Bașcanul găgăuz, Formuzal, se va întâlni cu liderii separatiști din așa-zisul Ținut Secuiesc

27 noiembrie 2012

Liderul provinciei autonome Găgăuzia din Republica Moldova, başcanul Mihail Formuzal, se va afla în fruntea unei delegaţii care va vizita în perioada 14-15 decemnrie aşa-zisul Ţinut Secuiesc, o zonă care îşi revendică autonomia teritorială faţă de administraţia de la Bucureşti. Anunţul a fost făcut luni, în cadrul şedinţei Executivului de la Comrat.
Potrivit acestuia, din delegaţia oficială vor face parte reprezentanţi ai Asociaţiei Primarilor din Găgăuzia, ai Executivului şi ai Adunării Populare. Vor fi examinate posibilităţile de colaborare economică, de interacţiune în domeniul social şi educaţional. Deasemenea, vor fi examinate posibilităţile de realizare a proiectelor comune de infrastructură.
„Ambasada Moldovei în România trebuie să fie informată despre data vizitei noastre, pentru ca ambasadorul sau un consilier să poată participa la întrevedere, aşa cum prevede practica internaţională”, a mai declarat Mihail Formuzal pentru presa locală.
Anterior, Consiliul Naţional Secuiesc, o organizaţie secesionistă maghiară din Transilvania, a expediat un mesaj conducerii enclavei autonome găgăuze din Republica Moldova, în care propunea ca aceste două structuri să coopereze intens.
Găgăuzia este din 1994 o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al limbilor turcice şi apropiat cultural de turci, însă de confesiune crestină ortodoxă. Regiunea are propriul guvern şi parlament. În ultima perioadă tot mai multe cercuri influente din regiune încearcă să obţină o autonomie mai mare faţă de guvernul de la Chişinău sau chiar independenţa Găgăuziei.

5 comentarii:

Anonim spunea...

ce fel de parlament si guvern are UTA GAGAUZIA??? R.MOLDOVA are numai un guvern si unparlament si el e la CHISINAU...

Anonim spunea...

Писец, как дальше жить?

Anonim spunea...

se pare ca chia rsi gagaujii incep a gasi consens cu roamnii, or asta n ue decit un idicator ca exista sanse de integrare europena. Atit timp cit va functiona si va fi asigurat princiul democratiei - puterea majoritatii cu respectarea dreptului minorotatilor - atunci va fi asiguta stabilitatea in RM. Iata asa gen de manifestare pasnica trebuei sa fie tolerate, dar din astea cum ar fi marsuriel unioniste - in nici un caz. Extermismul nu trebuie sa-si gaseaca locul in politica moldoveneasca! Jos cu Ghimpu si Pavlicenco!

Anonim spunea...

Deci care va sa zica UNIONISM=EXTREMISM!!!Banuiesc doar ca SEPARATISM=DEMOCRATIE! La fel cum pentru unii doar fascismul a fost criminal, iar comunismul democratie. Oare nu inteleg unii locuitori ai RM de azi(unii romani chiar - cu sau fara cetatenie, ca vor sau ca asa s-au nascut) ca acest stat nu a existat niciodata cu adevarat independent? Din 1812, de cand a fost rupt "din trupul vechii Moldove" el a respirat doar sub papucul rusesc. Chiar si dupa '91 tot sub "protectia" ruseasca este... si vor fi pana atunci cand vor reveni la sanul MAMEI. Inteleg indoctrinarea ruseasca ce a avut loc pana acum, dar nu inteleg neinformarea...tocmai acum cand traim in secolul internetului si cand avem acces la adevar!

Anonim spunea...

Minoritatile din RM, ca si cele din Tara de altfel au trait si traiesc foarte bine din totdeauna. Ba chiar in anumite perioade ale istoriei ei au fost clasa conducatoare, iar romanii erau slugi la ei acasa sau chiar tratati ca si cum nu ar exista. Problema e la liderii lor care fac jocul altor tari cu scopul de a destabiliza si slabi puterea statului si al face vulnerabil. Probabil romanii din Moldova de Est au uitat de perioadele cand nu aveau acces nici macar la scoala sau la biserica desi era pamantul lor si reprezentau peste 70% din populatie(asta in sec IX cand erau foarte multi jidani adusi). Iar acum cand populatia romaneasca sau ma rog romani+moldoveni reprezinta peste 90% tot rusii fac jocurile. De ce? Tocmai pentru ca unii fac diferente mari si stupide intre romani si moldoveni. Daca va intrebati ce invata gagauzii de la unguri si invers, aflati ca raspunsul e foarte simplu: cum sa SUBMINEZE autoritatea statului pentru a-l DISTRUGE.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: