Donaţii de carte pentru românii din sudul Basarabiei

1 august 2009
Localitatea Novosiolovka (cu numele autentic nerusificat Satul Nou) se află în raionul Sarata, regiunea Odesa, Ucraina. În perioada interbelică, acesta a făcut parte din judeţul Cetatea-Albă. Istoria satului numără aproape 2 veacuri, în tot acest răstimp majoritatea impunătoare a populaţiei constituind-o românii. Ca orice comunitate românească din stânga Prutului, Satul Nou nu a rămas nevătămat de pe urma rusificării, care după 1991 a fost înlocuită treptat cu „ucrainizarea”. În limbajul sătenilor a pătruns o mulţime de cuvinte ruseşti, în special în domeniul progresului tehnologic, dat fiind faptul că în perioada comunistă oamenii pur şi simplu nu aveau surse de informaţie în limba română. Cu toate acestea, ei sînt dornici de aprofundare a limbii materne, astfel în şcoala din sat studiile se fac în totalitate în limba română, iar în faţă’i se înalţă monumentul lui Mihai Eminescu.

Din acest punct de vedere, pe an ce trece, situaţia devine tot mai dificilă. Cărţile în limba română din biblioteca şcolii devin tot mai puţine, cele vechi sau deteriorate neavând înlocuire alternativă. Astfel, copiii sînt nevoiţi să înveţe din manuale în limba ucraineană, sau să petreacă ore întregi în sala bibliotecii pentru a studia sau pur şi simplu a citi ceva în limba lor. Bineînţeles, şcoala nu-şi poate permite desinestătător restabilirea minimului de cărţi în limba română, iar conducerile raională şi regională nu au nici un interes să o facă. Astfel a apărut ideea de a întinde o mână de ajutor copiilor de acolo. Cu siguranţă fiecare dintre noi avem acasă, prăfuindu-se pe rafturi, cărţi de care, din diferite motive, nu mai avem nevoie. Acestea ar putea fi de mare folos copiilor înstrăinaţi de ţară pentru care asemenea cărţi devin deja o raritate şi unul dintre puţinele elemente de fortificare a conştiinţei naţionale şi a memoriei istorice.

Astfel, la data de 7 august, vineri, la orele 18.00, în faţa teatrului de operă şi balet se va organiza o întrunire de donare a cărţilor pentru copiii din Satul Nou. Este binevenit orice gen de literatură: manuale, romane, poveşti, enciclopedii, dicţionare, hărţi etc. Vă rog să răspîndiţi această chemare la cît mai mulţi oameni. Vă mulţumesc pentru încredere şi înţelegere.
Responsabil: Creacico Andrei;
Contact: 069531771 ;  ac_andrey@yahoo.com

3 comentarii:

Daniel Moscalenco spunea...

Trebuie neaparat sa ne implicam activ in campanie.

Anonim spunea...

Trebuie, asta inseamna raspandeste si vino si tu

Anonim spunea...

OK! Ne vom stradui!!!!!!!! V.D.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: