim? nu vorbeşti româna? la revedere! Basarabia nu e română? da ce-i? la revedere! Am undeva 4 luni de când n-am mai privit nici-un film nou, de ce? pentru că la dracu cu ele, n-au nici-o legătură cu românismul. Mă bucur şi totodată mă alarmez pentru că românismul inundă Basarabia de după independenţă, devine totul tricolor şi românesc în jur, însă mă tem deoarece românismul ca orice boală, fie nocivă, fie favorizantă, dar în exces dăunează sănătăţii. Azi priveam televizorul, mă gîndeam, hai să mut pe alt post TV, să nu mă mai gândesc la românism, zic să pun ceva în rusă, să mă amuzezm dau pe PRIME TV alias ORT şi scap sub masă barba, stare de şoc. Logo-ul cu cifra 1 din colţul stâng e tricoloră, e roş-gaben-albastră. Mă consolez, bine, e "moldovenesc", dar nu, e fără embema republicii, e tricolor curat, e românism din nou, aoleu, ce bucurie patologică. Ies repede din casă, merg la meci, Zimbru - Steaua, poate scăp de românism. Dar ce văd, în peluză stă Alex cu tricolorul românesc în spate, am din nou o criză de românism. Ies de pe stadion, mă îndrept spre casă, surpriză, Dumnezeu ştie că sunt român şi a instalat un panou în faţa casei, e Moldova, dar e română de tot. Intru în casă, mănânc, beau o bere şi scriind acest articol acum realizez că sunt bolnav incurabil de românism, plâng, mă mândresc şi sufăr.

9 comentarii:

Andrei Rusu spunea...

mde...cam asa si eu de la o seama de vreme. Numai ca eu vad in ochi tot ce tine de MD. Ce crezi, cind imi suna celularul, cinta LIMBA NOASTRA, pe avatarul telefonului e drapelul MD. Pe peretele mobilat din casa am pus imaginea in rama a lui Stefan cel Mare scoasa la printer color. Asa ca nu esti singur fratica. SI aceste fenoman nu poate fi numit boala, dar BOALA GRAVA, numita PATRIOTISM.

Dragoș Galbur spunea...

"Numai ca eu vad in ochi tot ce tine de MD."

si asa cum MD=RO esti in complet in aceeasi situatie ca mine.

Andrei spunea...

Mai bine așa boală, decât boala indiferenței și a nepăsării..
Omul face ce simte și ce-i dictează inima..
Oricum, mie unu nu mi se pare o boală să trăiești după niște principii de demnitate și smerenie în memoria celor care și-au vărsat sângele și jertfit pentru neamu ăsta chinuit.
Toate la rândul lor..

Anisoara spunea...

E prea tare articolul, m-am regasit si eu in toate cuvintele lui... e tare faza cu legatura intre tricolor si fundurile apetisante:D... aceeasi problema o am si eu,ignor baietii vorbitori de rusa, sau cei care nu au spirit romanesc...
Undeva am citit ca patriotismul este unul profitabil,nu doar unul material ci si spiritual. Facand o paralela cu patriotismul german(unde a fi patriot inseamna a avea un echilibru intre spiritul national si situatia financiara), patriotismul romanesc este unul mult prea dureros din pacate si DELOC profitabil(prin asta si se explica numarul prea mic de patrioti in RM )...
P.S. Felicitari pentru articol!

Dragoș Galbur spunea...

multumesc Anisoara !

Dragan Igor spunea...

Baieti, bravo ca sunteti patrioti si tot respectul din partea mea, ma bucur ca tineretul e asa patrioticm dar va rog fara fanatism ca-mi fac griji de voi ca sunteti înca tineri. ;)

Dragos, tre sa-ti gasesti vre-o gagica. Da tu Andrei Rusu cred ca demult nu ai mai fost pe acasa, asa ca la tine nu e boala dar e dor de casa.

Dragoș Galbur spunea...

:D :D :D multumesc Igor )) cu gasitu gagelelor cam slut... prea sentimentali suntem noi, romanii...

Anonim spunea...

Uf... Te inteleg... Eu deja si la pareti cand ma uit ma gandesc la BPR... cam cum s-ar privi un graffiti BPR pe acel parete...

P.S. La Zimbru-sheriff sa iau tricolorul?

Dragoș Galbur spunea...

si normal ca tre sa-l iai, doar ca merg la Balti simbata si n-am sa fiu, bagami-as trebuie sa-mi fac pasaportul strain.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: