Bulgarii din Taraclia vor autonomie față de Chișinău

15 aprilie 2013

Taraclia, regiune populată preponderent de cetățeni de etnie bulgară, vrea autonomie față de Chișinău. În cadrul unei ședințe a Consiliului orășenesc, cu votul unanim al aleșilor locali, a fost adoptată decizia de a solicita autorităților centrale autonomie administrativă și culturală, relevă UNIMEDIA cu referire la Novinite

Hotărârea a fost adoptată în contextul aniversării a 200 de ani de la înființarea orașului Taraclia, care va fi marcată la 6 mai curent. În baza acesteia, administrația locală a expediat o scrisoare autorităților de la Chișinău și un proiect de lege ce prevede oferirea unui nou statut oficial acestei regiuni.


Totodată, potrivit sursei citate, în scrisoare se menționează că regiunea Taraclia merită să aibă un statut special deoarece este populată în special de etnici bulgari și că ar trebui să fie recunoscută oficial ca „centru al bulgarilor din Republica Moldova”.

Autorii inițiativei legislative mai propun ca limba bulgară să devină limbă oficială a regiunii, alături de limba „moldovenească”.

Publicația „Novinite” scrie că aceste solicitări vin în contextul în care Partidul Liberal a venit cu propunerea ca limba rusă să fie exclusă din rândul limbilor oficiale ale Republicii Moldova, iar limba „moldovenească” să fie redenumită în limba română.

Până în prezent, bulgarii din Republica Moldova au decis de două ori, la referendumurile locale din 1994 și 1999, să ceară autonomie și statut special pentru Taraclia.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Da un băț în cur să nu cadă chiloții...

Dragoș Galbur spunea...

se poate și mai multe, că le place :D

Unknown spunea...

Sa-si mai puna pofta-n cui!!!

Anonim spunea...

Un organ genital masculin lor, nu autonomie. Sa isi ia castrafutele si sa o frece mai la sud de Dunare daca nu le place la noi! Suntem prea toleranti pe pamantul nostru, de asta fiecare gandeste sa ni-l ia!

Anonim spunea...

Plânge Varna și Durankulakul după ei!
Au uitat pe al cui pământ stau.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: